13 noiembrie 2014

La acuzele cu iz electoral ale ACL, primarul Ion Lungu a părăsit masa de dezbateri a Consiliului Local
·        "În acest moment îmi permit să mă retrag, pentru că domnul Barbă bate câmpii şi spune aberaţii", a precizat Lungu, după ce consilierul PDL a proferat insinuări diverse la adresa  edilului-şef.
·        Prezenţi fiind doar 9 consilieri ai ACL şi neîntrunindu-se cvorumul necesar de jumătate plus unul din totalul celor 23 de aleşi, şedinţa a fost reprogramată pentru săptămâna viitoare.
Dezbaterile din şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local Suceava, convocată de aleşii ACL, nu au mai putut avea loc. La ora 10.00, cea anunţată pentru începerea lucrărilor plenului, pe lângă primarul Ion Lungu şi lucrătorii compartimentelor de specialitate ale executivului, în sală se adunaseră doar 9 consilieri PDL şi PNL, restul până la 23 de aleşi nefiind încă  prezenţi. Preşedintele de şedinţă, consilierul PDL, Lucian Harşovschi a propus o perioadă de aşteptare de 15 minute, după care, în condiţiile lipsei cvorumului, întrunirea să fie declarată suspendată.  Unicul punct de pe ordinea de zi a fost proiectul de hotărâre prin care se cere împuternicirea primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, să facă demersurile necesare pentru înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit, în cartierul Obcini, în clădirea în care îşi desfăşară activitatea Agenţia pentru Protecţia Mediului. Edilul-şef, Ion Lungu a ţinut să precizeze că, lăsând de o parte febra electorală, este vorba despre o problemă reală, în cartierul sucevean amintit "fiind necesară, fără echivoc, o grădiniţă cu program prelungit". "Subscriu la acest subiect şi sper ca împreună să găsim o soluţie. Însă, proiectul de astăzi nu are o bază legală, pentru că nu putem noi să luăm un sediu de instituţie, să facem naţionalizare", a evidenţiat Lungu, subliniind că marea problemă pentru ridicarea unei clădiri publice o reprezintă găsirea terenului necesar.  Având timp la dispoziţie, unul dintre autorii proiectului, Niculai Barbă a trecut la acuze împotriva primarului Lungu, dezaprobând asemănarea preluării sediului APM cu o acţiune de naţionalizare. "De când sunteţi cu PSD vorbiţi despre naţionalizare, iar apoi o să vorbiţi de colectivizare", a iterat Barbă, insinuând că după regionalizare, imobilul APM, rămas dezafectat ca urmare a mutării sediului APM la Iaşi, va face obiectul unui tun imobiliar.   
În aceste circumstanţe, şeful executivului a reliefat că în cazul în care alesul PDL, Niculai Barbă,. intenţionează să facă spectacol, se va retrage de la masa dezbaterilor. Văzând că Barbă nu este dispus să înceteze, Lungu chiar şi-a pus în practică intenţia. "În acest moment îmi permit să mă retrag, pentru că domnul Barbă bate câmpii şi spune aberaţii. Eu în Primărie nu fac politică!", a spus primarul Ion Lungu părăsind sala de şedinţe.
Propunere consilierilor ACL se bazează pe faptul că, în anii 90, actualul sediu al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava  era proiectat pentru a adăposti o grădiniţă destinată copiilor din cartierul Obcini. Şedinţa va fi reconvocată săptămâna viitoare.