07 august 2013

Consiliul de Administraţie de la Termica a lăsat disponibilizaţii colectiv fără plăţi compensatorii
·        Banii au fost daţi pe certificate CO2, primarul Ion Lungu precizând că nu a fost consultat şi că nu şi-ar fi dat niciodată acordul pentru această tranzacţie.  
·        CA, condus de Dragoş Danubinu, inginer principal la Transelectrica SA, nu a luat în calcul că penalităţile pentru „nestingerea” certificatelor respective nu se aplică în perioada derulării procedurii de insolvenţă.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că nu a fost consultat în momentul în care factorii responsabilii de la Termica au decis ca suma de 6,5 de milioane de lei, transferată de Primărie, pentru onorarea salariilor compensatorii ale concediaţilor colectiv, să fie alocată pentru achiziţionarea de certificate CO2, Lungu accentuând, de asemenea, că „în veci” nu ar fi fost de acord cu  respectiva tranzacţie. Primarul şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această decizie, sugerând că de vină ar fi Consiliul de Administraţie, care, la această dată, ca urmare a deschiderii procedurii de insolvenţă, nu mai există, la fel ca şi Adunarea Generală a Acţionarilor, din care făceau parte, ca reprezentaţi ai autorităţii locale, mai mulţi consilieri locali. Şeful executivului sucevean spune că este adevărat că, nestingerea cu certificate CO2 a obligaţiilor privind emisiile de poluatorii, ar fi dus la calcularea de penalităţi, însă Consiliul de Administraţie, condus de Dragoş Danubinu, inginer principal la Transelectrica SA, nu a luat în calcul că „sancţiunea” nu se aplică în perioada derulării procedurii de insolvenţă.  „Nu am fost consultat, despre acest aspect aflând, în mod întâmplător, în biroul domnului prefect. Ulterior, directorul Dumitrescu a spus că va pune banii la loc, după ce va face încasările din energia termică furnizată populaţiei, iar banii vor fi acordaţi salariaţilor. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, pentru că s-a declanşat insolvenţa. Am făcut un efort extraordinar, m-am ţinut de cuvânt, iar dacă nu intervenea problema cu certificatele CO2, disponibilizaţii îşi luau drepturile în proporţie de 100%”, a iterat şeful municipalităţii. Lungu precizează că o asemenea sumă nu va mai putea fi adunată, cei 6,5 milioane de lei provenind din încasările din taxele şi impozite locale, plătite, cu bonificaţie de 10%, în primul trimestru al anului, de către contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice. „Banii respectivi sunt mai mulţi în prima parte a anului. În prezent, dacă putem să facem rost de 1 milion de lei, este mare minune. De aceea, atunci când se va pune problema,  trebuie să fim foarte atenţi, împreună cu administratorul judiciar şi reprezentanţii salariaţilor, să fim convinşi că banii ajung la concediaţi., a explicat edilul şef.  Municipalitatea ar mai avea către Termica datorii de 5,7 milioane de lei, dintre care 4,5 milioane de lei sunt „gajate”, printr-un contract de fidejusiune, în contul obligaţiilor pe care operatorul de termoficarea le are către furnizorul de apă ACET Suceava. Cu acest efort extraordinar făcut pentru Termica, am sacrificat bugetul pe 2013 şi ne-am dezechilibrat financiar la Primăria municipiului Suceava”, explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Cu acordul administratorului judiciar, fondurile ar putea fi orientate înspre concediaţii colectiv, însă din toamnă, „când vor mai fi adunaţi bani”.

Reamintim că, directorul general al Termica, Ovidiu Dumitrescu a  declarat că,  în primăvara lui 2012, societatea a vândut certificatele CO2 şi a plătit cărbunele consumat în sezonul rece 2011-2012. Conform legislaţiei specifice, la încheierea anului 2012, până pe 30 aprilie 2013, Termica era obligată să predea 306.000 de certificate, aferente „funcţionării poluatoare” din anul anterior. Aşa se face că firma de termoficare, la care unic acţionar este municipiul Suceava, s-a văzut obligată să dea 5,4 milioane de lei, din banii primiţi de la Primărie, în scopul „răscumpărării” certificatele pe care le-a înstrăinat în primăvara lui 2012. O parte dintre certificatele astfel achiziţionate au fost plătite cu banii viraţi de autorităţile municipale sucevene, cu titlul de aport la capitalul social, în hotărârea de Consiliu Local neprecizându-se că aceştia trebuie să ajungă, în mod obligatoriu, la concediaţii colectiv. Menţionăm că, certificate sunt urmărite într-un registru european de evidenţă, legislaţia românească în domeniu fiind o transpunere a celei din Uniunea Europeană, neîndeplinirea obligaţiilor privind regimul acestora atrăgând drastice sancţiuni.