·
Recoltarea unui hectar costă 500 de lei,
adică contravaloarea a 400-500 de grâu, iar dacă se mai adaugă şi cheltuielile
cu pregătitul terenului, sămânţa, înfiinţarea culturii şi lucrările de
întreţinere, micul producător individual rămâne cu mai nimic.
·
Treierată a fost un sfert din suprafaţă de
grâu şi secară, specialiştii apreciind că media se va ridica la 2900 kg pe
hectar, producţia fiind „dijmuită” acolo unde nu s-au putut respecta verigile
tehnologice”.
În judeţul Suceava,
campania de recoltare a grâului şi secarei
este în plină desfăşurare, anunţă directorul executiv al Direcţiei Judeţene
pentru Agricultură, Vasile Schipor, precizând că din cele 14.173 de hectare,
treierate sunt peste 3500 de hectare, adică în jur de 25% din totalul cultivat.
Media producţiei este de 2700 kg la hectar, aceasta fiind considerată una bună,
având în vedere că în arie au intrat, majoritar, doar micii producători. Schipor
apreciază că producţia medie la hectar se va ridica la 2850-2900 kg pe hectar.
Conform statisticilor, aceasta este una inferioară celei de anul trecut, de 3000
kg pe hectar. Specialistul DAJ recunoaşte că există şi zone în care recolta la grâul
este slab, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, mai ales
acolo unde nu s-au respectat „verigile tehnologice”. „Societăţile mari nu au încheiat
recoltatul, producţiile mari obţinându-se de la acestea. Micii producători au recoltat
până în 2500 kg la hectar, iar la unii, care nu au fertilizat şi ierbicidat,
sigur că producţia a fost dijmuită. Însă, la fermierii care au pregătit terenul
din toamnă, au administrat amendamente şi stimulente foliare corespunzătoare,
precum şi tratamentele pentru boli şi dăunători, producţia este mare”,
explică Vasile Schipor, adăugând că totalul recoltat este tras în jos şi din
cauza distrugerilor provocate de vijelii şi grindină, pe o suprafaţă de peste
3000 de hectare.
·
Cultivarea grâului este rentabilă doar pentru
fermierii care vor aduna cel puţin 3.500 kg la hectar
Vasile Schipor crede
că, pentru început, preţurile oferite în cazul recoltei din anul acesta vor fi
mai mici, de până la 0,8 de lei pe hectar, cultivarea grâului fiind rentabilă
doar pentru fermierii care vor aduna cel puţin 3.500 kg la hectar. Aceasta în
condiţiile în care recoltarea unui hectar costă 500 de lei, adică
contravaloarea a 500 kg de grâu, iar dacă se mai adaugă şi cheltuielile cu
pregătitul terenului, sămânţa, înfiinţarea culturii şi lucrările de
întreţinere, micul producător individual rămâne cu mai nimic. Şeful DAJ, Vasile
Schipor spune că, în judeţ, există suficiente combine şi mijloace de transport,
iar în condiţii meteorologice favorabile, campania urmează a fi încheiată
înainte de sfârşitul lunii august. La orzul de toamnă, pe 450 de hectare, şi la
orzoaica de toamnă, pe 137 de hectare, recoltatul s-a încheiat, producţia fiind
de 2.488 kg pe hectar, respectiv de 2.628 kg pe hectar, cantităţi considerate
mulţumitoare, în comparaţie cu anul trecut.