01 august 2013

Cultivarea grâului devine ineficientă pentru micii agricultori   
·        Recoltarea unui hectar costă 500 de lei, adică contravaloarea a 400-500 de grâu, iar dacă se mai adaugă şi cheltuielile cu pregătitul terenului, sămânţa, înfiinţarea culturii şi lucrările de întreţinere, micul producător individual rămâne cu mai nimic.
·        Treierată a fost un sfert din suprafaţă de grâu şi secară, specialiştii apreciind că media se va ridica la 2900 kg pe hectar, producţia fiind „dijmuită” acolo unde nu s-au putut respecta verigile tehnologice”.  
În judeţul Suceava, campania de recoltare a grâului şi secarei  este în plină desfăşurare, anunţă directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor, precizând că din cele 14.173 de hectare, treierate sunt peste 3500 de hectare, adică în jur de 25% din totalul cultivat. Media producţiei este de 2700 kg la hectar, aceasta fiind considerată una bună, având în vedere că în arie au intrat, majoritar, doar micii producători. Schipor apreciază că producţia medie la hectar se va ridica la 2850-2900 kg pe hectar. Conform statisticilor, aceasta este una inferioară celei de anul trecut, de 3000 kg pe hectar. Specialistul DAJ recunoaşte că există şi zone în care recolta la grâul este slab, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, mai ales acolo unde nu s-au respectat „verigile tehnologice”.  „Societăţile mari nu au încheiat recoltatul, producţiile mari obţinându-se de la acestea. Micii producători au recoltat până în 2500 kg la hectar, iar la unii, care nu au fertilizat şi ierbicidat, sigur că producţia a fost dijmuită. Însă, la fermierii care au pregătit terenul din toamnă, au administrat amendamente şi stimulente foliare corespunzătoare, precum şi tratamentele pentru boli şi dăunători, producţia este mare”, explică Vasile Schipor, adăugând că totalul recoltat este tras în jos şi din cauza distrugerilor provocate de vijelii şi grindină, pe o suprafaţă de peste 3000 de hectare.
·        Cultivarea grâului este rentabilă doar pentru fermierii care vor aduna cel puţin 3.500 kg la hectar


Vasile Schipor crede că, pentru început, preţurile oferite în cazul recoltei din anul acesta vor fi mai mici, de până la 0,8 de lei pe hectar, cultivarea grâului fiind rentabilă doar pentru fermierii care vor aduna cel puţin 3.500 kg la hectar. Aceasta în condiţiile în care recoltarea unui hectar costă 500 de lei, adică contravaloarea a 500 kg de grâu, iar dacă se mai adaugă şi cheltuielile cu pregătitul terenului, sămânţa, înfiinţarea culturii şi lucrările de întreţinere, micul producător individual rămâne cu mai nimic. Şeful DAJ, Vasile Schipor spune că, în judeţ, există suficiente combine şi mijloace de transport, iar în condiţii meteorologice favorabile, campania urmează a fi încheiată înainte de sfârşitul lunii august. La orzul de toamnă, pe 450 de hectare, şi la orzoaica de toamnă, pe 137 de hectare, recoltatul s-a încheiat, producţia fiind de 2.488 kg pe hectar, respectiv de 2.628 kg pe hectar, cantităţi considerate mulţumitoare, în comparaţie cu anul trecut.