16 august 2013

Premierul Victor Ponta ar vrea 10 sau 12 regiuni

·        Înfiinţarea Direcţiei Regionale Anti Fraudă la Suceava, mesaj de sprijin pentru Regiunea „Bucovina”
·        Cele 8 regiuni de dezvoltare actuale sunt mult prea mari pentru standardele europene, una dintre variantele posibile fiind înfiinţarea a 10-12 regiuni, a declarat primul ministru, adăugând că nu vrea să dea încă naştere la „gelozii locale”
Primul ministru Victor Ponta a declarat ieri, în Suceava, că susţine înfiinţarea Regiunii „Bucovina”, mai ales că şi-a petrecut copilăria în această parte a ţării. Premierul a sugerat   că, în perspectiva semnării acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, posibilă ar fi chiar o micro regiune europeană „Bucovina.  „Dacă tot am copilărit în Bucovina, eu sunt <pentru>. De fapt, mai frumoasă ar fi o micro-regiune europeană . Dacă tot se semnează acordul de asociere cu Ucraina, în noiembrie, la Vilnius, poate că facem o micro-regiune europeană cu Bucovina întreagă”, a punctat Ponta.
Şeful Guvernului a subliniat că în momentul în care se va ajunge să se vorbească despre regiuni - anul viitor -, se va vedea care este soluţia cea mai sustenabilă, însă mesajul pe care l-a dat, prin înfiinţarea Direcţiei Regionale Anti Fraudă la Suceava, este unul de sprijin pentru judeţul Suceava şi pentru această regiune. Ponta a reliefat că a tot analizat, „pentru că trebuie măsurat de 10 ori şi tăiat o dată”, şi că a concluzionat că formula de reorganizare administrativ-teritorială pe structura celor 8 regiuni de dezvoltare în funcţiune nu este una tocmai cea mai bună. „Nu ştiu să spun în acest moment, dacă trebuie să fie 10 sau 12 regiuni, însă cele 8 actuale,  sunt mult prea mari pentru standardele europene. Judeţele sunt mici şi, probabil, una dintre variantele posibile este cea cu 10-12 regiuni. Dar nu vreau să intru în detalii, pentru că, imediat apar geloziile locale, şi ar însemna să facem 41 de regiuni”, a iterat şeful executivului de la Bucureşti.
Victor Ponta a mai subliniat că a discutat cu conducerile ÎCCJ şi CSM şi că opinia sa este că în fiecare regiune va funcţiona doar o curte de apel, cele 15 în funcţiune neavând legătură cu organizarea administrativ-teritorială, decât prin faptul că „au un numit număr de judeţe în circumscripţia lor. „Sensul este, de asemenea, ca 99% din procese să se finalizeze la curţile de apel. Faptul că, acum, la Înalta Curte, avem sute şi mii de dosare, faptul că, din Rădăuţi sau Baia Mare, trebuie să te duci la Bucureşti, să stai la coadă şi să primeşti  termen din an în an, este un lucru care face aproape imposibilă buna funcţionare a justiţiei”, a explicat primul ministru Victor Ponta.