28 iulie 2014

 Pe raza municipiului Suceava,
Interdicţie totală pentru căruţe
·        Accesul atelajelor hipo prezintă inconveniente de ordin estetic, al sănătăţii şi liniştii publice, siguranţei cetăţeanului şi stării contravenţionale şi infracţionale.
·        Alesul PPDD, Adrian Arămescu, propune dirijarea traficului pe drumuri ocolitoare, nerespectarea interdicţiei urmând a fi sancţionată cu până la 3.000 de lei sau prin confiscarea atelajului.    
Consilierul local sucevean, Adrian Arămescu, iniţiază un proiect de hotărâre prin care propune colegilor săi de deliberativ să-şi dea votul pentru interzicerea totală a accesului atelajelor cu tracţiune hipo pe raza municipiului Suceava. Arămescu, preşedinte al organizaţiei municipale Suceava a PPDD, îşi întemeiază iniţiativa prin aceea că urbea capitală judeţ se doreşte  a fi - cel puţin prin declaraţiile autorităţilor - un oraş european, or „nicăieri în Europa nu vezi căruţe circulând prin plin centrul oraşului şi încurcând circulaţia”. În sprijinul iniţiativei sale, alesul municipal sucevean invocă şi inconveniente de ordin estetic, al sănătăţii şi liniştii publice, siguranţei cetăţeanului şi stării contravenţionale şi infracţionale. „În primul rând, căruţele trase de cai creează ştrangulări în traficul auto, iar în cazul numeroaselor accidente nu se pot obţine despăgubiri, pentru că, evident, aceste vehicule nu sunt asigurate. Tot ca urmare a accesului acestor mijloace de transport, străzile oraşului sunt mai mizerabile, starea de curăţenie având din suferit şi prin aceea că proprietarii căruţelor, scormonind prin tomberoane, compromit colectarea selectivă şi împrăştie gunoaiele peste tot, mai ceva decât câinii vagabonzi”, a precizat Arămescu. Nu de multe ori - susţine consilierul local PPDD - conducătorii atelajelor în cauză, provenind din localităţile vecine, dar şi din zone mărginaşe ale Sucevei,  se fac vinovaţi de sustragerea  capacelor de fontă de la gurile de canal, a elementelor de protecţie a spaţiilor pentru strângerea deşeurilor menajere, precum şi a altor bunuri. În plus, atunci când sunt surprinşi asupra faptei, aceaştia devin turbulenţi şi  agresivi. Mai grav este faptul că, prin distrugerea mecanismele de închidere, respectivii „vizitatori” sustrag maculatură şi sticle din plastic din containerele speciale amplasate în punctele de colectare de pe raza urbei. Pe de altă parte, un regulament aprobat de Consiliul Local prevede că, în intervalul 15 martie-15 septembrie, şi între orele 6.00-8.00 şi 20.00-22.00, căruţele pot parcurge doar anumite străzi din municipiu, agreate fiind transporturile făcute de agricultori, prevederi care, evident, nu au fost respectate. Arămescu vrea să impună modificarea acestui regulament, susţinând că produsele agricole pot fi transportate şi pe drumurile de ocolire din jurul municipiului Suceava. Adrian Arămescu este de părere că respectarea legii poate fi impusă doar prin constrângere, proiectul său de hotărâre prevăzând sancţiuni cu amenzi de până la 3.000 de lei, cât şi de confiscare a atelajului hipo surprins pe raza reşedinţei de judeţ.  Alesul local sucevean PPDD, Adrian Arămescu, este cunoscut şi pentru poziţia fermă pe care a luat-o pentru grăbirea procedurilor privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân din municipiul Suceava.