29 iulie 2014

Pierderi de peste 9 milioane de lei, în 8 luni de funcţionare a noii termice centrale pe biomasă
·        Diferenţa dintre cantitatea de energie cumpărată de Termica de la Bioenergy şi cea revândută consumatorilor este de peste 71.000 de gigacalorii, pierderile fiind de circa 39% din totalul achiziţionat.
·         „Termica este obligată, în continuare, să presteze serviciul public de alimentare cu energie termică, într-o continuă pierdere, în dauna creditorilor”, susţine administratorul judiciar al firmei sucevene în insolvenţă.
MGA Insolvency SPRL, administratorul judiciar al societăţii comerciale în insolvenţă Termica Suceava, cere Primăriei municipiului Suceava să achite pierderile induse de prestarea serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice în intervalul 9 noiembrie 2013-30 iunie 2014, a căror valoarea se ridică la 9,28 de milioane de euro.  Astfel, într-o adresă trimisă autorităţilor locale sucevene, se precizează că, având în vedere faptul că la data intrării în funcţiune a capacităţilor de producere a societăţii comerciale Bioenergy, respectiv la 9 noiembrie 2013, şi până la 30 iunie 2014, cantitatea de energie termică achiziţionată la gardul centralei este de 181.004 de gigacalorii, iar cantitatea de energie revândută de societatea comercială Termica la consumatorii finali este de numai 109.761 de gigacalorii, rezultă o pierdere de 71.243 de gigacalorii, respectiv de circa 39% din totalul achiziţionat. În adresa înaintată de administratorul judiciar MGA Insolvency SPRL către Primăria municipiului Suceava se reliefează că la jumătatea acestei luni, transportatorul Termica avea către producătorul Bioenergy datorii de 14,29 de milioane de lei, suma de 9,28 de milioane de lei, cu titlul de pierderi, putând fi plătită numai în condiţiile acoperirii acestora din urmă de la bugetul local. „În caz contrar, deliberativul local poartă întreaga răspundere pentru problemele deosebit de grave cu care se confruntă societatea comercială Bioenergy Suceava”, avertizează administratorul judiciar.
MGA Insolvency SPRL consideră că, chiar în ipoteza recuperării imediate a tuturor debitelor de la populaţie şi agenţii economici, Termica în insolvenţă s-ar afla în imposibilitatea achitării datoriilor către creditori. „Potrivit HCL nr.158 din 12 iunie 2014, societatea comercială Termica este obligată, în continuare, să presteze serviciul public de alimentare cu energie termică, într-o continuă pierdere, în dauna creditorilor, prin creşterea continuă a pasivului, contrar scopului arăta la art. 2 din Legea nr. 85 a insolvenţei”, susţine administratorul judiciar. Populaţia are către Termica  debite de circa 20 de milioane de lei, MGA Insolvency SPRL anexând şi o adresă a Bioenergy în care se arată că problemele grave cu care producătorul se confruntă „sunt generate de neîncasarea energiei termice livrate la gardul centralei, creând dificultăţi majore privind plata biomasei achiziţionate, a furnizorilor de utilităţi, precum şi a executanţilor de lucrări”.