26 noiembrie 2014

"România și-a asumat în mod oficial preluarea monedei euro"
·        a  arătat, în Suceava, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, precizând că noua țintă de aderare la Zona euro este 2019.
Ieri, la Universitatea  "Ștefan cel Mare" Suceava s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului „BNR-Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”. Manifestarea organizată de Banca Națională a României face parte  dintr-un proiect educațional organizat de banca centrală, pe o perioadă de 5 ani, în învățământul liceal și universitar din România.
Mircea Mureșan, director de comunicare al BNR,  a declarat că este vorba despre ultima întâlnire organizată de banca centrală în acest an, în 2014 împlinindu-se 5 ani de când se derulează acest proiect național. "Suntem mândri că, începând din 2009, în această activitatea au fost implicați  peste 3.800 de studenți, din peste 25 de universități din țară", a subliniat Mircea Mureșan. Valentin Popa, rectorul Univesității "Ștefan cel Mare" a reliefat că, decând a preluat mandatul, viceguvernatorul Bogdan Olteanu se află pentru a treia oară în instituția academică suceveană, dar la cea de a doua conferință susținută în fața studenților economiști. "Am început să apreciez mult mai mult activitatea Băncii Naționale a României, tocmai prin faptul că am avut acces la aceste informații, un merit important avându-l și dumneavoastră", a precizat prof. dr. ing. Valentin Popa, mulțumindu-i viceguvernatorului Bogdan Olteanu.
Înaltul responsabil al Băncii Naționale a României a vorbit pe tema pregătirii trecerii la moneda euro, a opțiunilor și calendarului aderării țării noastre la Zona euro.   "Noi nu avem opțiunea de a adera sau nu, de a prelua sau nu moneda euro. România și-a asumat în mod oficial preluarea monedei euro,  atunci când va fi pregătită, prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană", a precizat viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, arătând că noua țintă de aderare la Zona euro este 2019.          

Luni, la Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”,  s-a desfăşurat o nouă etapă în cadrul proiectului educaţional „Să vorbim despre bani și bănci”, Bogdan Olteanu întâlnindu-se cu elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. Astăzi, studenţii cu Universității „Ştefan cel Mare” vor participa, la sediul Agenţiei BNR Suceava, la o serie de seminarii interactive susținute de  reprezentanți ai băncii centrale.