28 noiembrie 2014

Aleșii liberali erau cât pe ce să lase angajații Primăriei fără salarii   
·        "PNL lasă Primăria fără salarii", a spus primarul Ion Lungu consilierilor din grupul liberal care voiau să ia din banii destinați pentru cheltuielilor de personal și să îi ducă înspre investiții care nu mai pot fi finalizate până la sfârșitul anului.
·        Lungu a arătat că anvelopa salarială de la începutul anului nefiind acoperitoare, la secțiunea de funcționare a bugetului local prioritară este asigurarea cheltuielilor cu persoanalul.  
O dispută aprigă s-a iscat în Consiliul Local după ce sume existente în Fondul de rezervă la dispoziția municipalității urmau să fie orientate, la cerea alesului PNL, Daniel Prorociuc, înspre alte destinații decât cea prevăzută.  
Astfel. în scopul întocmirii studiului de fezabilitate pentru stabilirea amplasamentului unor parcări de reședință sa fost propusă  o sumă de 20.000 de lei, pentru studiul de oportunitate în vederea acoperirii Patinoarului artificial s-a avansat o repartiție de 10.000 de lei, iar în cazul studiului de oportunitate a înființării Zonei industriale-Parc industrial, s-a cerut o prevedere bugetară de 35.000 de lei. 
Alesul local liberal a precizat că fonduri au rămas disponibile după ce amplasarea statuii domnitorului Petru Mușat, în Parcul Palatului Administrativ, a fost amânată pentru la anul. "Aș dori să fac câteva amendamente. Văd că au rămas niște bani în plus la Fondul de rezervă la dispoziția autorității publice, și am putea pune din nou niște proiecte în discuție. Dacă statuia nu mai poate fi mutată, deoarece nu sunt condiții meteo  favorabile, studiile se pot face în birou", a spus Daniel Prorociuc.
Primarul Ion Lungu a ținut să precizeze că fonduri pentru Parcul industrial din Lunca Sucevei nu pot fi alocate decât după de se încheie litigiul cu societatea comercială Termica, care va lămuri regimul de proprietate al terenului din Lunca Sucevei.  Pe de altă parte, modificări în lisata de investiții a bugetului local nu mai pot fi operate după 31 octombrie a fiecărui an, întrucât  nu este posibil ca respectivele investiții să fie duse la capăt până la încheierea exercițiului bugetar.
·        Consilierii liberali, prin vocea lui Lucian Harșovschi, l-au acuzat pe edilul-șef că face politică.   
Însă, mai important este faptul că 800.000 de lei, din totalul de 825.000 de lei rămas la Fondul de rezervă, sunt necesare pentru achitarea salariilor lucrătorilor Primăriei. Șeful executivului a arătat că fondurile pentru cheltuielile cu personalul din învățământ sunt aprobate de Ministerul de Finanțe care inițial nu și-a dat girul pentru întregul necesar. Suplimentul va fi disponibilizat până la finele anului, însă executivul și-a rezervat o doză de prudență.  Lungu a arătat că anvelopa salarială de la începutul anului nefiind acoperitoare, la secțiunea de funcționare a bugetului local prioritară este asigurarea cheltuielilor cu persoanalul.               


"Facem aceste studii de fezabilitate sub rezerva că îi lăsăm fără salarii pe salariații din Primăria municipiului Suceava. PNL lasă Primăria fără salarii.  Dacă dumneavoastră luați banii de aici, există riscul ca salariații din Primăriei să nu-și ia salariile", le-a pus primarul Ion Lungu, consilieriilor din grupul politic al Partidului Național Liberal, care, prin vocea lui Lucian Harșovschi l-au acuzat pe edilul-șef că face politică.   Daniel Prorociuc și-a retras amendamentele, cu garanția că, la aprobarea bugetului pe 2015,  studiile respective nu vor mai fi ignorate.