28 august 2013

Peste 260 de suspendări a plăţii indemnizaţia pentru îngrijirea copilului
Peste 250 de proaspăt părinţi din judeţul Suceava, beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, au rămas, în acest an, fără sprijinul financiar specific acordat de la bugetul asigurărilor sociale. Din cauză că nu şi-au onorat obligaţiile fiscale către bugetele locale, beneficiarilor în cauză li s-a suspendat temporar  dreptul la indemnizaţiei. Conform responsabililor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială(AJPIS) Suceava, reluarea plăţii se face doar dacă persoanele în drept îşi achită impozitele şi taxele în interiorul termenul legal de 6 luni.
„În urma neachitării obligaţiilor către bugetele locale, în acest an au fost suspendaţi de la plată 264 de beneficiari ai indemnizaţiei. Întrucât, pe parcurs, 231  dintre aceştia şi-au achitata taxele şi impozitele datorate, pentru 231 dintre aceştia plata drepturilor cuvenite pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani au fost reluate”, a declarat Florentina Rusu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Potrivit responsabilului AJPIS, dacă restul beneficiarilor, în număr de 15, îşi vor stinge obligaţiile până la finele acestei luni, plata indemnizaţiei se va relua cu data întreruperii acestora, respectiv cu 1 aprilie 2013. „În caz contrar, plata se va relua după momentul achitării taxelor, respectiv după 31 august”, a conchis Florentina Rusu. În judeţul Suceava, sunt în evidenţe în 3.550 de femei şi 925 de bărbaţi, beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârstă de 2 ani, respectiv a celui cu handicap, până la vârsta de 3 ani.  De precizat este faptul că, suspendarea de la plata indemnizaţiei intervine doar pentru obligaţiile către bugetele locale, aferente bunurilor impozabile ale soţului sau soţiei. Persoana debitoare are obligaţia ca, odată plătite impozitele şi taxele cu pricina, să prezinte dovada achitării acestora, astfel încât, ulterior, să fie repusă în drepturi.      
În situaţia în care termenul de 6 luni pentru plata datoriilor respective nu este respectat, dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului încetează. Pentru a  relua plata, persoana îndreptăţită poate depune un nou dosar.