16 decembrie 2015

Biomasa necesară încălzirii de Sărbători a sucevenilor, căutată prin judeţele vecine
·        Locuitorii reşedinţei de judeţ au  noroc că nu a nins, iar în păduri s-a putut intra, producându-se resturi de material lemnos. 
·        „Sper ca, în următoarele două săptămâni, cât mai avem până la sfârşitul anului, să ne putem aproviziona în continuare”, a declarat Ion Lngu primarul Sucevei.   

Societatea comercială Bioenergy, producătorul de agent termic, a pus în funcţiune şi cel de al treilea cazan pe biomasă, a anunţat ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, în cadrul întâlnirii cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari. Măsura este luată după ce la firma producătoare din Lunca Sucevei au ajuns banii din creditul de Trezorerie în valoare de  5 milioane de lei, contractat de Primăria Sucevei. Şeful administraţiei locale a menţionat că funcţionarea sistemului la parametri sub cei normali a fost cauzată inclusiv de demersurile privind transferarea serviciului de transport şi distribuţie de la Termica înspre noul operator Thermonet. „Până acum s-a funcţionat cu 2 cazane, a fost pornit şi cel de al treilea, de aceea nu mai sunt motive ca încălzirea să nu mai fie furnizată la parametrii normali”, a subliniat Lungu. Şeful executivului municipal susţine că luat legătura cu conducerea Bioenergy, căreia i-a cerut să facă diligenţe pentru aprovizionare cu biomasă, astfel încât sucevenii să aibă căldură în case în perioada Sărbătorilor de iarnă. Lungu este de părere că locuitorii reşedinţei de judeţ au avut noroc de două ieri: o dată pentru că temperaturile atmosferice nu au fost coborâte, iar în al doilea rând, că nu a nins, iar în păduri s-a putu intra, producându-se resturi de material lemnos.  „Am constatat la faţa locului că stocurile de masă lemnoasă au început să crească şi sper ca, în următoarele două săptămâni, cât mai avem până la sfârşitul anului, să ne putem aproviziona în continuare. Am vorbit cu directorul general Vasile Ilie, care are trimişi reprezentanţi în tot judeţul şi în judeţele vecine, să aducă masă lemnoasă”,  a precizat edilul-şef sucevean.   În luna octombrie, factura pentru apa caldă şi căldura furnizate s-a ridicat la un total de 1,17 milioane de lei, dintre care circa 391.000 de lei revin Termica, prestatoare a serviciului de transport agent termic până la data de 15 octombrie.  Diferenţa este a Thermonet, din aceasta ajungând efectiv la noul operator doar jumătate, adică în jur de 350.000 de lei. „Trebuie să ţinem la zi factura curentă, cea către noul operator, astfel încât să nu mai creăm un nou caz Termica. Firma de transport trebuie să-şi ia toate precauţiile pentru a încasa aceşti bani, iar noi, ca Primărie, vom asigura subvenţia”, a pus în vedere Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.