17 decembrie 2015

Patru sute de firme sucevene au acumulat datorii de 7 milioane de lei, aşteptând amnistia fiscală 
·        Unii dintre agenţii economici au înţeles că Guvernul Ponta le pregăteşte o anulare a debitelor restante, iar drept consecinţă nu şi-au mai onorat obligaţiile către bugetul local.
·        „Nu suntem absurzi şi nici nu vreau să fiu neam prost, să le blocăm conturile şi activitatea acum, de Sărbători”, avertizează primarul Lungu, făcând apel la rău-platnici să vină să-şi lămurească situaţia.  
O sumă de 6,68 milioane de lei are de încasat Primăria municipiului Suceava de la 393 de rău-platnici, persoane juridice, a făcut public ieri, primarul Ion Lungu,  cu prilejul unei întâlniri cu mass media locale. Prevalându-se de secretul fiscal, şeful administraţiei sucevene nu a oferit publicităţii numele celor mai mari debitori, însă a precizat că datoriile restante ale firmelor cu pricina ajung, în unele cazuri, chiar şi la 1 milion de lei.  Lungu spune că acestea au început să se acumuleze din luna septembrie, când Guvernul Ponta anunţa o serie de facilităţi fiscale, în vederea creşterii gradului de conformare la plată. Unii dintre agenţii economici au înţeles că se pregăteşte o anulare a datoriile, motiv din care nu şi-au mai onorat obligaţiile către bugetul local. În cele din urmă,  executivul central a aprobat un act normativ prin care persoanelor fizice li se anulează până la 73,3% din majorările de întârziere, însă doar dacă acestea îşi achită datoriile la zi. „Am aprobat în Consiliul Local facilităţi de 73% pentru cei care plătesc penalităţile, de aceea pot să vină să le achite, deoarece acestea cresc în continuare. Fac un apel la persoanele juridice din municipiul Suceava care se ştiu datoare la Primărie, să vină să plătească, să facem o eşalonare, o negociere. Nu suntem absurzi şi nici nu vreau să fiu neam prost, să le blocăm conturile şi activitatea acum, de Sărbători. Din păcate, activitatea Primăriei municipiului Suceava este îngreunată din cauza lipsei acestor bani, care vine încă din luna septembrie, când a apărut zvonul Ordonanţei privind facilităţile, care s-a dat, până la urmă”, a pus în vedere şeful executivului sucevean, Ion Lungu. 
Reamintim că în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44 din 14 octombrie 2015, a Guvernului Ponta, Consiliul Local Suceava a aprobat o diminuare cu 73,3% a obligaţiilor cu pricina. În baza Ordonanţei, primarul Ion Lungu  a susţinut reducerea cu 50% a majorărilor de întârziere rezultate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată principale datorate de contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice, şi restante la 30 septembrie 2015.
Pentru a beneficia de noua facilitate, doritorul va depune cererea de anulare a majorărilor de întârziere până pe 30 iunie anul viitor, iar în cazul persoanelor juridice aceasta va fi însoţită, obligatoriu, şi de balanţa de verificare analitică pentru luna precedentă înaintării cererii. O altă condiţie este aceea ca autorul cererii să-şi stingă, prin orice modalitate prevăzută de lege, până pe 31 martie 2016, toate obligaţiile de plată principale, inclusiv chiriile, redevenţele şi amenzile. La fel, obligatoriu va fi stinsă o cotă de 73,3% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor de plată reprezentând impozite şi taxe reglementate de Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal. Totodată, contribuabilii în cauză vor trebui să-şi achite toate majorările de întârziere aferente obligaţiilor de plată rezultate din raporturi juridice contractuale, stinse urmând a fi şi obligaţiile principale de plată pentru perioada 30 septembrie 2015-31 martie 2016. De asemenea, până la data înaintării cererii de scutire, persoanele fizice şi persoanele juridice solicitante vor trebui să aibă depuse toate declaraţiile fiscale.