31 iulie 2014

Operaţiunea „Căpuşa”, 30.000 de lei pentru stârpirea chimică  a insectelor hematofage
·        Vizate sunt 17 locuri de joacă pentru copii şi 24 de parcuri din toate cartierele urbei, stropită urmând a fi o suprafaţă de peste 210.000 de metri pătraţi.
·        Aproape 500 de suceveni care au cerut asistenţă medicală, acuzând că au fost victima „muşcăturii” căpuşelor.
Primăria municipiului Suceava pune la bătaie suma de 30.000 de lei din bugetul local, pentru acţiuni de dezinsecţie în locurile de publice de pe raza reşedinţei de judeţ. Ion Lungu, şeful municipalităţii sucevene, a făcut public ieri, într-o conferinţă de presă, că operaţiunile de combatere chimică a căpuşelor vor viza 17 locuri de joacă pentru copii şi 24 de parcuri din toate cartierele urbei, stropită urmând a fi o suprafaţă de peste 210.000 de metri pătraţi. „Punctual, acolo unde sunt sesizări, vom avea aceste intervenţii de aplicare a tratamentelor chimice de combatere a căpuşelor. Nu sunt de acord să facem lucrări de anvergură, cu substanţe chimice împrăştiate din avion, pentru că, o spun cu toată certitudinea, în acest mod mulţi bani sunt aruncaţi pe fereastră”, a declarat primul gospodar al oraşului.  Lungu a ţinut să mai evidenţieze că, de asemenea, fiecare unitate şcolară din Suceava are prevăzută în bugetul propriu fonduri pentru lucrării de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. „Fiecare director şi consiliu de administraţie din şcoli trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să contracteze firme de specialitate pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare”, a explicat edilul-şef, Ion Lungu.      
Căpuşele sunt insecte parazite care populează suprafaţa corpului, majoritatea găsindu-se pe tegumentele sau în blana mamiferelor, pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor.  Căpuşele sunt paraziţi care se hrănesc cu sângele gazdelor, cele mai multe cazuri apărând primăvara şi vara, până înspre toamnă. Muşcăturile căpuşelor sunt indolore, de aceea prezenţa lor nu este simţită de către gazdă. Începând cu luna mai, la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean de Urgentă „Sfântul Ioan cel Nou” s-au prezentat aproape 500 de suceveni care au solicitat intervenţie medicală, după ce au acuzat că au fost victima „muşcăturii” căpuşelor.