24 noiembrie 2014

Sprijin financiar pentru 40 de ferme agricole de semi-subzistenţă
·        Prin Măsura 1.4.1 se acordă, pentru un interval de 5 ani, sprijin public nerambursabil de 1.500 de euro pe an și fermă. 
Direcţia Județeană pentru Agricultură Suceava, cu 8 specialişti desemnaţi, a verificat în teren corespondența cu cele declarate  de către fermieri în dosarele aferente cererilor de plată pentru cel de al patrulea an de derulare a Măsurii 1.4.1 - ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, se precizează într-o informarea a primei instituții agricole a județului. Conform informării DAJ, în scopul organizării şi desfăşurării corespunzătoare a activităţii de verificare, între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Suceava și Direcţia Județeană Agricultură Suceava a fost parafat un acord de delegare pentru implementare Măsurii 1.4.1. Potrivit sursei citate, în timpul descinderilor la fermierii beneficiari nu s-au constat neconformități, toate dosarele fiind declarate eligibile. "S-au realizat şi  finalizat un număr de 40  verificări în teren în urma cărora au fost declarate eligibile 40 dosare", se arată în informarea Direcției Județene pentru Agricultură Suceava. Ferma de semi-subzistență este cea care produce, în principal, pentru consumul propriu, dar care comercializează şi o parte din producția realizată. Dimensiunea economică a fermelor de semi-subzistenta poate varia între 2 și 8 unități de dezvoltare economică(UDE). Beneficiarii sunt persoane fizice şi persoane fizice autorizate în vârsta de până la 62 de ani, care prezintă un plan de afaceri pentru restructurarea exploatației agricole. Pentru cererile aprobate înainte de 31 decembrie 2013, ajutorul se acordă pentru o perioadă de maxim 5 ani. Acesta are scopul de a asigura veniturile necesare în perioada de restructurare şi transformare a fermelor de semi-subzistenţă în exploataţii orientate către piaţă. Prin Măsura 1.4.1 se acordă sprijin public nerambursabil de 1.500 de euro pe an și fermă. 

De menționat este faptul că acordul de delegare pentru implementarea Măsurii 141 - ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, încheiat între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Suceava şi Direcţia Județeană Agricultură Suceava, și-a încetat  valabilitatea .