07 decembrie 2015

Agricultorii suceveni primesc avansul la subvenţia europeană pe teren        
·        În primă fază, beneficiarii sunt 30.531 de fermieri trecuţi de verificări, din totalul celor  50.574 care au depus cereri, deciziile de plată fiind trimise la domiciliu, prin Poştă.      
·        Fiecare agricultor va putea ridica circa 236 de lei pe hectar, contravaloarea a 53 de euro la cursul de 4,4176 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Central Europeană, adică 70% din cei 77,42 de euro pe hectar cuveniţi prin SAPS.  
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură anunţă că a finalizat plata avansului pentru fermierii care au depus cererile în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), în campania pe anul 2015, în cauză fiind doar agricultorii la care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate. Aceasta înseamnă că, până pe 30 noiembrie,  APIA a transmis ordinele de plată Trezoreriei Bucureşti, aceasta transmiţându-le unităţilor bancare, în vederea efectuării plăţilor efective către cei îndreptăţi. Vasile Iacob Caciur, directorul executiv al Centrului Judeţean al APIA Suceava,  a declarat că, într-o primă fază, banii cuveniţi vor ajunge la 30.531 de fermieri din totalul 50.574 care au depus cereri în această primăvară. Potrivit şefului APIA Suceava, agricultorii trecuţi la plată vor fi  înştiinţaţi prin Poştă, însă, dacă doresc, pot deja să-şi verifice conturile bancare. „Imediat în perioada următoare, toate deciziile de plată vor fi trimise acasă. Probabil că va dura câteva zile, pentru că a fost necesar un efort destul de mare pentru generarea acestor decizii de plată, care acum sunt puse în plicuri, duse la Poştă, iar mai apoi să ajungă la beneficiari, ceea ce mai implică încă ceva timp. Însă, până una alta, fermierii pot să-şi verifice conturile pe care le au deschise la bănci”,  a dat asigurări, la finele săptămânii, şeful Centrului Judeţean Suceava al APIA, subliniind că nu este vreo programare la plată, aceasta făcându-se aleatoriu, pentru cererile deja procesate şi aprobate, fără a fi favorizat cineva. Directorul executiv Caciur recunoaşte că anul acesta banii ajung cu întârziere la fermieri, cauza constând în aceea că statele membre nu au adoptat cu celeritate Politica Agricolă Comună 2014-2020, la aceasta adăugându-se modificări în ceea ce priveşte depunerea cererilor, cât şi funcţionarea greoaie a sistemului informatic integrat.  „Am putea să spunem că a fost o întârziere. Dacă în anii trecuţi, imediat după data de 15 octombrie începeau procedurile pentru plăţile în avans, în 2016 acestea au demarat mult mai târziu. În plus, sistemul informatic a funcţionat mult mai greoi, motiv pentru care toate aceste 30.531 de cereri admise la plată au fost prelucrate manual, dosar cu dosar. Inclusiv acesta constituie un motiv care a făcut ca o parte a fermierilor să nu fie încă admisă la plată, respectiv lipsa timpului fizic de a mai administra şi celelalte cereri”, a reliefat Caciur.
·        În cazul dosarelor cu erori, agricultorii vor fi notificaţi prin Poştă, pentru a merge la APIA şi a clarifica aspectele în neregulă.
 Potrivit şefului Centrului Judeţean Suceava al APIA,  ceilalţi fermieri vor primi drepturile SAPS în primele luni ale anului viitor, tot atunci trebuind a fi făcute şi plăţile pentru diferenţa de 30%, cât şi cele aferente părţii din subvenţia pe suprafaţă asigurată complementar din bugetul de stat. „Sperăm ca, până în luna februarie, să se facă şi restul plăţilor, pentru că aceasta ar fi şi în avantajul nostru, având în vedere că, de la 1 martie, începe o nouă sesiune de primire a cererilor, cele aferente anului 2016. Astfel, se va evita suprapunerea a două activităţi: plata pentru 2015 şi primirea cererilor pentru 2016, care simultan s-ar desfăşura destul de greu”, evidenţiază APIA. Pe de altă parte, Caciur  mai semnalează că în cazul unor dosare au fost semnalate erori de declarare sau de altă natură, agricultorii cu pricina urmând a fi notificaţi prin Poştă, astfel încât să se prezinte la APIA, în vederea clarificării aspectelor în neregulă.  „În cazul celor care au fost generate diverse erori pe dosarele respective, iar ca urmare nu acestea nu fost admise la plată, fermierii vor fi notificaţi acasă, pentru a se prezenta în vederea clarificării situaţiilor în cauză”, a explicat directorul executiv Vasile Iacob Caciur, director executiv al APIA Suceava. Plata în avans se acordă în proporţie de 70% din cei 77,42 de euro pe hectar cuveniţi prin SAPS, reprezentând 53 de euro pe hectar, la cursul de 4,4176 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Central Europeană, pe data de 30 septembrie 2015, aceasta însemnând circa 236 de lei pe hectar. Reamintim că, în primăvară, agricultorii suceveni au stat ore întregi la coadă pentru a depune cererilor unice de plată aferente campaniei din anul 2015. Acesta deoarece, în anul acesta s-a completat doar un singur formular, valabil atât pentru subvenţia pe suprafaţă, cât şi pentru cele aferente sectorului zootehnic, pe deasupra solicitându-se, suplimentar, şi o întreagă serie de documente eliberate de către primării.