28 august 2013

Primarul Lungu cere consilierilor să nu dea dovadă de populism şi să aprobe scumpirea cu 65 de lei a gigacaloriei pentru consumatorii casnici
·        „Cei care nu votează pentru creşterea preţului gigacaloriei pentru populaţie, votează pentru blocarea activităţii Primăriei municipiului Suceava”, a atenţionat şeful administraţiei locale.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a făcut, într-o conferinţă de presă, apel la consilierii locali să voteze majorarea tarifului la energia termică livrată populaţie. Astăzi, deliberativul municipal dezbate, în şedinţă ordinară, iniţiativa  executivului de a creşte preţul gigacaloriei de la 185 de lei la 445 de lei, consumatorii casnici urmând a achita efectiv doar 250 de fiecare gigacalorie. Lungu a arătat că nu trebuie adoptate „poziţii populiste”, întrucât, chiar şi în condiţiile noului tarif, rămâne problema suportării diferenţei de aproape 200 de lei până la tariful de 445 de lei, aprobat pentru Termica, de către Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei(ANRE). Edilul şef a reliefat că, de cealaltă parte, conducerea Termica, cât şi administratorul judiciar al acestei firme, nu pot livra agent  termic în pierdere, deoarece „creditorii nu sunt de acord cu acest lucru”. „Cei care nu votează pentru creşterea preţului gigacaloriei pentru populaţie, votează pentru blocarea activităţii Primăriei municipiului Suceava. De aceea, fac un apel la domnii consilieri, să votăm cu  mintea, nu cu sufletul, şi să găsim, în continuare, soluţii pentru a asigura apă caldă şi căldură pentru sucevenii din sistemul centralizat, dar şi, în acelaşi timp, pentru funcţionare Primăriei”,  a declarat ocupantul fotoliului din Areni.
·        În acest an, activităţile executivului au avut mult de suferit din punct de vedere financiar, de la bugetul local, înspre Termica fiind îndreptată suma de  32 de milioane de lei.
Lungu susţine că, pentru populaţie, Suceava are printre cele mai mici tarife din ţară, exemplificând cu cele din Reşiţa(387 de lei), Constanţa(350 de lei), Arad(290 de lei), Focşani(285 de lei), Iaşi(265 de lei) şi Sibiu(264 de lei). Pentru cei care ar invoca puterea scăzută de plată a consumatorilor, şeful municipalităţii a venit cu un alt argument în sprijinul său, acela potrivit căruia Guvernul a aprobat deja proiectul pentru acordarea de ajutoare la încălzirea locuinţelor în sezonul rece 2013-2014. „Aşa după cum se ştie din anii anteriori, cei cu venituri mici beneficiază de subvenţii mai mari. Pe de altă parte, în fiecare an, Primăria municipiului Suceava acordă ajutoare de urgenţă locuitorilor cu posibilităţi financiare mici” a iterat Lungu. Din cauza serviciului de termoficare în sistem centralizat, unele dintre activităţile executivului au avut mult de suferit din punct de vedere financiar, mai ales că, în acest an, de la bugetul local, înspre Termica a fost îndreptată suma de  circa 32 de milioane de lei.   Potrivit lui Ion Lungu, la Termica mai sunt branşate circa 21.000 de locuinţe, din totalul celor 33.000 de apartamente şi 7.000 de locuinţe individuale din reşedinţa de judeţ. „jumătate din populaţia municipiul Suceava neavând nimic de a face cu sistemul centralizat de termoficare”.