23 iulie 2014

Poliţiştii locali suceveni, pe biciclete electrice cu celule fotovoltaice 
·        Acestea, achiziţionate printr-un proiect româno-elveţian, vor fi personalizate cu însemnele Poliţiei Locale şi vor folosi la deplasarea mai economică a poliţiştilor locali pe raza oraşului.
Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din cadrul Consiliului Federal Elveţian a aprobat proiectul „Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde” înaintat de Primăria municipiului Suceava. Proiectul prevede achiziţionarea a 11 autoturisme, 2 furgonete, o automăturătoare, o autocisternă, precum şi a 10 biciclete electrice. „A mai apărut un element de noutate şi anume achiziţionarea a 10 biciclete electrice cu sistem de încărcare cu panouri fotovoltaice de 5 kw. Vom dota Poliţia Locală cu  aceste 10 biciclete electrice”, a declarat Lungu, într-o conferinţă de presă, adăugând că acestea din urmă vor fi personalizate cu însemnele Poliţiei Locale şi vor folosi la deplasarea mai economică a poliţiştilor locali pe raza oraşului.    

Tot în cadrul proiectului, înfiinţate vor fi 28 de puncte de încărcare a acumulatorilor, dintre care 14 standard, iar 14 cu încărcare rapidă. Valoarea totală a finanţării nerambursabile este de 3,11 milioane de  franci elveţieni, adică 2,56 milioane de euro. Valoarea eligibilă a  proiectului este 2,77 milioane de franci elveţieni(2,86 milioane de euro), dintre care partea elveţiană asigură 2,03 milioane de franci elveţieni(1,67 milioane de euro), Primăria municipiului Suceava participând cu  739.477 de franci elveţieni(608.620 de euro). Primarul spune că, de asemenea, prin bugetul proiectului la dispoziţia Primăriei rămâne suma de 225.000 de lei, sumă orientată înspre cheltuielile cu elaborarea unei  documentaţii tehnico-economice pentru un sistem de transport urban public ecologic de persoane cu autobuze electrice. „ Este o veste bună pe care o aşteptam, iar aceasta ne dă posibilitatea să mergem mai departe, să întocmim proiectul tehnic, în aşa fel încât să facem promovarea efectivă a proiectului şi să semnăm contractul de finanţare”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Reamintim că SECO a aprobat şi proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava” depus înspre finanţare, ca şi cel menţionat mai sus, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român de reducere a disparităţilor economice şi sociale în interiorul Uniunii Europene. Valoarea totală a acestui proiect este de 6,41 de milioane de franci elveţieni, adică circa 5,52 de milioane de euro. Partea de participarea financiară a Primăriei municipiului Suceava este de 15% din total, adică de aproximativ 900.000 de euro. Ion Lungu a precizat că proiectele sucevene sunt primele agreate dintre cele depuse de Suceava, Cluj, Arad şi Braşov, municipii partenere în programul de cooperare respectiv.