16 iulie 2014

Maidanezii foarte agresivi şi cei suspecţi de turbare, imobilizaţi cu arme cu substanţe tranchilizante
·        Viitorul operator de capturarea câinilor fără stăpân va avea personal special instruit, dotat cu echipament de protecţie adecvat şi obligatoriu vaccinat antirabic.
·        „Omenii ne imploră să-i adunăm, pentru că nu mai suportă aceşti câini pe străzi”, a declarat primarul Ion Lungu.    
Consilierii locali suceveni, întruniţi ieri, în şedinţă extraordinară, au aprobat proiectul de hotărâre privind  asocierea dintre municipiul Suceava şi o persoană juridică desemnată prin procedura achiziţiei publice, în vederea derulării activităţii de capturare, transport şi predare a câinilor comunitari fără stăpân. Asocierea este valabilă până la finalizarea licitaţiei publice pentru concesionarea serviciului, conform unei hotărâri a Consiliului Local din aprilie, anul în curs, aceasta din urmă fiind întreruptă ca urmare a suspendării, de către Curtea de Apel Bucureşti, a normelor metodologice de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân.
Potrivit caietului de sarcini aprobat ieri, capturarea câinilor se va face pe baza reclamaţiilor persoanelor fizice şi persoanelor juridice, viitorul operator trebuind să aibă personal special instruit în acest sens. Acesta, dotat cu echipament de protecţie adecvat, va fi obligatoriu vaccinat antirabic. La prinderea animalelor vagabonde se vor folosi crose speciale cu tije din aluminiu şi buclă la capăt, tratarea brutala a câinilor fiind interzisă. Maidanezii ar mai putea fi capturaţi cu ajutorul cuştilor capcană, în care aceştia vor fi momiţi cu hrană.
·        Noul operator va captura minim 250 de câinii pe lună, care vor fi transportaţi la adăpostul special amenajat în Lunca Suceavei.
Câinii foarte agresivi sau suspecţi de turbare pot fi imobilizaţi cu ajutorul armelor cu săgeată care utilizează gaz carbonic comprimat sau cu cartuşe pentru propulsarea seringilor cu substanţe tranchilizante. Utilizarea armelor respective este interzisă la capturarea puilor, care ar putea fi grav răniţi.  „Omenii ne imploră să-i adunăm, pentru că nu mai suportă aceşti câini pe străzi”, a declarat primarul Ion Lungu.     

Persoana juridică care intenţionează să se asocieze cu Primăria va veni cu ofertă financiară pentru gestionarea câinilor de talie mică, până la 10 kg; celor de talie mijlocie, între 11 kg şi 20 kg, precum şi a animalelor de talie mare, respectiv a celor de peste 20 kg. Câinii fără stăpân vor fi capturaţi de pe domeniul public şi privat al municipiului Suceava, „vânate” fiind animalele care circulă liber, fără însoţitor, pe străzi, alei, parcuri, pe maluri de apă etc. Noul operator va captura minim 250 de câinii pe lună, care vor fi transportaţi la adăpostul special amenajat în Lunca Sucevei, pe strada Energeticianului. În hotărârea din aprilie a Consiliului Local se aprecia că, la acea dată, pe străzile capitalei de judeţ erau libere circa 1800 de canine.  Întrucât nu dispune de suficient de personal de specialitate, cât şi în perspectiva unei mai eficiente gestionări, Primăria Suceava şi-a propus concesionarea serviciului de capturare, transport şi predarea a caninelor cu pricina la adăpostul specializat de malul râului Suceava. Licitaţia trebuia să aibă loc pe 22 iulie.