09 decembrie 2015

De Sărbători,
Încălzirea Sucevei, asigurată din creditul de Trezorerie în valoare de 5 milioane de lei 
·        „După ziua de astăzi, când dăm aceşti bani, nu mai există vreun motiv ca încălzirea să nu fie în parametri normali”, a precizat Ion Lngu, primarul Sucevei.
·        De acum înainte, atât transportatorul Thermonet, cât şi producătorul Bioenergy vor trebui să furnizeze apă caldă şi căldură, potrivit contractului, şi să-şi încaseze facturile de la consumatori.              

Consiliul Local Suceava a aprobat, ieri, în şedinţă de îndată, rectificarea bugetului municipal cu suma de 5 milioane de lei, reprezentând creditul de Trezorerie contractat de municipiul reşedinţă, conform OUG nr. 46/2015 privind finanţarea cheltuielilor curente cu asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece. Banii au sosit la Suceava în baza convenţiei de împrumut nr. 548 din 7 decembrie 2015, semnată la Ministerul de Finanţe, şi vor căpăta destinaţia constituirii stocurilor de biomasă la producătorul de energie termică Bioenergy Suceava. Ovidiu Doroftei (PNL), preşedinte de şedinţă, a ţinut evidenţieze că proiectul de hotărâre este extrem de important, privind întreg municipiul, dar în mod special pe beneficiarii sistemului centralizat de încălzire. „Pe de altă parte, îi priveşte şi pe cei 52% care astăzi nu mai beneficiază de căldură în acest sistem, dar care, prin taxe şi impozite, vor plăti nu doar subvenţia, ci şi creditul”, a subliniat viceprimarul Ovidiu Doroftei. Primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că banii vor lua calea producătorului Bioenergy, pentru procurarea de masă lemnoasă, iar din acest moment sucevenii  branşaţi la sistemul de termoficare vor avea căldură la parametri normali. „Cei 5 milioane de lei pe care noi i-am aprobat în Consiliul Local venit la Suceava, iar ca să ajungă la producătorul de energie termică trebuie rectificat bugetul local. După ziua de astăzi, când dăm aceşti bani, nu mai există vreun motiv ca, în Suceava, încălzirea să nu fie în parametri normali”, a precizat ediul-şef, adăugând că a fost mare noroc că, până acum, temperaturile atmosferice au fost destul de ridicate, iar populaţai nu a suferit prea mult de frig    
Consilierul ALDE, Vasile Mocanu a întrebat ce va urma după achitarea în avans a subvenţiei  datorate de la bugetul local, mai ales că încasările contravalorii serviciilor de la consumatori nu au dat semn vă vor creşte. „Data trecută am ajuns la concluzia că aceşti bani ajung până la sfârşitul lui decembrie. Ce se întâmplă din ianuarie, când va veni cu adevărat iarna?,  şi-a exprimat nedumerirea Vasile Mocanu, căruia  Lungu i-a răspuns că, de acum înainte, atât transportatorul Thermonet, cât şi producătorul Bioenergy vor trebui să furnizeze apă caldă şi căldură, potrivit contractului, şi să-şi încaseze facturile de la consumatori.               

La solicitarea alesului PNL, Corneliu Vornicu, primarul Sucevei, Ion Lungu a mai precizat că în contul diferenţei dintre tariful final la gigacalorie şi cel achitat de populaţie, în perioada de iarnă din bugetul local sunt disponibilizate sume de 2,5 - 3 milioane de lei pe lună. Astfel, suma din creditul de 5 milioane de lei, care va ajunge la Bioenergy, nu mai constituie un avans, ţinând cont că perioada de încălzire a început de pe 15 octombrie.