18 noiembrie 2014

Apa caldă şi căldura consumate de către suceveni, plătite de Primărie şi Guvern
·        În octombrie şi noiembrie, populaţia a acoperit doar aproximativ 27% din valoarea totală a facturilor, restul de circa 73% reprezentând suma achitată de la bugetul municipiului, cât şi din alocări din bugetul de stat.
·        Şocant este şi faptul că Asociaţia nr. 75 din cartierul Burdujeni este cu plata facturilor la nivelul lunii martie 2009, iar  Asociaţia "Ion Vodă Viteazul" achită facturi restante din  februarie 2010.
Sucevenii nu au înţeles să intensifice ritmul plăţilor către societatea de termoficare în insolvenţă Termica Suceava.   Astfel, în lunile octombrie şi noiembrie, în conturile societăţii de transport şi distribuire a agentului termic au mers circa 6,4 de milioane de lei, dintre care către producătorul Bioenergy a fost orientată suma de peste 4,2 milioane de lei. Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, din cele 6,4 de milioane de lei, 4,7 milioane de lei(circa 73%) reprezintă fonduri plătite de la bugetul municipiului, cât şi din alocări guvernamentale de la bugetul de stat. "Din păcate, încasăm foarte greu de la asociaţiile de proprietari", a reliefat edilul-şef, ieri, la întâlnirea lunară cu preşedinţii şi administratorii acestor structuri. Cu acest prilej s-a remarcat că din 99 de asociaţii la care s-a analizat activitatea, 44 au restanţe la plata serviciilor de alimentare cu apă caldă şi căldură. În topul marilor datornici conduce Asociaţia nr. 33 din Burdujeni ,cu 1,6 de  milioane de lei, urmată de Asociaţia nr. 41 din Burdujeni, cu 1,1 de milioane de lei şi Asociaţia nr. 34 din acelaşi cartier, cu peste 998.000 de lei. În ceea ce priveşte media pe locuinţă, pe primul loc în clasamentul rău-platnicilor se situează  Asociaţia nr. 41, cu 4.160 de lei de familie, după care vine Asociaţia "T3-Mărăşeşti", cu 3.360 de lei de apartament şi Asociaţia "Ion Vodă Viteazul", cu 2.748 de lei de fiecare racordat la sistemul centralizat. Pe de altă parte relevant este şi faptul că Asociaţia nr. 75 din cartierul Burdujeni este cu plata facturilor, excluzând penalităţile, la nivelul lunii martie 2009, Asociaţia "Ion Vodă Viteazul" achitând facturi din februarie 2010, iar Asociaţia nr. 25"Centru", plătind serviciile  din iunie 2013. Edilul-şef a făcut apel la şefii asociaţiilor de proprietari să determine pe consumatorii casnici să-şi onoreze facturile curente, iar pentru debitele istorice să întocmească grafice de eşalonare a acestora. "Este de competenţa operatorului şi asociaţiilor de proprietari să rezolve această problemă. În caz contrar, vom avea căldură şi apă caldă doar în măsura în care sucevenii vor plăti. Să nu uităm că  preţul gigacaloriei pentru populaţie a rămas la 185 de lei şi că Primăria suportă diferenţa de la bugetul local", a pus în vedere încă o dată şeful administraţiei locale.

Primarul  Ion Lungu a atenţionat că, deja, Primăria este cu 1 milion de lei în avans în ceea ce priveşte achitarea subvenţiei la diferenţa de tarif. Banii se duc la societatea producătoare de agent termic, Bioenergy, care a anunţat că mai are masă lemnoasă doar pentru 10 zile de funcţionare.