16 iulie 2014

Primăria Suceava nu are bani suficienţi pentru asfaltarea străzilor
·        Datoriile populaţiei şi agenţilor locali către bugetul local sunt de 50 de milioane de lei, din cauza crizei economice, puterea de plată a cestora fiind redusă.
·         O variantă salvatoare ar consta în fondurile europene nerambursabile, însă programele pentru România încă nu au primit undă verde de la Comisia Europeană.

Municipalitatea suceveană ar declanşa un program mai amplu de asfaltare a străzilor din  reşedinţa de judeţ, însă nu dispune de fonduri pe măsura amploarei lucrărilor, a declarat ieri, primarul Ion Lungu. Edilul-şef al Sucevei a precizat că atât contribuabilii persoane fizice, cât şi cei persoane juridice au datorii de circa 50 de milioane de lei la bugetul local. Lungu susţine că aceşti bani ar fi mai mul decât bine veniţi, însă restanţele sunt greu de recuperat, de vină fiind criza economică şi capacitatea de plată redusă a agenţilor economici şi a populaţiei  „Ne dorim şi ar fi bine să asfaltăm toate străzile. Însă, din păcate, la Primărie, ca şi cetăţenii la ei acasă, nu avem suficienţi bani. Readuc aminte că avem de încasat restanţe de 500 de miliarde de lei vechi de la populaţie şi de la agenţii economici, iar dacă am dispune de aceşti bani multe lucruri am putea face”, a evidenţiat primul gospodar al oraşului.  O variantă salvatoare ar consta în întocmirea şi depunerea de proiecte pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile, însă, din păcate, programele pentru România încă nu au primit undă verde de la Comisia Europeană. Şeful administraţiei locale sucevene spune că aşteaptă să apară ghidul solicitantului aferent fiecărei măsuri din noua programare 2014-2020, primele pe lista de reabilitării fiind arterele din cartierele Iţcani şi Burdujeni-sat.   „Asfaltări vom face din banii Primăriei ori mai mult decât atât am putea depune un proiect pe fonduri europene. Însă, deocamdată, contractul cadru pentru perioada 2014-2020 nu este acceptat la Bruxelles, nu este negociat. Aşteptăm să vedem ce măsuri cuprinde acesta, cum pot fi luaţi banii, să apară ghidul solicitantului şi celelalte documente care trebuie completate. Mi-aş dori să asfaltăm o serie de străzi în Iţcani şi Burdujeni-sat, aşa cum am procedat cu proiectul anterior, aceasta fiind singura soluţie serioasă”,  a reliefat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. La jumătatea anului trecut, câştigător al licitaţiei pentru delegarea prin concesionare a serviciului public de reparare şi întreţinere a infrastructurii de rutiere din urbea reşedinţă de judeţ a fost declarat  consorţiul sucevean SUCT, Florconstruct şi Con Bucovina Auto. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 2 ani, şi nu de un an ca în perioadele anterioare. Obiectul contractului îl constituie executarea lucrărilor de întreţinere şi reparare a străzilor, în vederea menţinerii parametrilor geometrici a suprafeţelor carosabilului şi îmbunătăţirii condiţiilor de desfăşurare a traficului rutier din municipiul Suceava, în funcţie de necesităţi, valoarea acestuia fiind de 28 de milioane de lei.