08 iulie 2014

 Dacă populaţia nu-şi achită jumătate din datorii:
„Nu există nicio o siguranţă că în această iarnă vom avea căldură”
·        avertizează primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, accentuând că Bioenergy, firmă privată, nu va ezita să treacă la sistarea livrării agentului termic. 
Cu toate eforturile pe care consumatorii casnici, asociaţiile de proprietari, operatorul Termica şi Primăria le-au făcut, populaţia municipiului Suceava  datorează pentru serviciile de alimentare cu apă caldă şi încălzire 17,75 de milioane de lei, a anunţat ieri, primarul Ion Lungu. Cu prilejul întâlnirii lunare cu şefii asociaţiilor de proprietari, edilul-şef sucevean a avertizat că Suceava se află la un moment de cotitură din acest punct de vedere, furnizarea apei calde putând fi sistată în orice moment, în timp ce la iarnă locuinţele branşate la sistemul centralizat de încălzire riscă să rămână neîncălzite. „Suntem într-un moment de cotitură. Indiferent ce am face noi ca Primărie, indiferent ce ar face Termica, indiferent cea ar face Bioenergy, atât timp cât populaţia nu va plăti nu avem nicio o siguranţă că în această iarnă vom avea căldură. Nu mai spun de apa caldă, care se poate întrerupe în orice moment, în orice zi”, a atenţionat Lungu. Şeful administraţiei locale a precizat că principala cauză constă în lipsa masei lemnoase, cea pe care Bioenergy o mai are în depozit la această dată fiind în mare parte sechestrată, întrucât furnizorul biomasei are de încasat de la acest producător de agent termic circa 2 milioane de euro. Lungu precizează că, în ciuda faptului că soldul lunii iunie a scăzut în comparaţie cu cel al lunii precedente, adică populaţia a plătit cu 600.000 de lei mai mult, datoriile consumatorilor casnici rămân în jurul valorii de 4 milioane de euro, pentru asigurarea căldurii în noul sezon rece fiind obligatorie achitarea a jumătate din această sumă. Primăria a virat către Termica 1 milion de lei din cele 2 milioane de lei datorate cu titlul de subvenţie,  rămânând să-şi onoreze partea lunară care îi revine pe această linie. „Aşadar, dacă nu vom plăti aceste datorii, nu vom avea căldură la iarnă. Este un mesaj pe care mi-l asum, nu vreau să panichez pe nimeni, dar trebuie susţinut, în continuare ritmul plăţilor la serviciile de termoficare”, a punctat primarul Ion Lungu, accentuând că Bioenergy, firmă privată, nu va ezita să treacă la sistarea livrării agentului termic. 
·        Directorul general Dumitrescu spune că tarifele practicate nu acoperă nici măcar contravaloarea utilităţilor consumate de Termica.
Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a arătat că, de la începutul anului 2014, contravaloarea totală a facturilor emise către asociaţiile de proprietari a însumat 12,90 milioane de lei, plăţile  efective făcute de către acestea din urmă fiind de 13,84 milioane de lei, respectiv cu 1,02% mai mult decât s-a facturat. „Este bine, însă, în ritmul acesta, în care în 6 luni s-a plătit 1% din penalităţile şi facturile adunate, ne trebuie mulţi ani ca să ajungem la zi”, a subliniat directorul general al Termica. Dumitrescu a ţinut să evidenţieze că din cele 13,84 de milioane de lei, către Bioenergy s-a orientat suma de 11,3 milioane de lei, restanţele total către producătorul de agent termic ridicându-se la circa 13 milioane de lei. Acesta a arătat, totodată, că facturile pentru energia electrică, către E.on, cât şi  pentru apă, către ACET, sunt plătite la zi, problema reprezentând-o faptul că tarifele actuale practicate către populaţie şi agenţii economici nu acoperă nici măcar contravaloarea utilităţilor consumate de operatorul de termoficare din Lunca Sucevei.  „La aceste costuri cu utilităţile se adaugă contravaloarea reparaţiilor, taxelor şi  impozitelor locale şi către stat, precum şi salariile. Aş vrea să aveţi garanţia că avem mare grijă de bani pe care îi încasăm şi că îi drămuim cu multă, multă atenţie”, le-a spus Ovidiu Dumitrescu şefilor asociaţiilor de proprietari.     
·        Marin Marinoiu crede susţine că Termica poate să valorifice o serie de bunuri care să ducă la îndestularea creditorilor.

Marin Marinoiu, administrator special numit de către au autorul programului de reorganizare al Termica, respectiv de către creditorul majoritar Unicom Holding, a opinat că Centrala Electrică de Termoficare de la Suceava reprezintă un sistem foarte bine păstrat şi conservat, ajungerea în insolvenţă a Termica fiind „un exemplu de cum nu ar trebui se întâmple în această ţară”. Marinoiu recunoaşte că una din cauze situaţiei economice proaste este dispariţia marilor consumatori industriali, debranşarea unui important număr de consumatori casnici, precum şi pierderile mari, ca urmare „conductelor putrede”. Administratorul special numit de comitetul creditorilor susţine că Termica poate să valorifice o serie de bunuri care să ducă la îndestularea creditorilor.  „În tot ceea ce voi întreprinde în această Centrală voi urmări să protejez, atât cât este posibil, grupurile energetice, să le avem de acolo.  Chiar în această situaţie deosebit de grea, există posibilitatea de a valorifica o serie de bunuri, de materiale, există surse care să îndestuleze pe toţi cei care au livrat o serie de materiale şi servicii către termocentrală. A venit vremea să le dăm înapoi şi le vom da ordonat”, a conchis Marin Marinoiu, administrator special al Termica.