21 august 2013

50 de camioane de biomasă pe zi, pentru aprovizionarea noii centrale de termoficare a Sucevei
·        Tariful la energia termică produsă de Bionergy, pe biomasă, va fi de 250 de lei pe gigacalorie, la cei 116 lei la gardul centralei adăugându-se tariful pentru transport şi distribuire, precum şi TVA.
De la începutul săptămânii viitoare, demarează constituirea stocurilor de biomasă pentru funcţionarea, în sezonul rece 2013-2014, a noii centrale în cogenerare de înaltă eficienţă din Lunca Sucevei, construită de Bioenergy Suceava, subsidiară a Adrem Invest Bucureşti. Depozitul are, potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, 6000 de metri pătraţi, zilnic, pe platforma asfaltată urmând a fi descărcate câte 50 de camioane de mare tonaj.      „Se va trece la aprovizionarea cu biomasă  a noii centrale, în hala de depozitare, urmând a intra 50 de camioane de gabarit mare. În măsura în care va fi nevoie,  ne vom putea extinde cu această bază de depozitare, pentru că trebuie să avem cât mai multă biomasă în curte, aprovizionarea pe timp de iarnă putând fi afectată de condiţiile meteorologice”, arată Lungu.

Şeful municipalităţii precizează că în şedinţa Consiliului Local din 29 august, va fi spus dezbaterii şi aprobării noul tarif la energia termică livrată populaţiei. Astfel consumatorii casnici ar urma să achite, de la 1 septembrie, 250 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă pe gaze naturale, în CAF, faţă de 185 de lei pe gigacalorie, în prezent, creşterea fiind de 35%. Edilul şef informează că acest nivel va fi păstrat şi pentru energia termică produsă de Bionergy, pe biomasă, la cei 116 lei pe gigacalorie la gardul centralei, adăugându-se tariful pentru transport şi distribuire, precum şi TVA. „Tariful va fi plătit o sigură dată de către populaţie, şi nu de două ori ca până acum. Populaţia plătea o dată direct, din propriile buzunare, iar diferenţa indirect, prin Consiliul Local, din bani publici, adică din taxe şi impozite” a evidenţiat primarul. Ion Lungu a ţinut să precizeze că diriginţii de pe şantierul din Lunca Sucevei au dat asigurări că noua centrală  de termoficare va fi pusă în funcţiune la termenul asumat, respectiv pe 9 noiembrie 2013. În prima decadă a luni septembrie, responsabilii din proiect vor fi prezenţi la Suceava, pentru a prezenta un grafic concret al execuţiei.