29 august 2013

Scumpirea gigacaloriei a fost amânată
·        Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a atras atenţia că există riscul ca facturile către furnizorii de gaze naturale, energie electrică şi apă să nu poată fi achitate, ceea ce ar însemna şi imposibilitatea asigurării apei calde şi căldurii.

  Consiliul Local al municipiului Suceava, nu a mai aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, preţul majorat de producere, transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Aceasta întrucât comisiile de specialitate ale deliberativului au cerut amânarea dezbaterilor, pe motiv că administratorul judiciar al Termica nu a prezentat informaţii suficiente cu privire la viitorul firmei de termoficare. Directorul general al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că, din 2008, gazele naturale s-au scumpit cu 36,34%, apa cu 52,44%, iar energia electrică cu 35,29%. În aceste condiţii, creşterea tarifului ar fi fost de 33,3%, mai mică decât cea a componentelor din costuri. Propunerea de amânare a fost susţinută de consilierul PSD Eugen Girigan, care s-a prevalat de faptul că proiectul de hotărâre este unul cu impact deosebit asupra populaţiei. „În calitate de acţionari unici la această unitate, va trebui să ştim să ştim ce se va întâmpla mai departe. Din momentul în care celălalt operator cu care Primăria  are contract va intra în funcţiune,  Termica nu va mai furniza apă caldă şi căldură în municipiul Suceava. De aceea, trebuie să ştim dacă, prin reorganizare, societatea va merge în continuare pe activitatea de transport şi distribuţie, sau nu. Va trebui să luăm informaţii suplimentare de la administratorul judiciar şi, funcţie de acestea, să vedem ce se întâmplă cu societatea Termica”, a precizat Girigan,  iterând că o decizie ar urma să fie luată într-o şedinţă extraordinară sau cu prilejul întrunirii din septembrie a deliberativului. Consilierul PNL Vasile Mocanu, membru în AGA de la firma din Lunca Sucevei, a opinat că amânarea se va face până la depunerea unei variante de reorganizare a Termica, care să includă şi veniturile realizate din majorarea tarifului la energia termică.  
Directorul Ovidiu Dumitrescu a atras atenţia că Termica este într-o situaţie „foarte dificilă şi delicată”, lună de lună, din cauza vechiului tarif, care trebuia actualizat încă din aprilie, societatea înregistrând importante pierderi. „Dacă se amână aprobarea noului preţ, costurile vor depăşi veniturile, iar aceasta înseamnă că o parte din furnizori nu vor putea fi plătiţi”, a explicat Dumitrescu,  adăugând că există riscul ca facturile către furnizorii de gaze naturale, energie electrică şi apă să nu poată fi achitate. Tariful propus pentru energia termică produsă pe bază de gaze naturale în centrala termică de hidrocarburi a Termica Suceava, transportată şi distribuită către consumatorii casnici trebuia aprobat la nivelul de 455,16 lei pe gigacalorie, în timp ce pentru agenţii economici, acesta era stabilit a ajunge la 359 de lei pe gigacalorie. În aceste condiţii, primarul Ion Lungu a retras de pe ordinea de zi şi următorul proiect, cel de stabilire a tarifului  efectiv pe care îl va achita populaţia.  Prin proiectul de hotărâre, acesta a fost propus la 250 de lei pe gigacalorie, faţă de 185,14 lei pe gigacalorie, cât este în prezent, diferenţa până la 455 de lei pe gigacalorie urmând a fi acoperită de Primărie, din bugetul local. Noile tarife ar fi trebuit să intre vigoare de la 1 septembrie.