24 august 2013

Şomerii de la sate, cei mai interesaţi de cursurile de formare profesională
·        Tinerii din mediul rural sunt cei mai motivaţi să-şi diversifice competenţele profesionale, declară şeful AJOFM, Mirela Adomnicăi.
În judeţul Suceava, rata şomajului a ajuns la 5,56%, fiind în creştere cu 0,44% faţă de luna anterioară, anunţă Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Suceava. Conform directorului executiv Mirela Adomnicăi, tendinţa este „specifică şi repetitivă” acestei perioade a anului, în care liceenii şi studenţii îşi finalizează studiile. Astfel, în evidenţele AJOFM,  s-au înregistrat 1.304 persoane din această categorie de beneficiari,  83% terminând liceul sau o şcoală postliceală, 11% finalizând o şcoală profesională sau gimnaziul, iar 6% absolvind studii universitare. „Aceştia intră în evidenţele agenţiei ca şomeri neindemnizaţi, parcurgând o perioadă de căutare a unui loc de muncă prin aport propriu sau prin suportul oferit de serviciul nostru de mediere a locurilor vacante”, arată Adomnicăi, menţionând că, pentru cei care demersurile de ocupare nu s-au finalizat cu inserţia pe piaţa muncii, AJOFM va organiza, pe 27 septembrie, o bursă a locurilor de muncă.

În baza de date a AJOFM, sunt înregistraţi 13.589 şomeri, dintre care 73% sunt persoane cu nivel de instruire primar; 22% au studii liceale şi postliceale, iar 5% sunt absolvenţi de studii superioare. Ponderea o deţin şomerii din mediul rural(66%), aceştia fiind şi cei mai interesaţi în a urma un curs de formare profesională, respectiv 57% din cei 784 de cursanţi. „Considerând şi nivelul de 70% din totalul cursanţilor, ocupat de şomerii cu vârsta între 25 şi 35 ani, este evident faptul că tinerii din mediul rural sunt cei mai motivaţi să-şi diversifice competenţele profesionale”, a explicat directorului executiv Mirela Adomnicăi.