12 noiembrie 2014

Sistării furnizării agentului termic, ameninţare perpetuă pentru sucevenii rămaşi în sistemul centralizat de termoficare  
·        "Ne-a salvat o dată Guvernul, dar nu este de dorit să ajungem din nou în această situaţie", relevă şeful administraţie locale, Ion Lungu.
·        Raportul analizei efectuate la asociaţiile de proprietari vor fi făcute publice săptămâna viitoare, potrivit unor informaţii sutelor de mii de lei fiind deturnate de la circuitul lor legal.
Sucevenii primesc apă caldă şi căldură, chiar dacă Bioenergy Suceava, administratorul noii centrale termice pe biomasă, anunţase că, de la începutul acestei săptămâni, livrarea agentului termic va fi sistată. Primarul municipiului Ion Lungu a declarat că situaţia a fost deblocată, banii alocaţi prin hotărâre de Guvern ajungând, cu întârziere de circa 3 săptămâni, în conturile firmei producătoare de energie termică de pe malul răului Suceava. Însă, şeful administraţiei locale sucenevene pune în vedere consumatorilor casnici că ameninţarea sistării persistă, mai ales în condiţiile în care ritmul onorării obligaţiilor nu creşte. "Rămâne ca principală problemă plata încălzirii. După cum se ştie, am primit 20 de miliarde de lei vechi de la Guvern şi am deblocat, pentru moment, situaţia legată de achitarea restanţelor către producătorul de energie termică. Dar, o spun din nou, şi cu toată responsabilitatea, pentru beneficia de apă caldă şi căldură, sucevenii trebuie să achite contravaloarea serviciilor consumate", arată edilul-şef sucevean.  
În acest sens, arată şeful executivului local, serviciul specializat al Primăriei analizează amănunţit activitatea asociaţiilor de proprietari, rezultatele analizei urmând fi făcute publice şi a se lua măsurile necesare. Aceasta în contextul în care, în cadrul acestor structuri - potrivit unor informaţii -, sume de ordinul sutelor de mii de lei au fost deturnate de la circuitul lor legal.     
Lungu consideră că singura salvare poate veni de pe plan local şi că nu se poate face recurs, la nesfârşit, la punga guvernamentală. "De aceea, după finalizarea analizei efectuate de specialiştii Primăriei vom face o şedinţă cu asociaţiile de proprietari, pentru a avea o discuţie cu preşedinţii şi administratorii acestora. Însă, există o singură condiţie pentru îmbunătăţirea lucrurilor, aceea a plăţii facturilor de către populaţie. Ne-a salvat o dată Guvernul, şi nu este de dorit să ajungem din nou în această situaţie. În al patrusprezecelea ceas, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare trebuie să înţeleagă că, pentru a avea parte de aceste servicii,  trebuie să plătească", a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.                  

Populaţia Sucevei datorează pentru serviciile de alimentare cu apă caldă şi căldură circa 4 milioane de euro.