28 iulie 2014

Elveţienii nu agreează proiectul de încălzire cu energie verde a Bazarului   
·        „Proiectul stă în stand by, dar, probabil, nu îl vom accesa, pentru că trebuie făcute multe lucrări acolo, pe banii Primăriei”, a declarat primarul Ion Lungu, menţionând că spaţiul comercial va fi racordat la sistemul centralizat.
·        Modernizarea cu fonduri locale a Bazarului, declanşată în 2006, a înghiţit în jur de  3 milioane euro.
Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din cadrul Consiliului Federal Elveţian nu a aprobat proiectul de încălzire cu energie verde a Complexului comercial „Bazar”. Primarul Ion Lungu a declarat că, dată fiind darea în folosinţă a centralei termice în cogenerare de înaltă eficienţă pe biomasă, a Bioenergy,  Bazarul ar putea fi încălzit în sistem centralizat.  Pe de altă parte, precizează edilul-şef, Primăria nu-şi poate permite să facă intervenţiile din proiect doar cu resurse financiare din bugetul local. „Având în vedere că la momentul înaintării schiţei de proiect pentru încălzirea Bazarului nu aveam centrala termică pe biomasă, ni se recomandă să ne racordăm la aceasta. În alte condiţii, trebuie făcute mult modificări în Bazar şi, sigur, nu avem aceşti bani. Deci, acest proiect stă în stand by, dar, probabil, nu îl vom accesa, pentru că trebuie făcute multe lucrări acolo, pe banii Primăriei şi, probabil, vom îmbrăţişa recomandarea lor, de racordarea a Bazarului la sistemul centralizat de termoficare”, a declarat edilul şef Ion Lungu. Proiectul intitulat „Piaţa regională sustenabilă-Bazar Suceava”, are valoarea de 16,3 milioane de euro, municipiului Suceava revenindu-i o cofinanţare de 2,37 milioane de lei. Obiectivul proiectului este cel privind reabilitarea şi asigurarea confortului termic şi vizual în Complexul comercial „Bazar”,   propuse fiind amenajarea unei centrale cu pompe de căldură, un sistem de încălzire prin pardoseală, unul de iluminat fotovoltaic, precum şi o instalaţie completă de stingere a incendiilor.       
Reamintim că modernizarea Bazarului, declanşată în 2006, cu fonduri locale, a înghiţit circa 3 milioane euro. În spaţiul comercial din Lunca Sucevei s-au construit hale pe structură metalică, alei betonate, o parcări, grupuri sanitare, canalizare pluvială, sedii pentru lucrătorii administraţiei şi ai Poliţiei. De asemenea, la centrul comercial a fost amenajată de o nouă împrejmuire.
Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din cadrul Consiliului Federal Elveţian a aprobat proiectele „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava” şi „Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”  depuse înspre finanţare în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în interiorul Uniunii Europene.