31 iulie 2014

În trimestrul al doilea al anului,
Încasările la bugetul sucevean au crescut cu 7,43 la sută   
·        În ceea ce priveşte cheltuielile, 92,41% din plăţi s-au făcut pentru secţiunea de funcţionare a sistemului administrativ, în timp ce secţiunii de dezvoltare a bugetului local, cea responsabilă cu investiţiile, i-a revenit doar 7,59% din suma plăţilor.
·        O parte importantă o deţin cheltuielile cu Învăţământul, respectiv 39,92% din total, iar cadrul acestora, covârşitoare sunt cele salariale şi cu celelalte obligaţii aferente acestora.
În trimestrul al II-lea al anului 2014, gradul de încasare a veniturilor bugetului local sucevean a crescut cu 7,43%, în comparaţie cu perioada similară anului 2013, se arată în raportul privind aprobarea execuţiei bugetelor municipiului Suceava.
Conform acestuia din urmă, gradul de încasare a veniturilor, determinat ca raport între intrările totale şi suma veniturile programate, a fost, în cel de al doilea trimestru al anului în curs, de 72,69%. Astfel, în cazul secţiunii de funcţionarea a bugetului local, gradul de realizare a veniturilor a atins nivelul de 84,09%, în timp ce la secţiunea de dezvoltarea, realizările au avut un nivel evident inferior,  respectiv unul de 27,42%. 
Pe de altă parte, gradul de realizare cheltuielilor, calculat ca raport între plăţile efectiv făcute şi cele aprobate,  acesta a fost, în trimestrul al II-lea anului, de 72,62%. La fel ca mai sus, pe secţiunea de dezvoltare a bugetului local, cea responsabilă, generic, cu investiţiile, realizările sunt de doar 27,83%, în timp ce la secţiunea de funcţionare a aparatului administrativ, gradul de realizarea a cheltuielilor a fost de 84,03%. Astfel, ponderea plăţilor din cadrul secţiunii de dezvoltare în totalul plăţilor efectuate în cel de al doilea trimestru al lui 2014 este de 92,41%, iar ponderea plăţilor din interiorul secţiunii de dezvoltare în suma plăţilor aferente lunilor aprilie, mai şi iunie este de 7,59%.
·        Peste 12% din cheltuieli s-au făcut în cadrul capitolului „Combustibili şi energie”, banii mergând la Termica, în contul subvenţiilor pentru acoperirea diferenţei dintre preţurile şi tarifele practicate la energia termică.

 În cel de al doilea trimestrul al acestui an, o parte importantă o deţin cheltuielile cu Învăţământul, respectiv 39,92%, iar în cadrul capitolului, covârşitoare sunt cele salariale şi cu celelalte obligaţii aferente acestora din urmă. De asemenea, o bună parte a plăţilor, 12,26% din total, s-a făcut în cadrul capitolului „Combustibili şi energie”, banii mergând la Termica, în contul subvenţiilor pentru acoperirea diferenţei dintre preţurile şi tarifele practicate la energia termică. O ponderea de 12,12% au deţinut-o cheltuielile de la capitolul „Transporturi”, responsabil, în general cu investiţiile, întreţinerea şi reparaţiile aferente infrastructurii rutiere. Deficitul  secţiunii de funcţionare, ca diferenţa dintre suma plăţilor efectuate şi cea a restanţelor de plată, pe deoparte, şi veniturile realizate în cadrul acestei secţiuni, de cealaltă parte, a fost, în trimestrul al doilea al anului 2014, 4,95 de milioane de lei, cu 11,41 milioane de lei mai mic decât cel din intervalul corespunzător al anului anterior. În conformitate cu Legea nr.273 privind finanţele publice locale, „în situaţia în care secţiunea de funcţionare înregistrează deficit în cursul anului, ordonatorul principal de credite propune autorităţilor deliberative rectificarea bugetului local”.