17 iulie 2014

Oul uriaş de Paşte, evacuat din Muzeul satului 
·        Mega oul va fi transportat lângă Centrul pentru conservarea  tradiţiilor populare, unde va  fi supus şi unor intervenţii de reabilitare, învelişul cu motive pascale a exfoliindu-se.
·        „Chiar dacă de multe ori a fost ironizat, eu zic că, totuşi, este un simbol al oraşului, al zonei Bucovinei”, a declarat primarul Ion Lungu.

Conducerea Muzeului Bucovinei s-a adresat Primăriei municipiului Suceava, cerând autorităţilor locale să ridice Oul de Paşte din Muzeul satului, de pe platoul Cetăţii de Scaun, şi să-l transporte pe un alt amplasament. Primarul Ion Lungu a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că, dată fiind cererea în cauză, va propune Consiliului Local să aprobe o hotărâre prin care acesta să fie mutat în prejma Centrului pentru conservarea  tradiţiilor populare de pe strada „Universităţii”. Edilul-şef a subliniat că acesta este şi locul definitiv, Oul tradiţional de Paşte urmând a fi supus şi unor intervenţii de reabilitare, întrucât, sub acţiunea intemperiilor, învelişul cu motive pascale a început să se exfolieze. „Avem o adresă de la Muzeul Bucovinei, prin care suntem înştiinţaţi că trebuie să luăm Oul tradiţional de Paşte de la Muzeul satului. Chiar dacă de multe ori a fost ironizat, eu zic că, totuşi, este un simbol al oraşului, al zonei Bucovinei. Vom reabilita această învelitoare de la exterior şi voi cere o aprobare în Consiliul Local, locul cel mai potrivit al acestuia fiind la Centrul pentru conservarea tradiţiilor populare. Cred că acolo este locul lui definitiv, ca să nu-l tot mai plimbăm prin oraş”, a declarat Lungu. Iniţial mega oul de Paşte a fost amplasat în centrul municipiul Suceava, fiind produs de o firmă din Buzău. Oul, cu dimensiuni de 7,5 metri pe axa mare şi de 5,5 metri pe cea mică, este construit din fibră de sticlă şi format din 3 piese, peste acestea fiind lipită o folie auto-colantă. Sfinţirea a avut loc cu ocazia Sărbătorilor pascale din 2009, slujba fiind oficiată un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. În toamna aceluiaşi an, odată cu începerea lucrărilor la parcările subterane din centrul reşedinţei de judeţ, Oul a fost transportat la Muzeul Satului. Pe lângă reuşita omologării la World Record Academy, autorităţile locale şi judeţene s-au exprimat şi pentru înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci(OSIM), sub numele de marcă „Oul încondeiat de Bucovina”.