13 august 2013

Din cauza întârzierii operării noii centrale termice,   
Bioenergy, pusă să suporte gigacalaoria scumpită de către Termica   
·        Centrala de termoficare de înaltă cogenerare va fi dată în funcţiune cu mult după venirea frigului, condiţii în care încălzirea se va face cu energie termică costisitoare, produsă pe gaze naturale.  
·        Saltul de 62% este unul remarcabil, şi se va resimţi în buzunarul sucevenilor în sezonul rece, când aceştia nu vor plăti doar încălzirea apei, ci şi pe cea apartamentelor.   
Bioenergy, firma care construieşte noua centrală de termoficare în sistem centralizat a municipiului Suceava, ar putea fi trasă la răspundere pentru nerespectarea termenului de finalizare a lucrărilor. Problema a fost pusă cu prilejul reunirii extraordinare a deliberativului local, alesul municipal Niculai Barbă(PDL), remarcând că, din cauza amânării punerii în funcţiune a centralei în cogenerare de înaltă eficienţă, sucevenii vor obligaţi să plătească, la Termica, energie scumpită cu 62%. „Dacă există un contract care prevede ca investiţia să fie finalizată pe 9 noiembrie, de ce eventuala scumpirea a tarifului gigacaloriei să fie suportată de către populaţie, Consiliul Local şi Termica? Eu aş propune ca, având în vedere nerespectarea contractului, diferenţa de preţ să fie suportată de către cei care nu s-au încadrat în termenul asumat”, s-a exprimat, în plen, Neculai Barbă. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a arătat că acest aspect poate fi luat în discuţie doar după 9 noiembrie 2013, pe 30 august, la Suceava urmând a se întruni toţi responsabilii din proiect, în aşa fel încât stabilit să fie un grafic concret de derulare a lucrărilor care au mai rămas de făcut până la punerea în funcţiune a obiectivului. „Aşa cum s-a cerut, pe cei de la Adrem Invest putem să-i tragem la răspundere doar după 9 noiembrie. Până atunci, mai sunt circa 3 luni, în care trebuie să găsim o soluţie de suportare a acestei gigacalorii scumpite, între cei 3 actori principali: Primărie, Termica şi populaţie”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni. Lungu a subliniat că, în condiţiile în care, de regulă, instalaţiile pentru  încălzire sunt pornite pe 15 octombrie, cel puţin 2 luni energia termică va fi produsă în CAF pe gaze naturale ale Termica. Luând în calcul majorarea repetată a tarifelor gazelor naturale, administratorul judiciar de la firma de termificare în sistem centralizat din Lunca Sucevei a solicitat autorităţilor locale să aprobe creşterea tarifului la energia termică cu 62%, adică de la circa 273 de lei, la aproximativ 445 lei pe gigacalorie. Saltul este unul remarcabil, şi se va resimţi în buzunarul sucevenilor în sezonul rece, când aceştia nu vor plăti doar încălzirea apei, ci şi pe cea apartamentelor.  „Deci este clar că vom avea nişte actualizări, ca să nu zicem majorări de tarife, către populaţie. Este un lucru delicat, însă mergem pe ideea optimistă că vom finaliza investiţia la noua centrală în acest an”, a reliefat Ion Lungu, primarul municipiului reşedinţă, menţionând că la actualul nivel de referinţă, de 185 de lei pe gigacalorie, Suceava este printre localităţile urbane cu ce mai ieftină energie termică din ţară.