12 august 2013

Prestatorii de servicii medievale, plătiţi la jumătate în comparaţie cu ediţiile anterioare ale Festivalului de artă medievală
·        Acum fiind austeritate, este mai greu”, a declarat primarul Ion Lungu, intrarea sucevenilor la manifestări urmând a fi liberă abia de anul viitor.  
Deliberativului local sucevean a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, alocarea sumei de 80.000 de lei pentru organizarea Festivalului de artă medievală „Ştefan cel Mare”, ediţia a VII-a. Banii au fost luaţi din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţilor locale care, potrivit legii, poate finanţa cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiul bugetar. Astfel, prin rectificare, suma a fost transferată la capitolul acţiuni cu caracter ştiinţific şi social cultural, urmând a fi folosită pentru finanţarea manifestărilor susţinute de Muzeul Bucovinei. Iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu, a declarat că la instituţia culturală amintită au mai ajuns 20.000 de lei din proiectul „Perlele medievale-Suceava, Hotin Soroca”, în cadrul acestuia din urmă fiind procurată, de asemenea, vestimentaţie şi recuzită în valoare de 130.000 de lei. „Conform tradiţiei, am sprijinit Festivalul de artă cu sume importante, însă acum fiind austeritate, este mai greu. În acest an, am mai alocat 20 de milioane de lei din fonduri europene, la care, potrivit proiectului european, se adaugă 130.000 de lei pentru costumele realizate special în acest scop. Sigur, acestea din urmă rămân ale Primăriei, însă sunt gestionate de Muzeul Bucovinei şi folosite în momentul în care sunt organizate evenimente la Cetate. Ca atare, am decis să mai dăm 80.000 de lei, până la 100.000 de lei, astfel încât Festivalul să se desfăşoare în condiţii cât de cât normale”, arată Lungu menţionând că Muzeul Bucovinei a solicitat de la bugetul local un sprijin financiar de 200.000 de lei. Aceasta în condiţiile în care, în anii din urmă s-au cheltuit chiar şi 300.000 de lei, în comparaţie cu alte ediţii „prestatorii de servicii medievale, fiind plătiţi la jumătate”. Consilierul Local PSD, Cornel Grosaru a solicita ca, avându-se în vedere în perioada de criză financiară prin care trece populaţia şi ţinându-se cont că Primăria participă cu o sumă consistentă, să nu se perceapă tarife de intrare la niciuna din acţiunile ce vor avea loc cu acest prilej. Lucru posibil, practic, doar de la anul, întrucât bugetul actual al manifestării a fost fundamentat şi pe baza încasărilor respective.         

Edilul şef, Ion Lungu. relevă că ediţia din anul 2013 a Festivalului de artă medievală este una jubiliară, întrucât pe 19 august se împlinesc 725 de ani de atestare documentară a Sucevei. În vederea finanţării, organizării şi desfăşurării acţiunilor din anul acesta municipiul Suceava s-a asociat cu Muzeul Bucovinei, evenimentul, care se va desfăşura în perioada 15-18 august, având ca scop valorificarea monumentelor medievale din oraşul Suceava, promovarea turismului cultural, precum şi diversificarea ofertei culturale.