07 august 2013

Noua centrală de termoficare a Sucevei nu va intra în funcţiune la termenul asumat
·        Întrucât nu există o certitudine asupra datei finalizării investiţiei, Termica profită de această decalare şi scumpeşte gigacaloria cu peste 60%.
·        Primarul Lungu susţine că majorarea ar trebui suportată de Termica, Primărie şi populaţie.      
Deşi centrala în cogenerare de înaltă eficienţă de pe malul râului Suceava, trebuia dată în folosinţă pe data de 9 noiembrie,  asupra termenului de finalizare a lucrărilor şi efectuării probelor tehnologice pluteşte incertitudinea.  „Se lucrează mult, s-a ieşit din pământ - aşa cum spun constructorii -, s-au montat o serie de utilaje, însă, astăzi, nu avem o certitudinea asupra datei în care va fi dată în folosinţă actuala centrală, deşi, conform angajamentului, ar fi trebuit să fie pusă în funcţiune pe 9 noiembrie 2013”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Suceava, Lungu. Ocupantul fotoliului din Areni spune că, în acest context nefavorabil, încearcă să convoace, în scris, pe toţii responsabilii de derularea proiectului, inclusiv pe acţionarii Bionergy Suceava, lucru mai greu de realizat, întrucât august este luna concediilor. „Vrem să avem o discuţie concretă, un grafic realist, să ştim exact când vom putea să producem energie termică în noua centrală. Chiar dacă aceasta va fi terminată, până la intrarea în parametrii normali probele tehnologice pot să dureze şi o lună. De aceea, trebuie să ne facem o strategie de funcţionare în sezonul rece 2013-2014”, a evidenţiat şeful administraţiei municipale. De pe urma incertitudinii intervenite profită Termica, societatea notificând Primăria municipiului Suceava asupra intenţiei de majorare a tarifului local de furnizarea a energiei termice de la nivelul 273 de lei la 445,16 lei pe gigacalorie, adică cu peste 60%. Acesta din urmă are avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie(ANRE) şi este fundamentat pe scumpirea de până acum a gazelor naturale, cât pe şi prognoza creşterii tarifului la acestea.  „În baza creşterii preţului la gaze naturale, cei de la Termica ne-au trimis, cu acordul ANRE, această solicitare de majorare. Este o creştere destul de semnificativă a gigacalorie, cu peste 62%, însă, important este cine suportă acest nou tarif. După părerea mea, acesta ar trebui împărţit Termica, cu Primăria şi populaţia”, a iterat Lungu, menţionând că nivelul propus va trece şi prin sita Consiliului Local.  

Primarul Sucevei, Ion Lungu susţine că tariful aprobat în Consiliul local va fi practicat până la intrarea în folosinţă a noii centralei, care va furniza în sistem energie  termică  ieftină, „la jumătatea solicitării Termica”.