04 iulie 2014

Primarul Ion Lungu;
„Nu există interes din partea populaţiei pentru a plăti factura la încălzire”
·        Consumatorii casnici au datorii  de 4 milioane de euro către Termica, firmă care nu-şi plăteşte obligaţiile către producătorul de agent termic Bioenergy, iar acesta din urmă nu se poate aproviziona cu masă lemnoasă pentru la iarnă.      
Conducerea municipiului Suceava aşteaptă să desemneze un nou prestator al serviciului  de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, după care va trece la revizuirea procedurii de subvenţionare a diferenţei dintre costul total al gigacaloriei şi cel achitat efectiv de consumatorii casnici. După două etape ale licitaţiei care nu au adunat numărul minim de 3 competitori pentru alegerea unui câştigător, pe  7 august se va trece la negocierea directă. Primarul Ion Lungu spune că, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind concesionarea serviciilor comunitare de utilităţi publice, invitaţi la negociere vor fi atât Termica Suceava, cât şi Termonet Suceava(firmă cu acţionari Elsaco Botoşani şi Adrem Invest Bucureşti), într-o primă etapă fiind stabilită eligibilitatea ofertelor, iar abia după aceea fiind analizate aspectele tehnice, economice şi financiare privind delegarea serviciului. Şeful administraţiei locale sucevene atenţionează că indiferent de rezultatele negocierii, în sistemul centralizat de termoficare  trebui introdusă ordine, în caz contrar încălzirea locuinţelor în noul sezon rece fiind pusă sub semnul întrebării.  Întrucât populaţia nu-şi onorează la timp facturile către Termica, iar aceasta către producătorul de energie termică Bionergy, firmă aflată deja în pragul blocajului.                  „Indiferent care va fi noul operator desemnat, trebuie avută o discuţie foarte clară, între producătorul de energie termică, aflat în blocaj, transportator şi, nu în ultimul rând, cu populaţia. Principala problemă pe care o avem astăzi sunt cei 4 milioane de euro pe care îi are de plătit populaţia, iar dacă am avea jumătate din această sumă, am putea debloca situaţia în ceea ce priveşte aprovizionarea cu masă lemnoasă”, a precizat ocupantul fotoliului din Areni. 
·        Consumatorii casnici achită efectiv 185 de lei pe gigacalaorie, diferenţa fiind suportată de Primărie, din bugetul local.
Ion Lungu a declarat că va pune pe masa de dezbateri a Consiliului Local un proiect de hotărâre potrivit căruia „subvenţia nu va mai fi acordată pauşal, pentru toată lumea”. „Nu este corect ca o familie care realizează 30 de milioane de lei vechi pe lună să beneficieze de aceeaşi subvenţie ca şi cea care are salariu de 10 milioane de lei vechi pe lună. Subvenţia ar trebui acordată gradual, în funcţie de veniturile pe familie, astfel încât să introducem şi o oarecare echitate în ceea ce priveşte acordarea acesteia”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Tariful pentru serviciu de transport perceput de Termica este de 123 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, iar cel de producţiei al Bioenergy, de 144 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Consumatorii casnici achită efectiv 185 de lei pe gigacalaorie, diferenţa fiind suportată de Primărie, din bugetul local. În mai multe rânduri, Termica  a solicitat autorităţilor locale să aprobe majorarea contravalorii acestui serviciului de transport de la 123 de lei pe gigacalorie până la 197,71 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, adică cu aproximativ 62%.  În condiţiile în care ar fi trecut de Consiliul Local, noul tarif de transport, distribuire şi furnizare ar fi fost mai mare cu 36,8% decât cel de producere a efectivă a agentului termic în noua centrală în cogenerare a Bionergy Suceava, cel de 144 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA.

MGA Insolvency SPRL, administratorul judiciar al Termica în insolvenţă, printr-o a adresă transmisă autorităţilor locale, arată că neaprobarea majorării preţului local pentru transportul şi distribuirea agentului termic, „creează premisele falimentului SC Termica SA, precum şi posibile prejudicii în dauna SC Bioenergy SRL Suceava, a celorlalţi creditori ai SC Termica SA, motiv pentru care deliberativul local poartă întreaga vină”.