13 noiembrie 2014

Curtea de conturi vrea să vadă cât de iluminaţi sunt sucevenii
·        Consiliul Local al municipiului Suceava, prin Hotărârea nr. 278 din noiembrie 2008, a aprobat, contra a 100.000 de euro, achiziţionarea sistemului de iluminat public de la E.on Moldova.
·        În intervalul iunie 2010-februarie 2012, Primăria a implementat un proiect european de modernizare a iluminatului de pe artera principală, valoarea acestuia ridicându-se la peste 12 de milioane de lei.
Curtea de Conturi efectuează, la Primăria Suceava, un audit de performanţă cu tema "Analiza performanţei iluminatului public în municipiul Suceava". Anunţul este făcut de şeful administraţiei locale Ion Lungu, potrivit căruia serviciul public sucevean este eficient, iar pentru creşterea performanţei acestuia urmează a fi făcute şi alte investiţii.  "Nu este un element de noutate, Curtea de Conturi venind, de regulă, de două ori pe an la Primăria Suceava. Analizat este modul în care este folosit iluminatul public, iar personal cred că avem performanţă. Am făcut investiţii pe bani europeni, după ce am cumpărat, la un preţ mic, reţele de electrice de la E.on", precizează Lungu. Edilul-şef spune că respectivul control se deosebeşte de cele de fond, anul trecut, municipalitatea fiind auditată sub aspectul performanţei serviciului public de salubritate. Potrivit primului gospodar al urbei reşedinţă, din acest punct de vedere "nu au fost depistate nereguli majore". "Nu au fost găsite nereguli mari, însă atunci când vin, organele de control întotdeauna trebuie să găsească ceva",  a explicat primarul Ion Lungu.     

Serviciul de iluminat public din municipiul Suceava cuprinde iluminatul stradal-rutier, iluminatul stradal-pietonal, iluminatul arhitectural, iluminatul ornamental şi iluminatul-festiv. Conform strategiei amintite, iluminatul stradal-rutier şi iluminatul stradal-pietonal cuprinde 2.449 de stâlpi de metal şi 2.151 de stâlpi de beton, cu  circa 4.650 de corpuri de iluminat. Iluminatul public este asigurat prin folosirea de linii electrice subterane de joasă tensiune, în lungime de 192,4 km şi linii aeriene de joasă tensiune, lungi de 57,34 km. Activitatea de întreţinere şi reparare a echipamentelor electrice de iluminat public din municipiul Suceava este desfăşurată de societatea comercială Loial Impex SRL Suceava, în baza unui contract de lucrări de întreţinere şi reparaţii. Consiliul Local al municipiului Suceava, prin Hotărârea nr. 278/20.11.2008, a aprobat achiziţionarea sistemului de iluminat public de la E.on Moldova, contra a circa 100.000 de euro. În intervalul 18 iunie 2010-28 februarie 2012, Primăria municipiului Suceava a implementat proiectul „Modernizarea iluminatului public pe artera principală a municipiului Suceava”. Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, valoarea acestuia ridicându-se la 12,23 de milioane de lei, sumă din care 9,14 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă. Primăria municipiul Suceava urmăreşte să facă alte investiţii complexe în domeniu, prin proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, acesta făcând parte din Programul de cooperare elveţiano-român „Swiss-Romanian cooperation programe”.