09 iulie 2014

Până la finele anului,
Strategie de reabilitare a statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare 
·        Vrem să clarificăm măcar strategia pe care vom merge, cu reabilitare din fonduri proprii sau fonduri europene, dacă o asemenea finanţare există”, precizează primarul Ion Lungu.
·        De-a lungul timpului, sub acţiunea factorilor naturali, intervenţiei antropice, dar şi ca urmare a lipsei lucrărilor de întreţinere, monumentul s-a deteriorat, aflându-se într-o evidentă stare de degradare.
Primăria municipiului Suceava caută o soluţie de finanţare a lucrărilor de reabilitare a statuii ecvestre a domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare, monument istoric amplasat pe platoul Cetăţii de Scaun şi aflat în  stare înaintată de degradare. Primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu,  declarat  că un proiect a fost înaintat Ministerului Culturii şi Cultelor cu mulţi ani în urmă, însă din cauza crizei economice acesta nu a mai fost aprobat şi finanţat. „Rămâne un obiectiv important reabilitarea soclului şi a statuii, ca atare, a lui Ştefan cel Mare. Cu ani de zile în urmă a existat un proiect pe care l-am depus la Ministerul Culturii, la Direcţia de Culte. Când duduia economia era pe cale să îl promovăm, însă a venit criza şi nu s-a mai putut”, a precizat şeful municipalităţii. Ion Lungu precizează că la acest moment, urmărită este identificarea unei posibilităţi de atragere de fonduri europene, în caz contrar intervenţiile urmând a fi suportate din veniturile bugetului local. Potrivit edilului-şef sucevean o decizie în acest sens va fi luată până la sfârşitul anului în curs.  „Vom relua acest proiect, vom vedea posibile surse de finanţare, din fonduri europene sau din resurse proprii, pentru că trebuie reabilitat cel puţin soclul, astfel încât, odată cu  modernizarea Cetăţii de Scaun, să putem pune în valoarea şi statuia. Sperăm ca, până la sfârşitul anului, să clarificăm măcar strategia pe care vom merge, cu reabilitare din fonduri proprii sau fonduri europene, dacă există o asemenea finanţare”, a explicat primarul Ion Lungu.           
Reamintim că proiectul de hotărâre privind studiul de fezabilitate şi indicatorii  tehnico-economici de reabilitare a monumentului  ecvestru al lui Ştefan cel Mare a fost aprobat de consilierii locali la finele lui octombrie 2009.  Potrivit acestuia, valoarea totală a investiţiei de reabilitare este de 735.000 de lei, lucrările urmând a dura 12 luni. În expunerea de motive se arăta că intervenţiile nu vor afecta autenticitatea monumentului, materialele de finisaj fiind similare celor folosite iniţial. În primenire, urmau a intra, de asemenea, spaţiile verzi şi iluminatul public din preajmă, în zonă fiind prevăzută şi montarea a mai multor elemente de mobilier urban. La acea dată,  municipalitatea suceveană spera să atragă o parte din suma necesară de la Ministerul Culturii.

Grupul statuar  a fost dezvelit la 16 septembrie 1977, înscriindu-se într-un program de dezvoltare a artei monumentale din judeţul Suceava întocmit în 1974 şi având ca scop omagierea descălecătorilor şi întemeietorilor de ţară. Pentru statuia ecvestră  a lui Ştefan cel Mare, la concursul din februarie 1975 au fost prezentate 17 propuneri, fiind aleasă cea a sculptorului Iftimie Bîrleanu. De-a lungul timpului, sub acţiunea factorilor naturali, intervenţiei antropice, dar şi ca urmare a lipsei lucrărilor de  întreţinere, monumentul s-a deteriorat, aflându-se într-o evidentă stare de degradare. Astfel,  s-au înregistrat exfolieri ale placajelor, lăsarea platformei soclului şi  destabilizarea basoreliefului, existând risc de prăbuşire a tuturor acestor componente.