28 noiembrie 2014

Pentru 2015,
Autoritățile locale păstrează la același nivel impozitele și taxele locale datorate de suceveni
·        Creanțele fiscale aflate în sold la 31 decembrie 2014, a căror valoare este mai mică de 40 de lei, se anulează.
·        De bonus de 10% au a parte contribuabilii persoane fizice și persoane juridice care își achită, până al 31 martie, obligațiile datorate pentru întregul an fiscal 2015. 
Consiliul Local al municipiului Suceava, întrunit în ședința ordinară lunară, a aprobat o hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2015.       
"Având în vedere faptul că, majoritatea contribuabililor, atât persoane juridice,  cât și persoane fizice, manifestă dificultăți economico-financiare, consider că este oportun să menținem, în anul fiscal 2015, același nivel al impozitelor și taxelor locale", a punctat Ion Lungu, în expunerea de motive la proiectul de hotărâre. Executivul a propus, iar deliberativul a aprobat, facilități de natură fiscală, respectiv acordarea unei reduceri de 10% pentru efectuarea cu anticipație a plății  impozitului și taxei pe clădiri,  impozitului și taxei pe teren, impozitului pe mijloacele de transport cu tracțiune mecanică și a impozitelor pentru autovehiculele de transport marfă cu masa totală autorizată egală  sau mai mare de mare de 12 tone. De bonus au a parte contribuabilii persoane fizice și persoane juridice care își achită, până al 31 martie, obligațiile datorate pentru întregul an fiscal 2015.  "Taxele și impozitele locale pentru anul 2015 sunt la același nivel din 2006, în afara cazurilor în care, sigur, prin hotărâre de guvern, s-a dispus altfel", a mai subliniat șeful executivului municipal, Ion Lungu.
Noua hotărâre a Consiliului Local intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015, iar creanțele fiscale aflate în sold la 31 decembrie 2014, a căror valoare  este mai mică de 40 de lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și nechitate de către debitori.    
De menţionat este faptul că în categoria obligaţiilor locale care se fac integral venituri proprii ale bugetului municipiului intră impozitul şi taxa pe clădiri; impozitul şi taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; impozitul pe spectacole; taxa hotelieră; taxele speciale; alte taxe locale, amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, precum şi taxele judiciare și extrajudiciare de timbru.

Impozitele și taxele locale datorate de contribuabilii cu sediul, sediul sau punctul de lucru în municipiul Suceava constituie o sursă importantă de venituri menită să acopere cheltuielile publice a căror finanțare se asigură pe plan local.