18 noiembrie 2014

În 2015,
Sucevenii nu vor împovăraţi de dări locale majorate 
·        "Taxele şi impozitele locale pe anul 2015, vor fi la acelaşi nivel ca şi în anul 2014, deci nu vom face niciun fel de modificare, respectiv de majorare", precizează primarul Ion Lungu.
Autorităţile sucevene dau asigurări că nu vor creşte presiunea fiscală asupra contribuabililor la bugetul local.   Proiectul de hotărâre privind aprobarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2015 este întocmit şi se află în dezbatere publică, anunţă primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Edilul-şef sucevean reliefează că, anul viitor, locuitorii  reşedinţei de judeţ vor plăti taxe şi impozite la nivelul celor din anul acesta, iniţiativa legislativă a executivului urmând a ajunge pe masa de dezbateri a consilierilor municipali la finele lunii noiembrie, în şedinţă ordinară. În acelaşi context, şeful administraţiei locale anunţă că, pentru anumite categorii de contribuabili, va fi menţinut sistemul de acordare a bonificaţiilor la plata anticipată a obligaţiilor fiscale către bugetul local. În vedere sunt avute atât populaţia, cât şi agenţii economici, deducerile fiind acordate pentru dările plătite în contul terenurilor, clădirilor şi mijloacelor de transport proprietate, în acest din urmă caz şi pentru autovehiculele de transport marfă cu masa totală egală sau mai mare de 12 tone. "Aşa cum am mai anunţat, taxele şi impozitele locale pe anul 2015, vor fi la acelaşi nivel ca şi în anul 2014, deci nu vom face niciun fel de modificare, respectiv de majorare. Proiectul de hotărâre este în dezbatere publică şi sper să-l aprobăm în şedinţa ordinară de pe data de 27 noiembrie, astfel încât să avem baza pentru bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2015", a declarat primarul Ion Lungu. Astfel, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, care îşi onorează pentru întregul an, până pe data de 31 martie 2015, impozitele şi taxele pe clădiri şi terenuri, vor avea parte de o diminuare cu 10% a sumei datorate. În plus, începând din 2013, de deducerea de 10% au parte şi plătitorii impozitului pe mijloace de transport, persoane fizice şi peroane juridice. 

De menţionat este faptul că în categoria obligaţiilor locale care se fac venituri proprii ale bugetului municipiului intră impozitul şi taxa pe clădiri; impozitul şi taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; impozitul pe spectacole; taxa hotelieră; taxele speciale; alte taxe locale, amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, precum şi taxele de timbru.