01 iulie 2014

În proiectul cu fonduri europene,
Constructorii de la reţele de apă şi cele de canalizare au fost plătiţi
·        Se pare că a fost un blocaj la nivel guvernamental, care, până la urmă, a fost rezolvat, iar astăzi toată lumea este plătită la zi”, a declarat primarul Ion Lungu.
Firmele constructoare sub-contractante ale intervenţiilor din cadrul proiectului de reabilitare şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare din municipiul Suceava şi-au primit drepturile restante, a anunţat ieri primarul Ion Lungu, cu prilejul întâlnirii lunare de monitorizare a graficelor execuţiei. Edilul-şef le-a spus responsabililor din proiect că una dintre cauzele pentru care lucrările trenau o reprezenta întârzierea achitării contravalorii acestora, impedimentul fiind eliminat. Şeful administraţiei sucevene a subliniat că a avut discuţii cu Ştefan Groza, directorul general al operatorului unic ACET, care l-a asigurat că blocajul de la nivel guvernamental a fost rezolvat, iar plăţile sunt la zi.  „Un motiv pentru care se spunea că nu se poate lucra era problema banilor, iar aceasta a fost rezolvată. Din discuţiile avute cu domnul Groza, am înţeles că sunt făcute plăţile la zi, că au venit toţi banii. Se pare că a fost un blocaj la nivel guvernamental, care, până la urmă, a fost rezolvat, iar astăzi toată lumea este plătită la zi”, a declarat Lungu.     

Şeful executivului a precizat că în ultima săptămână ritmul intervenţiilor s-a înteţit, deşi acesta nu este cel de dorit. Primarul le-a solicitat şefilor societăţilor de construcţii să-şi mobilizeze la maxim „forţele de lucru”, astfel încât se exploateze la maxim cele două luni de vară rămase. De altfel, în vederea recuperării rămânerilor în urmă, va avea loc a o analiză a întregului proiect judeţean, împreună cu conducerea Consiliului judeţean şi cea a ACET. „Haideţi să facem tot posibilul să mărim ritmul, să o scoatem la capăt, pentru că oricum sunt în întârziere. Ca să lucrăm eficient, mai avem la dispoziţie doar două luni, respectiv iulie şi august, pentru că din septembrie vin ploile, iar din octombrie este frig”, le-a spus constructorilor primarul Ion Lungu, în cadrul comandamentului de ieri  de la sediul Primăriei.  Obiectivul ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” este finanţat din Fonduri de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Faza I, având valoarea iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei. Investiţia vizează 6 municipii şi oraşe cuprinse în program, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea. În total, în municipiul Suceava, extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă se face pe 76 de străzi, iar reabilitările au drept ţintă 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele.  Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, sunt spuse reabilitării.