19 noiembrie 2014

De la 1 ianuarie,
Hrană de 24 de lei pe zi pentru poliţiştii locali suceveni
·        "Prin noile măsuri se rezolvă problema inechităţii sociale dintre poliţia locală şi cea naţională, care au aceleaşi atribuţii pe linie de ordine publică", a explicat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.
·        În proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2015, Consiliului Local i se va propune aprobarea a 1,14 de milioane de lei cu destinaţia amintită.
Lucrătorii Direcţiei Poliţie Locale a Primăriei municipiului Suceava vor beneficia, începând de anul viitor, de un adaos financiar la drepturile salariale din prezent. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu, care a precizat că potrivit unei ordonanţe a Guvernului, începând cu  1 ianuarie 2015, în limita prevederilor bugetelor locale, se pot acorda norme de hrană. Aceasta înseamnă un plus de 24 de lei pe zi şi persoană,  la care se adaugă, pentru cei care lucrează  în ture, alţi 2 lei pe zi şi persoană. Astfel, 125 de poliţişti locali suceveni vor avea parte, ca supliment la salariu, de încă 24 de lei pentru fiecare zi lucrată, restul de 95 de agenţi de poliţie locală, lucrători în ture, urmează a primi 26 de lei pe zi şi persoană. În consecinţă, în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2015, Consiliului Local i se va propune aprobarea a 1,14 de milioane de lei cu destinaţia amintită. "Voi face propunerea de prindere în bugetul pe anul 2015 a acestei sume. Mi se pare o chestiune corectă, deoarece vrem să facem performanţă cu Poliţia Locală. Avem nevoie de poliţişti locali, de mai multe patrule, mai ales că, în urmă cu câţiva ani, ni s-a redus 40 de posturi. Am avut  inclusiv o dotare cu 4 maşini de intervenţie, iar prin noile măsuri se rezolvă şi această problemă a inechităţii sociale dintre poliţia locală şi poliţia naţională, care au aceleaşi atribuţii pe linie de ordine publică. Astfel, se face dreptate pentru poliţiştii locali", a punctat şeful administraţiei locale sucevene, adăugând că poliţiştii locali au o colaborare bună cu jandarmii suceveni, cât şi cu lucrătorii de poliţie naţională. 
·        La ordinea publică, faţă de minim 4 necesare, este constituită  doar o singură patrulă.
Cu alt prilej, primarul de Suceava itera că, printr-o lege, Guvernul Boc a introdus reglementări restrictive, iar drept consecinţă poliţiştii locali nu mai beneficiază de plata orelor suplimentare, de alocaţii pentru echipament şi alocaţii pentru hrană. Ion Lungu arăta, de asemenea, că Primăria are mai puţini poliţişti în schemă decât necesarul. Ca urmare, cei mai mulţi  dintre lucrătorii contractuali cu pricina îşi desfăşoară activitatea la posturile fixe, în timp ce la ordinea publică, faţă de minim 4 necesare, este constituită  doar o singură patrulă. Ion Lungu crede că trebuie identificată o soluţie la această problemă opinând că, în condiţiile în care legea ar lăsa activitatea în cauză, precum şi altele, la latitudinea administraţiilor locale, acestea din urmă ar fi în măsură să le gestioneze mult mai bine.

Reamintim că, în august 2012, Primăria municipiului Suceava a reuşit să achiziţioneze 4 autoturisme noi pentru Direcţia Poliţiei Locale din subordine. Este vorba despre autoturisme Logan MCV cu câte 7 locuri, de la bugetul local fiind plătită suma de 273.800 lei.