21 august 2013

Investitorii în viitorul parc industrial din Lunca Sucevei, momiţi cu facilităţi
·        „Vom stabili şi voi propune aprobarea, în Consiliul Local, a facilităţilor pe care putem să le acordăm”, declară primarul Ion Lungu.
·        Acestea pot fi sub formă de taxe şi impozite reduse, utilităţi la preţuri diminuate, costuri mici pentru pregătirea personalului, cât şi a tarifelor mici la organizarea de târguri şi expoziţii de promovare.   
Primăria municipiului Suceava nu renunţă la proiectul realizării unui parc industrial pe terenul de peste 150 de hectare din preajma Centralei Electrice de Termoficare, pe malul râului Suceava. Şeful administraţiei locale, Ion Lungu, spune că a fost aprobată Legea nr. 186/2013, a parcurilor industriale, la care un aport esenţial l-a avut senatorul PSD, Ovidiu Donţu. De asemenea o discuţie pe marginea acestui proiect având loc şi cu premierul Victor Ponta, cu prilejul vizitei acestuia din urmă în Suceava. „Ideea este de crea noi locuri de muncă în municipiul Suceava, şi de a valorifica zona din preajma Termica. Primul ministru a apreciat în mod favorabil această iniţiativă şi a promis că ne acordă tot sprijinul”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni, menţionând că, în bugetul local pe anul 2013 a fost prinsă 100.000 de lei, sumă destinată întocmirii studiului de amenajare a parcului. Lungu arată că din studiul de fezabilitate trebuie să reiasă că sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate, respectiv că este asigurată proprietatea asupra terenului, acesta din urmă să fie în suprafaţă compactă, precum şi accesul obiectivului la drum european.
De asemenea, în evidenţă vor fi scoase facilităţile prevăzute de lege, precum cele la plata impozitului pe teren şi a impozitului pe clădiri, dar şi a celor de competenţa administraţiei locale, respectiv la taxele pentru avize şi autorizaţii. „Prin acest studiu vom stabili şi voi propune aprobarea în Consiliul Local, a facilităţilor pe care putem să le acordăm”, a reliefat şeful executivului municipal.  Ion Lungu face cunoscut că, în vederea gestionării eficiente a proiectului şi a atragerii oamenilor de afaceri, municipiul Suceava se va asocia cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava. La finele lunii martie 2012, consilierii locali suceveni au aprobat înfiinţarea Zonei industriale „Bucovina”. Aceasta este definită ca o zonă cu facilităţi pentru investitori, sub formă de taxe şi impozite reduse pentru o perioadă de 3 ani, utilităţi la preţuri diminuate, costuri mici pentru pregătirea personalului, cât şi a tarifelor mici, în vederea organizării de târguri şi expoziţii comune de promovare. Zona industrială „Bucovina” ar putea conţine unităţi din domeniile sucevene cu tradiţie, precum prelucrarea lemnului, cărnii, fructelor şi legumelor, cât şi din industriile chimică, energetică, auto şi IT. Pentru delimitarea suprafeţei de teren din zona Termica a fost înfiinţată o comisie formată din 9 membri, consilieri locali şi reprezentanţi ai executivului.