13 noiembrie 2014

Pierderile de pe reţele, dispute crâncene în instanţă, între Primărie şi Termica
·        "Pierderile nu sunt fundamentate, fiind puse din pix", subliniază şeful executivului municipal, Ion Lungu.  
·        Instanţa a desemnat un expert prin tragere la sorţi, însă, contra a circa 30.000 de lei, şi pentru a elimina suspiciunile, Primăria ar putea să-şi angajeze propriul evaluator.
Comitetul creditorilor de la societatea comercială Termica în insolvenţă propune Primăriei municipiului Suceava "un pact de recunoaştere a unor creanţe". Ion Lungu primarul  reşedinţei de judeţ a declarat, într-o conferinţă de presă, că respectivii creditori cer achitarea pe "cale amiabilă" a contravalorii pierderilor tehnice de pe reţele şi, pentru a căror obligare la plată a Primăriei, Termica s-a adresat instanţei.  Lungu nu  este de acord cu mărimea sumelor avansate,  considerând acestea nu au temei în realitate. "Cei de la Termica ne-au acţionat în instanţă şi ne-au făcut nişte deconturi cu pierderile lunare de pe reţele, pe care le estimează ei. Pierderile nu sunt fundamentate, fiind puse din pix", subliniază şeful executivului municipal. În acest sens, Lungu salută decizia organelor judecătoreşti de a cere o expertizare a pierderilor tehnice de pe reţea. Specialistul care va întocmi expertiza tehnică este numit prin  tragere la sorţi, acesta urmând a fi plătit de partea care pierde procesul. Pe de altă parte, edilul-şef sucevean consideră că, în vederea eliminării oricărei îndoieli - şi contra a circa 30.000 de lei -, Primăria ar putea să-şi angajeze propriul evaluator. "Suntem în faza în care instanţa ne-a informat asupra acestui aspect. Este corect ca acest expert să facă o expertiză şi să spună care sunt pierderile, începând de la gardul centralei până la consumatorul final. Eu sunt de acord să angajăm şi noi un expert tehnic. Cred că putem aloca circa 30.000 de lei, astfel încât să nu mai fie interpretări pe această temă", a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Printr-un dosar aflat pe rol, se solicită obligarea Primăriei să plătească reclamantei Termica o sumă de 26,2 milioane de lei cu titlul de despăgubiri şi constând în pierderi înregistrate în perioada ianuarie 2009-decembrie 2013. De menţionat este şi faptul că, în fiecare lună, prin adrese semnate de administratorul special Ovidiu Dumitrescu, societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava cere Primăriei municipiului Suceava să acopere, de la bugetul local, pierderile induse de prestarea serviciului public de transport, distribuirea şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat.

Spre exemplu, în perioada 9 noiembrie 2013-31 august 2014,  respectivele pierderi ar însuma 9,97 de milioane de lei. Intervalul corespunde datei de la care a intrat în funcţiune noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă a societăţii comerciale Bioenergy, numai pentru luna august a anului 2014 pierderile pe care municipalitatea ar trebui să le acopere, conform solicitării Termica, ridicându-se la circa 244.000 de lei. Conform adresei acestei din urmă firme către Primăria municipiului Suceava, pierderile invocate se compun din cele de pe reţelele de transport şi distribuţie, precum şi din cele cauzate de neaprobarea  până la data în cauză -  a noului tarif majorat şi avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale(ANRSC).