13 august 2013


Din cauza blocajului financiar,
Lucrătorii ACET riscă să nu-şi ia salariile
·        Operatorul alimentare cu apă are de încasat de la Termica, firmă aflată în procedură de insolvenţă, datorii de circa 12 milioane de lei.
·        O soluţie pentru ieşirea din impas ar disponibilizarea în avans, de la bugetul de stat, a sumelor defalcate aferente  trimestrului IV al anului.
·        „La un moment dat, ar putea exista riscul ca să se întrerupă livrarea de apă rece în municipiul Suceava”, a atras atenţia Eugen Girigan, şeful Comisiei de servicii publice a CL.

Angajaţii societăţii comerciale de alimentare cu apă, de canalizare şi tratare-epurare ACET Suceava se află într-o situaţie economico-financiară disperată, s-a tras semnalul de alarmă în şedinţa extraordinară a Consiliului Local, din acest debut de săptămână. Alesul PSD, Eugen Girigan, şeful Comisiei de servicii publice, a remarcat că problema ACET este una extrem de delicată. „Se petrece o chestie cu care cred că vom intra în istorie, la un moment dat existând riscul ca să se întrerupă livrarea de apă rece în municipiul Suceava”, a iterat Girigan. Un alt consilier local, Dan Roibu(PNL), a ţinut să aducă în atenţie că, urmare a neîncasării contravalorii serviciilor prestate, firma de utilităţi suceveană se află în pragul blocajului financiar. „Marea problemă este blocajul financiar, care atrage neplata salariilor la sfârşit de lună”, a reliefat Roibu. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că a avut discuţii cu Ştefan Groza, directorul general al ACET, o soluţie pentru ieşirea din impas fiind aducerea sumelor defalcate de la bugetul de stat, din trimestrului IV al anului, în trimestrul III, astfel încât 1,5 milioane de lei - datorii ale societăţii de termoficare Termica, pentru apa rece consumată de acest din urmă operator -, să ajungă în conturile firmei de alimentare cu  apă. „Am făcut adresă la Ministerul de Finanţe, să nea dea un avans din sumele defalcate, astfel încât, în luna august, să putem plăti 1,5 milioane de lei către ACET”,  a precizat edilul şef sucevean. Lungu susţine că soarta celor 1,5 milioane de lei destinate  Termica, şi care ar trebui să ia calea ACET, depinde de administratorul judiciar de la societatea de termoficare, al cărui aviz pozitiv este esenţial. Şeful administraţiei locale sucevene arată că, în acest sens, a consultat conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava. „În urma discuţiilor avute cu directorul general al Finanţelor Publice, domnul Petrică Ropotă, acesta a spus că plata directă către ACET este posibilă, însă, pentru aceasta, obligatoriu este acordul administratorului judiciar de la Termica”, a explicat primarul Ion Lungu, adăugând că, în caz contrar, DGFP s-ar putea alege cu o acţiune în instanţă. În cadrul şedinţei Colegiului prefectural de la finele lunii trecute, directorul general al ACET evidenţia că firma pe care o conduce este într-un mare impas. „Termica are la noi datorii de 12 milioane de lei. Nu s-a mai plătit nimic, iar în aceste condiţii, în luna august nu mai avem ce face”, a precizat, la cel moment, Ştefan Groza.