30 septembrie 2012


Primăria vinde chiriaşilor locuinţe sociale care stau să se prăbuşească
·        Strategia noastră este de a face noi blocuri de locuinţe sociale, iar dacă putem să vindem aceste case care se prăbuşesc, este foarte bine”, explică primarul Ion Lungu.
·        Alesul local Donţu(PSD) scuză afaceri PDL, consilier democrat liberal Seredenciuc solicitând punerea pe masă a dovezilor şi sesizarea organelor abilitate.
Municipalitatea suceveană intenţionează construirea de noi blocuri de locuinţe sociale,  anunţă edilul şef Ion Lungu, care evidenţiază că această strategie este însoţită de vinderea vechilor imobile către actualii chiriaşi. „Avem foarte multe locuinţe sociale degradate, care riscă, oricând, să cadă peste oamenii de acolo. Din păcate, Primăria nu are bani şi nu îşi poate permite să construiască alte case sau să consolideze structura de  rezistenţă. Ideal pentru noi ar fi să le vindem către oamenii care, de 20 de ani, locuiesc în ele şi care trebuie să le gestioneze ca atare ”,  reliefează Lungu. O primă tentativă de înstrăinare s-a înregistrat în ultima şedinţă a Consiliului Local, când, printr-o iniţiativă legislativă a primarului PDL Ion Lungu, supusă aprobării plenului a fost vânzarea, contra sumei de aproximativ 28.000 de lei, a unei case cu parter şi un teren aferent de 119 de metri pătraţi. Avizul Comisiei de urbanism, în care majoritatea este deţinută de aliaţii PSD şi PNL,  a fost negativ, alesul democrat liberal Costel Tătăranu cerând explicaţii. „Votul acesta nefavorabil nu poate fi justificat? Este vorba, totuşi, despre nişte case care se dărâmă”, a iterat Tătăranu.  Proiectul de hotărâre a picat din cauza împotrivirii aleşilor USL, Ovidiu Donţu acuzând că este vorba despre „o afacere PDL”. „Ce înseamnă 119 metri pătraţi vânduţi? Cât de social este acest caz? Or, suntem cu toţii proşti, aici?”, s-a întrebat Ovidiu Donţu, având în vedere terenul care s-ar preta la eventuală nouă investiţie imobiliară. Fostul viceprimar Viorel Seredenciuc, consilier PDL, a opinat că acuzele aduse sunt nefondate, solicitând punerea pe masă a dovezilor şi sesizarea organelor abilitate. „Trebuie să ne abţinem ca, pe fondul viitoarelor alegeri, să aruncăm asemenea anateme, fără nicio dovadă. Dacă avem vreo probă că este afacere PD, să o punem pe masă şi să anunţăm un organ al statului”, a spus  Seredenciuc.     
·        „Vine iarna, se pune zăpadă, iar acoperişul o să cadă peste oameni”, atrage atenţia Liviu Cîrlan, ales social democrat.  
Consilierul PSD Liviu Cîrlan a remarcat imobilul în cauză este degradat iar la iarnă ar putea scadă peste familia pe care o adăposteşte. „Am rămas consternat, pentru că o inspecţie în construcţii spune că  starea  structurii de rezistenţă este precară. Parţial peretele din spate este înclinat şi grinzile de susţinere sunt parţial putrezite. Totuşi, vine iarna, s-ar putea pune zăpadă pe acoperiş, într-o anumită cantitate, şi să cadă peste acei oameni”, a reliefat alesul municipal social-democrat.
Edilul şef Lungu  a accentuat  că proiectul de hotărâre a fost iniţiat la insistenţa chiriaşului care, în ultimii ani a bătut insistent în uşile Primăriei. „Este vorba despre o solicitare de pe strada Gherasim Buliga, o casă care oricând se poate prăbuşi. Este făcută o evaluare de către Romcontrol, iar respectiva persoană, solicitantul, cred că a fost la mine în audienţă de peste  50 de ori, de când sunt primar. Repet, strategia noastră este de a face blocuri de locuinţe sociale, iar aceste case care se prăbuşesc, dacă putem să le vindem este foarte bine”, a explicat ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu.      
La finele anului trecut, Primăria Suceava a repartizat 20 de locuinţe sociale, în tronsoanele construite pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate. Aceasta în urma intervenţiilor făcute la Compania Naţională de Investiţii(CNI), care prin O.G. nr. 74/2007, a găsit o portiţă legală de schimbare a  destinaţiei unităţilor de locuit respective. Blocul cu pricina se află pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, zona Metro şi conţine 40 de unităţi de locuit, respectiv 30 de apartamente cu două camere şi 10 garsoniere. Clădirea este împărţită în două tronsoane, fiecare dintre ele cu subsol, trei etaje şi mansardă. 

Fermierii suceveni pot accesa fonduri pentru agricultura ecologică
Până pe 15 octombrie 2012, pot fi depuse cererile pentru acordarea ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, informează pe potenţialii beneficiari directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), Angela Coroleucă. Şeful APIA face cunoscut că pot beneficia de acest sprijin financiar persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale şi alte persoanele juridice. Acestea trebuie să fie înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, să deţină contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat şi să prezinte un document justificativ în care se menţionează statutul exploataţiei în conversie, cultura, suprafaţa, numărul de animale sau de familii de albine. De asemenea, este obligatoriu ca solicitanţii în cauză să se menţină în sistemul de agricultură ecologică timp de 5 ani, iar în cazul beneficiarilor din producţia vegetală, suprafaţă agricolă în folosinţă trebuie să fie de cel puţin 0,30 de hectare şi ocupată cu culturi anuale, perene ori cu păşuni şi fâneţe permanente. Sprijinul este acordat din Fondul European de Garantare Agricolă(FEGA). Ajutorul este orientat înspre exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie, adică cea de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică. Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie una din speciile din producţia animalieră sau  pentru o exploataţie din apicultură. România beneficiază, pentru anul 2012, de suma de 4 milioane de euro, cu aproximativ 20% mai mult decât disponibilul pentru anul precedent. 

PRM Suceava cere sistarea privatizărilor
·        „Prin vinderea obiectivelor care au mai rămas, statul român aproape că ajunge să-şi piardă întreaga avere strategică”, arată Gheorghe Acatrinei, preşedinte PRM Suceava.
Guvernul Ponta dă dovadă că nu are soluţii economice valabile şi vrea să aducă bani la bugetul de stat doar din înstrăinarea a ceea ce mai rămas din averea poporului Aşa crede    preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a Partidului România Mare, Gheorghe Acatrinei, care a declarat, într-o conferinţă de presă, că guvernul ar trebuie să sisteze seria privatizărilor păguboase. „Guvernul trebuie să ia măsuri urgente de stopare a privatizărilor. Cabinetul Ponta continuă vânzările, la fel ca şi guvernele anterioare, care au înstrăinat avuţia naţională. Acum în discuţie este Oltchim, iar la rând vin Poşta şi CFR, Guvernul nevoind să trăiască decât din încasările din privatizări. Prin vinderea acestor obiective care au mai rămas, statul român aproape că ajunge să-şi piardă întreaga avere strategică”, arată Acatrinei.  Ex-senatorul PRM de Suceava din legislatura 2000-2004 consideră că dosarele marilor privatizări ar trebui luate la puricat. Astfel, după constatarea pagubelor făcute şi recuperarea acestora, fondurile recuperate ar putea fi orientate către domenii prioritare ale vieţii economico-sociale.   „La mână trebuie luate toate dosarele din 1990 încoace şi să se verifice în ce condiţii   s-au desfăşurat acestea, ce nereguli s-au înregistrat şi ce pagube au fost făcute. Astfel, cei care au acumulat o avere foarte mare din aceste privatizări vor fi traşi la răspundere şi puşi să returneze, conform legii, tot ceea ce au luat ilegal de la stat. Iată unde au ajuns banii care trebuiau să fie daţi la învăţământ, sănătate sau în alte domenii  prioritare” elevă fostul parlamentar sucevean.  Acatrinei se exprimă împotriva indicaţiilor preţioase date de Fondul Monetar Internaţional în ceea ce priveşte politica naţională în domeniul privatizărilor. „Dacă cei de la FMI ne dictează cum să ne conducem ţara, atunci, după părerea mea, am ajuns într-o situaţie foarte  gravă, ţara noastră având un statut de colonie”, opinează preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a Partidului România Mare, Gheorghe Acatrinei.  

Creşte numărul contractelor individuale de muncă 
·        În iulie şi august, la ITM Suceava au fost luate în evidenţă aproape 900 de noi  asemenea de documente.
La începutul acestei luni, în evidenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava erau peste 105.400 de contracte de muncă, a anunţat inspectorul şef adjunct Dorin Mihăilă. „Ca urmare a interogării registrului general de evidenţă a salariaţilor s-a constatat faptul că, la data de 1 septembrie 2012, figurează ca fiind înregistrate un număr de 105.436  de contracte individuale de muncă active”, a declarat Mihăilă. Potrivit oficialului  ITM Suceava, 97.292 de contracte de muncă au fost încheiate  pe durată nedeterminată, iar 8.144 sunt perfectate pe durată determinată. De remarcat este faptul că, în ultimele 2 luni, evoluţia numărului de contracte de muncă s-a înscris pe o pantă ascendentă. Astfel, dacă la data de 1 iulie 2012, la ITM figurau 104.658 de contracte individuale de muncă active, la 1 septembrie în evidenţa instituţiei sucevene se aflau cu 874 de asemenea documente în plus. O creştere importantă, s-a înregistrat la de contractele de muncă încheiate pe durată nedeterminată, numărul acestora fiind, la debutul aceste luni ,cu 862 mai mare decât la începutul lui iulie.      
Inspectoratul Teritorial de Muncă nu ţine evidenţa contractelor de muncă de la instituţiile publice, în luna august la ITM fiind operate 13 de contracte colective de muncă şi acordate 40 consultanţe legate de contractele colective de muncă.

Absolvenţii, pentru prima dată faţă în faţă cu piaţa muncii
·        Ei şi-au dat seama că nu pot fi doar programatori sau ingineri, orientându-se şi către cursuri de formare profesională”, declară Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM.
·        Am urmat matematică-informatică, dar mă interesează să lucrez ca şi casier, ospătar, patiser, barman, ceea ce mi-a plăcut întotdeauna”, a arătat Veronica, proaspăt absolventă.
La Bursă locurilor de muncă de ieri, în judeţul Suceava au fost ofertate 432 de locuri de muncă, cele mai multe în confecţii, construcţii, IT, prelucrarea lemnului şi servicii de turism, angajatorii venind cu acelaşi disponibil job-uri ca şi anul trecut.  Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Anca Capverde, de regulă, absolvenţii caută slujbe în conformitate cu specialitatea pentru care s-au pregătit în liceu sau facultate. Ba mai mult, unii dintre ei perseverează, atunci când  nu găsesc ceea ce îi interesează şi se înscriu la un curs de recalificare. „Sunt convinsă că absolvenţii au simţit impactul modificărilor de pe piaţa muncii. Ei şi-au dat seama că nu pot fi doar programatori sau ingineri, orientându-se şi către cursuri de formare profesională. În momentul de faţă, segmentul de tineri de sub 25 de ani predomină în totalul numărului cursanţilor, ceea ce înseamnă că aceştia înţeleg să aleagă şi o altă meserie”, relevă purtătorul de cuvânt. Anca Capverde spune că, mai curtate, sunt cursurile din servicii, precum cele de bucătari, coafori, maseori şi manichiurişti.  La mare căutare sunt şi cursurile de inspectori de resurse umane. „Întrucât s-a abrogat Decretul privind carnetele de muncă, s-a creat un necesar de personal de acest gen pe piaţa muncii”, a încheiat Anca Capverde. Veronica, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, promoţia de anul acesta, ne-a declarat că este în căutarea a cu totul altceva decât  profilul pe carel-a urmat. „Am urmat matematică-informatică, dar mă interesează să lucrez ca şi casier, ospătar, patiser, barman, ceea ce mi-a plăcut întotdeauna”, a arătat interlocutoarea noastră, adăugând că îşi doreşte un angajator serios, care să respecte legislaţia muncii. Ionel Margareta Iliesi, responsabil „Resurse umane” al unui call center sucevean spune că firma pe care o reprezintă recrutează vorbitori de limbă italiană, la nivel mediu înspre avansat, firi dinamice şi comunicative, fără limită de vârstă „Pe lângă beneficiile salariale, oferim un ambient stimulator,  pregătire şi susţinere profesională”, a precizat Iliesi. 

18 persoane, angajate pe loc după bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
Anca Capverde, putător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Suceava informează că 18 persoane au fost încadrate pe loc la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată, ieri, în judeţul Suceava. Cele mai multe dintre acestea şi-au găsit un loc de muncă în domeniul construcţiilor şi al serviciilor hoteliere. „Domeniul IT a fost, de asemenea unul bine reprezentat, prin posturi pentru  inginer software, dezvoltator software, dezvoltator senior NET şi consultant senior Business Intelligence. Pentru absolvenţii cu studii superioare s-au oferit şi job-uri cum ar fi cele de inginer în domeniul electric, inginer supraveghetor, inginer pe submarin, senior inginer conducte sub presiune, senior inginer structuri şi inginer manager de proiect”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM.  Posesorii de studii medii au putut opta pentru posturi de instalator, electrician, tâmplar, bucătar, asistent medical generalist şi lucrător calificat în ferme. Tot cu prilejul acestei manifestări, la dispoziţia solicitanţilor interesaţi a fost pusă şi oferta naţională de 171 slujbe vacante în străinătate. Locurile vacante sunt oferite de angajatori din Danemarca, Germania şi Norvegia. La Bursa locurilor de muncă din Suceava, Fălticeni şi Rădăuţi şi Cîmpulung Moldovenesc au luat parte 1231 de persoane interesate, selectaţi în vederea angajării, pe locurile vacante oferite de cei 74 de agenţi economici, fiind 495 de participanţi      

Premii pentru 120 de olimpici suceveni
·        anunţă vicepreşedintele Consiliului judeţean, Ştefan Alexandru Băişanu.
Elevii olimpici din judeţul Suceava ar urma să fie recompensaţi în perioada următoare. Cel puţin aşa a lăsat de înţeles vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ştefan Alexandru Băişanu, care cerut comisiei de specialitate a deliberativului judeţean să adopte criteriile după care vor acordate premiile.        „În judeţul Suceava avem 127 de olimpici, elevi care au luat premii şi menţiuni la olimpiade naţionale şi internaţionale, medalii de aur, argint şi bronz. Necesarul este bugetat la nivelul Consiliului Judeţean, Comisia de învăţământ trebuind să facă o analiză şi să propună criterii prin care vom putea oferi aceşti bani olimpicilor”, explică adjunctul şefului executivului judeţean.  Potrivit lui Băşanu disponibilul este de 220.000 de lei, premierea urmând avea loc în organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Suma pe care o mai avem este de 2,2 miliarde lei. Voi oferi toate datele pe care le am de la ISJ vizavi de numărul celor care ar putea să obţină astfel de premii din partea noastră. Banii nu vor fi oferiţi elevilor merituoşi de către Consiliul Judeţean, ci direct de către ISJ, după ce noi aprobăm criteriile respective”, a explicat Ştefan Alrxandru Băişanu

Acces gratuit la Internet în 5 parcuri sucevene
·        Staţii wireless vor fi amplasate în parcurile „Universităţii”, „Pictor Vladimir Florea”, „Patinoar”, „Drapelului” şi „Central”.
Locuitorii din zona centrală a municipiului Suceava vor avea acces gratuit la Internet, a anunţat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu.   „Încă din timpul campanie electorale, am propus realizarea unor staţii wireless, astfel încât cetăţenii municipiului Suceava să poată beneficia de gratuitate la accesul pe Internet. Cu sprijinul colegilor din Consiliul Local şi de la Primăria Suceava, cât şi cucei din comisia de urbanism a Consiliului Judeţean, vom realiza acest lucru”, subliniază Băişanu. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean spune că, în acest sens, a fost înregistrată o ofertă a unui operator specializat, care pune la dispoziţie gratis aparatura şi instalaţiile respective.
Staţiile wireless vor fi amplasate în 5 parcuri de raza municipiului reşedinţă, respectiv în cele ale „Universităţii”, „Pictor Vladimir Florea”, de la Patinoar”, „Drapelului” şi „Central”. „Nu este nevoie de o hotărâre a Consiliului Judeţean, ci doar de o aprobare a comisie de specialitate deliberativului”, a arătat Ştefan Alexandru Băişanu.  

28 septembrie 2012


Societatea de transport călători TPL, încă şi mai dependentă de bugetul local
·        Contravaloarea abonamentelor pentru categoriile care beneficiază de gratuităţi este achitată integral din bani publici.
Situaţia economico-financiară a societăţii de Transport Public Local TPL Suceava nu va mai fi afectată în mod de negativ de gratuităţile de care, prin lege, se bucură anumite categorii sociale. Aceasta după ce membrii deliberativului au optat şi votat pentru includerea acestora în obligaţiile bugetului municipal. „Este un proiect de hotărâre care vine în sprijinul TPL. Noi am făcut eforturi din bani proprii şi, de asemenea, am mai stins nişte datorii prin sume acordate de la bugetul de stat. Până în prezent, la categoriile prevăzute de lege, precum persoane cu handicap, eroi ai Revoluţiei, persecutaţi politic, Primăria suporta 30 de lei din valoarea abonamentului, iar TPL tot 30 de lei. Acum preluăm toată suma la bugetul local, suportând integral abonamentul, astfel încât să mai putem ajuta să societatea de transport călători”, a explicat primarul Ion Lungu.  Administratorul unic, Darie Romaniuc declara că la acumularea pierderilor TPL a contribuit şi diminuarea veniturilor pe care societatea le realizează din gratuităţile acordate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în perioada 1 ianuarie-31 iulie 2012 respectivele încasări fiind mai mici cu 371.000 de lei, în comparaţie cu intervalul similar al lui 2011. Scăderea este determinată de prevederile unei hotărâri de Consiliul Local de la începutul anului 2012, în baza căreia pentru abonamentele veteranilor, deţinuţilor politic, eroilor ai Revoluţiei şi persoanelor cu handicap, TPL era obligată să suporte jumătate din valoarea de 60 de lei pe care o achită restul călătorilor. Elevii şi studenţii, circa 3800, au parte, de abonament social nominal valabil pe toate liniile, dintre care doar 15 lei lunar sunt achitaţi efectiv de către beneficiari, diferenţa revenind, de acum înainte, bugetului local. 

Agenţii economici cu sedii în blocuri, obligaţi să plătească pentru încălzirea spaţiilor comune  
·        Majoritatea operatorilor economici cu pricina se prevalau de „portiţele” din actul normativ în vigoare, refuzând să contribuie la cheltuielile pentru asigurarea confortului termic.
Operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în blocurile de locuinţe branşate la sistemul centralizat de furnizare a energie termice sunt obligaţi ca, în următoarele 30 de zile, să încheie contracte cu societatea comercială Termica. Obligaţia este statuată printr-o modificare adusă hotărârii cu specific a Consiliului Local, în cauză fiind persoanele juridice care beneficiază de încălzire centralizată la comun, dar şi cele care şi-au montat centrale individuale pe gaze naturale ori alte sisteme pentru asigurarea confortului termic. Astfel, în virtutea noii prevederi, agenţii economici cu pricina vor plăti pentru coloanele termice care străbat condominiul, fie că acestea sunt izolate sau nu. Sub incidenţa acestei reglementări intră societăţile comerciale, întreprinderile familiale, persoanele fizice autorizate, cabinetele notariale, cabinetele de avocatură, practicienii în insolvenţă, birourile executorilor judecătoreşti, cabinetele de expertiză, cabinetele medicale, farmaciile, asociaţiile fundaţiile, ong, băncile, casele de ajutor reciproc, instituţiile de învăţământ, de cultură, culte sau de asistenţă socială. Iniţiatorul modificării legislative, viceprimarul Ovidiu Doroftei a remarcat că majoritatea operatorilor economici cu pricina se prevalau de „portiţele”din actul normativ în vigoare, refuzând să contribuie la plata cheltuielilor comune cu încălzirea. „Este vorba despre nişte scăpări pe care hotărârea de consiliu local din 2010 le avea, existând cazuri concrete în care persoane juridice s-au prevalat de acestea, refuzând să încheie contracte cu Termica şi să plătească respectivele  cheltuieli. De aceea am venit cu o completare care este oblgatorie pentru orice formă de organizare juridică”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.

Ordonanţa „Ponta” de compensarea datoriilor, o gură de oxigen pentru Primărie şi firmele prestatoare
Printr-o rectificare a bugetului local, în baza unui act normativ al Guvernului Ponta, Primăria Suceava îşi stinge o parte din datoriile către firmele prestatoare, iar acestea din urmă mai scapă din arieratele către bugetul de stat. „Sunt proiecte de rectificare foarte importante, Primăria municipiului Suceava  primind o sumă destul de consistentă, de aproximativ 95 de milioane de lei vechi, alocată prin Ordonanţa de Guvern nr. 13, privind stingerea datoriilor unor agenţi economici către bugetul de stat”, a declarat primarul Ion Lungu.
Astfel, suma de 4,67 milioane de lei este orientată către Termica, fondurile urmând a fi achitate în contul impozitelor, taxelor şi contribuţiilor către bugetul consolidat al statului. Totodată, operatorul de termoficare îşi va putea onora şi o parte din debitele către SNCFR „Marfă”, adică  din restanţele la plata transportării cărbunelui.  Societatea putea beneficia, pe această cale de mai mulţi bani, însă Termica nu mai are datorii certe de stins cu bugetul de stat. Restul obligaţiilor istorice ale firmei din Lunca Sucevei sunt penalităţi, pe această temă, societatea aflându-se în instanţă cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Operatorul de salubritate local Rosal Grup se alege 4 milioane de lei, în contul contravalorii salubrităţii stradale şi transportării deşeurilor menajere, compania achitând, la rându-i, dări către bugetul statului. Societatea de transport public local TPL primeşte 278.300  de lei, alocări cu care se evită blocarea conturilor de către DGFP. „Felicit Guvernul Ponta pentru această măsură bună luată şi care a venit ca o gură de oxigen. În acest moment, compensarea în cauză duce, cât de cât, la rezolvarea blocajului financiar”, a subliniat edilul şef Ion Lungu. 

Antrenorul de box Iftime, cetăţean de onoare post mortem al Sucevei 
Antrenorul de box, Doru Costel Iftime este cetăţean de onoare al municipiului Suceava. În ultima şedinţa a Consiliului Local, aleşii locali suceveni au aprobat un proiect de hotărâre privind conferirea acestei distincţii, Iftime trecând în nefiinţă în urmă cu o săptămână. Solicitarea a venit din partea colegilor de la Clubul Sportiv Municipal Suceava, „în semn de recunoştinţă pentru devotamentul cu care şi-a desfăşurat activitatea”, expunerea de motive la proiectul de hotărâre arătând că  Doru Costel Iftime „şi-a petrecut ultimele momente din viaţă alături de sportivii pe care îi antrena”. Potrivit reglementărilor aprobate de deliberativul municipal, titlul de cetăţean de onoare poate fi acordat unor înalt personalităţi ştiinţifice culturale, sportive, şi politice, care, prin activitatea lor socio-profesională, au contribuit la realizarea unor legături ştiinţifice, culturale sau economice cu efecte favorabile pentru municipiul Suceava.  De asemenea, de aceeaşi distincţie pot avea parte sportivi născuţi sau formaţi în reşedinţa de judeţ, cu rezultate de excepţie în competiţiile sportive internaţionale. De-a lungul carierei, începând din anul 1990 şi prin eforturile sale, antrenorul  Doru Costel Iftime a fost la originea obţinerii a peste 60 de medalii, elevii săi participând la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale. Cu acelaşi prilej, consilierii locali suceveni au aprobat şi disponibilizarea unei sume de 2.600 de lei, sprijin financiar pentru participarea Luminiţei Perijoc, discipol al maestrului Iftime, la Campionatul european de box din Polonia, organizat în perioada 3-9 octombrie.  Perijoc, legitimată la CSM Suceava, şi-a adjudecat locurile I la Campionatul naţional de tineret şi Cupa României pentru tineret.  

Conform noului caiet de sarcini pentru concesionare,
Salubritate şi deszăpezire cu GPS
·        Din cauză că aleşii USL au amânat dezbaterile cu o lună,  hotărârea pentru delegarea serviciilor amintite a fost aprobată cu întârziere şi îşi va face tardiv efectul.
·        „Era târziu în urmă cu o lună, dar acum este şi mai târziu şi va trebui să prelungim contractul cu Rosal, în aşa fel încât suceveni să nu aibă de suferit în sezonul rece”, a arătat fostul viceprimar Harsovschi.   
Consilierii locali suceveni au aprobat, la a doua „strigare”, proiectul de hotărâre privind aprobarea delegării gestiunii serviciului public de salubritate, studiului de oportunitate şi caietului de sarcini pentru organizarea licitaţiei de concesionare a acestei activităţi, cât şi a serviciilor de iarnă. În şedinţa anterioară a deliberativului local, aleşii USL au votat pentru amânarea proiectului legislativ amintit, astfel încât acestuia să i se aducă amendamente şi completări. Opoziţia PDL, prin vocea fostului viceprimar Lucian Harşovschi, au anunţat că vor vota pentru noua forma  a proiectului de hotărâre, astfel încât să nu se mai dea colegilor de la USL prilej de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie. „Era târziu în urmă cu o lună, dar acum este şi mai târziu pentru a ne încadra în termen. De aceea, va trebui ca, după 1 decembrie, să prelungim, pe o perioadă de 6 luni, contractul actualului concesionar, Rosal, în aşa fel încât suceveni să nu aibă de suferit în sezonul rece”, a arătat Harşovschi. Potrivit celor aprobate în întrunirea de ieri, serviciul de salubritate va  fi concesionat pe durata a 8 ani, cu o redevenţă de 20.000 de lei pe an. În vederea decontării contravalorii intervenţiilor, toate utilajelor care vor sta la baza calculului situaţiilor de lucrări vor fi dotate cu GPS.  Primarul Ion Lungu a declarat că acest lucru este posibil cu ajutorul sistemului de supraveghere cu camere video a municipiului Suceava.  „Am văzut acest sistem la Primăria Capitalei, de către firma care a montat şi camerele video din municipiul Suceava şi care este compatibil cu sistemul GPS. Ba, mai mult, dacă este aglomerat traficul, se poate interveni pe calculator, ca să se schimbe timpii de la semafoare”, a evidenţiat edilul şef, Ion Lungu.
Un criteriu important de selecţie este acela potrivit căruia înscrişii la licitaţie vor trebui să aibă experienţă şi participare la proiectele UE de management integrat al deşeurilor menajere. „Am încercat să ajungem la un consens şi să îmbunătăţim proiectul de hotărâre”, a declarat consilierul local Corneliu Vornicu, adăugând că aduse noutăţile sunt în proporţie de 15% din vechile prevederi. 
 Noul contract pentru serviciul de salubritate ar trebui să intre în vigoare la 1 decembrie, însă parcurgerea procedurii de licitaţie durează, de regulă, circa 150 de zile. Aceasta doar în situaţia fericită în care nu se înregistrează contestaţii. Contractul în curs a fost parafat, cu conducerea Rosal Grup,  pe 1 decembrie 2004, însă din cauza campaniei electorale din vară, documentul nu a mai fost reînnoit la 1 iunie.     

Firmele sucevene bagă Primăria în blocaj financiar.
·        Din 20 de milioane de lei obligaţii curente, aferente celei de a doua tranşe anuale, care expiră zile acestea, la buget au intrat doar 700.000 de lei.
·        La rându-i, Primăria are de onorat datorii restante către firmele la care municipalitatea este unic acţionar, cât şi către prestatorii serviciilor publice. 
Conducerea Primăriei Suceava face apel la contribuabili, în special la cei persoane juridice, să-şi onoreze cea de a doua tranşă a impozitelor şi taxelor locale pe anul 2012. Primarul Ion Lungu  a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, din această sursă, la bugetul local trebuie să intre aproape 52 de milioane de lei,  majoritatea creanţelor, în valoare de circa 38 de milioane de lei fiind cele din partea operatorilor economici, iar diferenţa de la populaţie.  Lungu spune că, în măsura în care ar fi încasate obligaţiile curente, adică plăţile şi impozitele aferente celei de a doua tranşe anuale, până la finele lunii în curs, în vistieria municipală ar trebui să intre nu mai puţin de 20 de milioane de lei. „Or, acest lucru nu se întâmplă. Anul trecut, în aceeaşi perioadă am încasat 6 milioane de lei, în timp ce în acest an, în septembrie, avem încasări de doar 700.000 de lei. „Fac apel la suceveni, dar, în special, la agenţii economici, să achite aceste impozite şi taxe locale”, a subliniat edilul şef. Lungu şi-a exprimat speranţa că, în zilele care au am rămas până la încheierea lunii în curs, la bugetul local să intre cât mai mulţi bani, achitarea obligaţiilor curente fiind de natură să mai atenueze din blocajul financiar şi să  echilibreze balanţa de plăţi. Aceasta în condiţiile în care Primăria are de onorat datorii restante către firmele la care municipalitatea  este unic acţionar, cât şi către prestatorii serviciilor publice.  „După data de 30 septembrie, impozitele şi taxele locale fiind purtătoare de penalităţi. Nu vrem să ajungem la executări silite, să batem la uşi cu portăreii, ceea ne va pune pe toţi într-o situaţie neplăcută. Pe de altă parte, avem presiuni de plată către Termica şi peentru lucrări executate către Primărie”, evidenţiază ocupantul fotoliului din Areni. Ion Lungu ţinut să mai menţioneze că, într-un clasament al Institutului de Politici Publice(IPP), municipiul Suceava se situează pe locul al cincilea în ţară din punct de vedere al celor mai mici taxe şi impozite locale din ţară, acestea din urmă nemaifiind majorate din anul 2006.     

Bulevard cu câte două benzi pe sens şi parcări supraterane în cartierul „George Enescu”
Documentaţia tehnico-economică a proiectului „Reabilitare străzi, poduri şi pasaj” a trecut de votul plenului deliberativului municipal sucevean, întrunit, ieri, în şedinţa ordinară a lunii  septembrie.  Proiectul va fi depus în cadrul programului Operaţional Regional(POR), Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli de creştere urbană”.  „Ne dorim să modernizăm cu fonduri europene, în continuare, aşa cum facem pe axul principal, încă 10 străzi din municipiul Suceava, la acestea adăugându-se 3 poduri şi un pasaj. Este vorba despre 8,8 km de şosele, valoarea totală a proiectului fiind de circa 7,9 milioane de euro, din care Primăria municipiului Suceava trebuie să suporte 200.000 de euro, precum şi o sumă mai mare, de 1,5 milioane de euro, care reprezintă taxa pe valoare adăugată, recuperabilă ulterior. Este un proiect deosebit de important, pentru care am avut discuţii la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est, care ne-a alocat suma respectivă, din rezerva realizată din fondurile europene”, arată edilul şef Ion Lungu. Printre altele,  în cauză sunt străzile „Universităţii”, „Traian Vuia”, „Grigore Alexandru Ghica”, „Cernăuţi”, „Mihai Eminescu”,  „Mărăşti”, dar şi bulevardul „George Enescu”.  În ceea ce priveşte acest din urmă obiectiv, intervenţiile vor fi de amploare şi acompaiate şi de alte lucrări.
„Vrem să modernizăm bulevardul George Enescu, să-l lărgim, astfel încât să fie câte 2 benzi de circulaţie pe sens şi o bandă de parcare. În acest cartier avem şi un program de amenajare de parcări supraterane, existând mai multe locaţii vizate în acest sens”, precizează ocupantul fotoliului din Areni, adăugând că, astfel, vor fi descongestionate aleile deosebit de înguste din această parte a oraşului.   În proiect mai sunt cuprinse reparaţii la podul peste râul Suceava şi pasajul de peste calea ferată, ambele din cartierul Iţcani, precum şi la podurile de străzile Plevnei şi „Cuza Vodă”. Primarul Ion Lungu reliefează că proiectul va fi avansat până la sfârşitul anului, după care va fi derulată procedura de licitaţie pentru desemnarea constructorului, lucrările efective urmând a începe în prima parte a anului viitor.     

O sută  de mii de euro, reabilitarea termică unui singur bloc
·        Imobilul de locuit în comun din centrul  Sucevei ar urma să fie anvelopat printru-un parteneriat trasfrontalier.  
Un bloc de locuinţe  din centrul Suceavei ar urma să fie anvelopat termic printr-un parteneriat din cadrul Programului Operaţional Comun(POC) România-Republica Moldova-Ucraina. Anunţul este făcut de către şeful administraţiei locale a municipiului Suceava, Ion Lungu, care precizează că oferta  de asociere a venit din partea Consiliului Judeţean, suma de care ar putea să aibă parte capitala de judeţ fiind de 100.000 de euro.   Deşi solicitarea ofertantului este pentru două imobile, edilul şef sucvean susţine că suma respectivă este insuficientă.  „Consiliul Judeţean a făcut o solicitare Primăriei să intre într-un program de reabilitare termică, iar oraşului Suceava i-ar  reveni suma de 100.000 de euro. Ni s-a cerut să intrăm cu două blocuri în această asociere, iar în urma discuţiilor s-a constat că banii ajung doar pentru un singur bloc. Nu încap două blocuri pe 100.000 de euro”, evidenţiază şeful administraţiei locale din reşedinţa de judeţ, Ion Lungu.  Primăria a selectat, pentru a intra în programul de finanţare trasfrontalier, Blocul nr. 4, de pe strada „Nicolae Bălcescu”, imobil cu 4 scări  aflat peste drum de Casa Culturii.

Urmare a înmulţirii „actelor huliganice”,
Descinderi în cluburile şi pub-urile din Suceava.
·        Controalele vizează respectarea condiţiile autorizare, orarului de funcţionare şi prezenţa personalului pentru asigurarea pentru liniştii şi ordinii în localuri.
Echipe mixte de control vor descinde, în perioada următoare, la restaurantele, pub-urile şi cluburile de pe raza municipiului Suceava. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, acţiunea survenind tentativei de omor care avut loc la restaurantul Ranch, la finele săptămânii trecute. Edilul şef a precizat că această unitate a fost deja închidă, pe motiv de nerespectare a dispoziţiilor legale privind autorizarea. „Organele de specialitate din Primărie, Poliţia Locală şi Poliţia Municipală, vor face controale la toate restaurantele, pub-urile şi cluburile din  oraşul Suceava. Vrem să vedem exact dacă sunt respectate condiţiile autorizare, programul aprobat şi dacă este angajat personal pentru asigurarea liniştii şi ordinii în localuri”, a declarat Lungu. Totodată, primarul a precizat că , de începutul anului viitor, pentru diminuarea „actelor huliganice”, va fi suplimentat numărul de patrulelor de poliţişti locali. Întrucât, Primăria are deficit de personal la Poliţia Locală, iar legea nu permite acoperirea acestuia cu noi angajări,  paza bunurilor va fi externalizată. Pentru aceasta, în baza prevederilor legale şi prin licitaţie, va fi contractată o firmă specializată în prestări de servicii de pază.   În acest mod, agenţii locali care îşi desfăşoară activitatea în Bazar şi pieţe agro-alimentare, vor fi masaţi pe străzile urbei reşedinţă de judeţ.  „Paza bunurilor se poate face şi cu personal contractual, respectiv cu firme specializate. Vom proceda în acest sens, începând cu anul viitor, în Bazar şi în pieţe, acolo unde avem pe cei mai mulţi dintre poliţiştii locali blocaţi. Astfel, aceştia din urmă vor fi orientaţi înspre creşterea numărului echipelor care vor patrula pe străzile municipiului”, a reliefat şeful executivului local sucevean, Ion Lungu. 

Nechifor cere austeritate maximă la primăriile din judeţ 
·        „Facem analize economice, în aşa fel încât, în măsura posibilităţilor, să luăm măsuri de reducere a costurilor de funcţionare a administraţiilor locale”, arată şeful executivului judeţean, Cătălin Nechifor.
·        Conturile primăriei din Siret sunt blocate, iar administraţia din Vatra Dornei nu are bani pentru salariile angajaţilor, iluminat public şi combustibilul pentru sezonul rece.
Consiliul Judeţean Suceava se află în imposibilitatea de a onora multiplele solicitări de alocări de fonduri care vin din partea majorităţile primăriilor din judeţ. Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor a susţinut acest lucru în cadrul şedinţei deliberativului, cu prilejul unui amendament al aleşilor PDL, care cereau disponibilizarea sumei de 1 milion de lei necesară la Vatra Dornei, în vederea asigurării combustibilului necesar în iarna 2012-2013. Consilierul democrat-liberal Vasile Ilie a explicat că acest municipiu se confruntă cu o situaţie  excepţională, la această dată neavând rezerva necesară de combustibil. „Mai mult decât atât, de luna viitoare va renunţa la iluminatului din oraş, iar peste o lună nu va avea bani nici măcar de salarii”, a arătat Ilie.    
Cătălin Nechifor reliefează că municipiul staţiune înregistrează debite atât la furnizorii de rumeguş din sezonul rece trecut, cât şi către firma care, în urmă cu câţiva ani, a lucrat la reabilitarea sistemului de iluminat public.  Preşedintele Consiliului Judeţean arată că situaţia nu este unică, foarte multe autorităţi locale „strâmtorate financiar” cerând spijin de la bugetul judeţean. Astfel, Gura Humorului are nevoie de o finanţare de 1,7 milioane de lei pentru finalizarea proiectului „Popas”, derulat şi cu fonduri europene. Municipiul Siret înregistrează o datorie importantă către societatea „Drumuri şi poduri”,  conturile Primăriei din localitate fiind blocate. La toate acestea se adaugă obligaţiile din creditul pe care Consiliul Judeţean şi unităţile administrativ-teritoriale asociate le înregistrează la creditul contractat pentru implementarea Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, rate şi dobânzi care revin scadente începând de astăzi şi a căror valoare se ridică la 13 milioane de lei. Nu în cele din urmă, bugetul Consiliului Judeţean este grevat şi de debitele către firma „Drumuri şi poduri”.  „În acest moment, din ceea ce avem în fondul de rezervă, nu putem să asigurăm această finanţare pentru autorităţile publice locale, decât dacă există demonstrat, cu adevărat, caracterul de extremă urgenţă. În ceea ce priveşte Vatra Dornei, săptămână aceasta voi avea întâlniri la Bucureşti pentru obţine finanţare guvernamentală, la fel ca şi pentru Gura Humorului şi Fălticeni. Am împărţit la rectificare o sumă extrem de mică, de peste 3 milioane de lei, nefiind bani prea mulţi. Rog pe colegii din deliberativ, prin comisiile din care fac parte, să încercăm să facem analize economice, în aşa fel încât, măsura posibilităţilor, să luăm măsuri de reducere a costurilor de funcţionare a administraţiilor locale. Există foarte multe autorităţi în subordinea Consiliului Judeţean care au posibilităţi să facă economii, iar acest lucru îl facem cunoscut şi conducerilor primăriilor, fie că sunt de la municipii, oraşe sau comune”, relevă şeful executivului judeţean, Cătălin Nechifor, adăugând că situaţia de la Siret va fi dezamorsat prin alocarea sumei necesare.  

Judeţul Suceava, primul la numărul de cereri pentru subvenţia la bovinele din zona defavorizată
Campania de  depunere a  cererilor de plată aferente anului 2012 în cadrul “Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate”, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă s-a încheiat, informează directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Angela Coroleucă.  Potrivit şefului APIA Suceava, la Centrul Judeţean Suceava al instituţiei au fost depuse un total de  8.527 de cereri prin care s-a solicitat subvenţie pentru 28.321 de capete animale, dintre care 27.980 vaci de lapte si 341 de metis tineret taurin de carne. „Astfel, Suceava este judeţul cu cele mai multe cereri primite pentru acest sprijin, urmat de Bistriţa Năsăud şi Harghita” a declarat Angela Coroleuca. Dosarele au început a fi adunate pe 6 august, fermierii putând înainta solicitări până pe 21 septembrie. Schema amintită consacră un ajutor menit să compenseze dezavantajele specifice zonelor defavorizate şi vizează, după caz, pe crescătorii cu minim două şi maxim 15 vaci de lapte, 50 de bivoliţe sau 90 taurine de carne. Valoarea sprijinului, stabilită în funcţie de numărul de solicitări şi de animale eligibile la plată, va fi de cel mult 250 de euro pentru vaca de lapte, 187,5 euro pentru fiecare bivoliţă şi de cel mult 300 de euro pe cap de taurină pentru carne. Pentru taurinele din rase de carne şi metişii acestora sprijinul financiar se acordă o singură dată pentru animalele cu vârsta de maximum 20 luni, existent sau ieşit din exploataţie, în perioada 6 august 2011–21 septembrie 2012. În zone defavorizate sunt încadrate 37 de localităţile din judeţul Suceava. Ajutorul specific se acordă beneficiarilor care au exploataţii cu cod de înregistrare la ANSVSA. 

Incidentele violente din Suceava, analizate de Comisia Locală de Ordine Publică
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a convocat, ieri, în şedinţă, Comisia Locală pentru Ordine Publică, întrevedere la care au luat parte membrii acesteia. Demersul are loc pe fondul incidentului de la sfârşitul săptămânii trecute, în care un tânăr a fost agresat violent într-un restaurant din municipiu. Edilul şef a  declarat că aceste evenimente nu fac onoare Sucevei, precizând că fenomenul infracţional din reşedinţa de judeţ nu este de natură să alarmeze. „Vreau să cred că sunt nişte cazuri izolate, nicidecum  cazuri de găşti de cartier sau de interlopi. Însă, trebuie să luăm măsuri acolo unde sunt probleme care se repetă, precum la acest restaurant, unde s-au petrecut mai multe fapte huliganice, antisociale. Vrem ca pe viitor să limităm aceste situaţii care fac o imagine proastă oraşului”, subliniază ocupantul fotoliului din Areni. Lungu crede că mărirea  numărului de camere de supraveghere video nu va atenua fenomenul, o soluţie fiind suplimentarea patrulelor de poliţişti locali, capitol la care municipiul Suceava este deficitar.  „Prevenţia se face prin prezenţa forţelor de ordine la faţa locului”,  a evidenţiat primarul Ion Lungu, menţionând că, pe cele 40 posturi vacante de la Poliţa Locală, legea nu permite angajări. Din CLOP fac parte primarul municipiului, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, reprezentaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Consiliului Local.   

PRM Suceava, optimist în ceea ce priveşte accederea în Parlament
Organizaţia judeţeană Suceava a Partidului România Mare se pregăteşte pentru alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele, Gheorghe Acatrinei. Liderul peremist arată că, la această dată, sunt în plin pregătirile pentru marea confruntare cu electoratul.   „La ora actuală întreprindem măsuri organizatorice, politice, de dezvoltare şi consolidare, pentru ne implica în bătălia pentru parlamentarele de la începutul iernii”, subliniază Acatrinei.  Ex-senatorul de Suceava spune că PRM nu se îndoieşte că va fi furat la voturi, dar, chiar şi în aceste condiţii, nu va face vreo alianţă, ci va merge singur în alegeri.  „Nu ne amestecăm cu niciun fel de alianţă. Ştim că vom fi furaţi, însă cred că electoratul va vota în aşa măsură cu acest partid patriot, naţional şi justiţiar, încât frauda nu va avea niciun efect. Noi vom avea aleşii noştri în Parlament, candidaţi care vor avea un cuvânt hotărâtor în toate problemele ţării”, reliefează ex-perlamentarul PRM de Suceava.  Gheorghe Acatrinei este optimist în ceea ce priveşte accederea candidaţilor suceveni în forul legislativ suprem, fiind convins că electoratul va adera la doctrina naţională şi justiţiară.   „Lumea se va îndrepta forţele naţionale ale ţării, iar activul nostru este pregătit pentru a-şi prezenta cei mai valoroşi  candidaţi.  Noi nu avem bani şi nici nu ne propunem să facem pomeni. PRM va veni cu oameni bogaţi sufleteşte, curaţi şi, în acelaşi timp, pregătiţi şi cu experienţă, pentru a face lucruri mai bune decât cei aflaţi acum la putere. Venim cinstit să spunem poporului ce avem de făcut şi nu vom  minţi pe nimeni. Sigur, alegătorii se vor orienta între ceea ce a fost, ce este şi ceea le oferim noi”, a declarat preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a Partidului România Mare, Gheorghe Acatrinei, accentuând că parlamentarii acestei formaţiuni nu se vor abate de la doctrina proprie şi nici nu şi vor încălca promisiunile.   

24 septembrie 2012



Societatea „Bucovina Ecotermgaz”, în derivă
·        Sorina Barbu, fost reprezentant al CJ în AGA a declarat că, din decembrie 2011, firma, care este monitorizată de FMI,  nu mai are „niciun fel de conducere”.
·         „Bucovina Ecotermgaz gestionează creditul extern de 86,3 milioane euro, aferent Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu ”, bilanţul financiar-contabil pe anul trecut nefiind depus nici la această dată.
Consilierii judeţeni suceveni au desemnat, prin vot, ca reprezentat în adunarea generală a acţionarilor de la societatea comercială „Bucovina Ecotermgaz” pe alesul judeţean PSD, Nistor Tătar. Demersul survine demisiei alesului judeţean Sorina Barbu(PDL), care a ocupat respectiva poziţie din august 2008, şi care a invocat, în sprijinul gestului său, motive de sănătate. Sorina Barbu a arătat că „Bucovina Ecotermgaz” este supravegheată de Fondul Monera Internaţional, situaţia economico-financiară fiind raportată în fiecare trimestru, aceasta întâmplându-se în condiţiile în care, din decembrie 2011, de la expirarea mandatului directorului Radu Veleanu, firma „nu mai are niciun fel de conducere”. Alesul judeţean demisionat a reliefat că, nici până în prezent, societatea nu a depus bilanţul financiar contabil pe anul 2011, consultantul în Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” chemând-o în garanţie. Pe de altă parte, în luna iunie, Autoritatea Naţională pentru Administrare Financiară(ANAF) a făcut verificări la această firmă, iar „procesul verbal nu este înregistrat nicăieri”. „Nu există niciun fel de conducere, nici economică, nici tehnică. Voi colabora cu noul numit, dar nu mai doresc să fie reprezentant în Adunarea Generală  de la această societate”, a explicat Sorina Barbu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a recunoscut  situaţia „Bucovina Ecotermgaz”  este una specială, exprimându-şi speranţa că noul desemnat în AGA va veni şi cu soluţii. „Nu suntem în situaţia doar de a constata, ci de a veni şi cu soluţii”, a pus în vedere Cătălin Nechifor. Societatea comercială „Bucovina Ecotermgaz” are ca acţionari Consiliul Judeţean şi 27 de consilii locale din judeţul Suceava. La jumătatea anului 2004, executivului judeţean s-a asociat cu mai multe consilii locale în scopul înfiinţării firmei „Bucovina Ecotermgaz”, aceasta având menirea de a gestiona creditul extern de 86,3 milioane euro aferent Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Obiectul de activitate al noii societăţi îl constituie, potrivit hotărârii de la acel moment, distribuirea şi comercializarea combustibililor gazoşi prin conducte, aceasta putând să administreze şi alte fonduri pentru realizarea obiectivelor înscrise în program, veghind, inclusiv, la rambursarea lor integrală. 

În urma deblocării unor posturi,
Spitalul Judeţean va angaja 24 de medici şi asistente
·        Cu deficit la capitolul medici sunt UPU, secţiile ATI, neurochirurgie şi neurologie, în prezent, per total, fiind vacante 300 de posturi din statul de funcţii.
Anul acesta, la nivelul Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” au fost eliberate, în general prin pensionare, 24 de persoane, posturile respective, de medici şi asistente, urmând a fi scoase la concurs în perioada următoare. Demersul este urmare a HG nr.849 din 2012 privind ocuparea posturilor „vacantate” în perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2012, managerul general al unităţii spitaliceşti sucevene, Vasile Rîmbu, neştiind data la care vor fi ocupate respectivele locuri vacante, procedura de organizare a concursului fiind una laborioasă şi îndelungată. Pentru a fi acoperite „golurile” existente, prioritate la capitolul medici au Unitatea de Primire a Urgenţelor(UPU), secţiile de anestezie şi terapie intensivă(ATI), neurochirurgie şi neurologie. În ceea ce priveşte asistentele medicale, „nevoi mai mari sunt la nivelul tuturor secţiilor”.  „Procedura este destul de rigidă. După ce ordonatorul aprobă numărul de posturi, acestea merg la Ministerul Sănătăţii, unde urmează o nouă analiză şi aprobare. Nu este obligatoriu să le primim pe toate 24 sau există posibilitatea repartizării a şi mai multor posturi”, spune Rîmbu. Managerul general, Vasile Râmbu arată că făcându-se o comparaţie între posturile prevăzute în statul de funcţii şi cele efectiv ocupate, necesarul de personal la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este circa 300 de cadre medicale. 

Prin eliminarea pierderilor de căldură,
Investiţiile în reabilitarea termică a Spitalului Judeţean vor fi recuperate în 4 ani.
·        Lucrări de modernizarea se fac la secţiile de medicină internă, nefrologie şi gastroenterologie, la secţia ORL intervenţii în acest sens fiind prevăzute înspre sfârşitul anului.
Deliberativul judeţean sucevean a aprobat, ieri, în şedinţă ordinară disponibilizarea unei sume de 11,4 milioane de lei, bani care vor fi cheltuiţi inclusiv pentru finalizarea intervenţiilor de anvelopare termică a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Preşedintele Consiliului Judeţean, Călin Nechifor crede că, prin eliminarea pierderilor de energie termică, investiţia în reabilitare faţadei va fi recuperată în cel mult 4 ani. „Suntem în măsură ca, în scurt timp, să finalizăm partea de investiţii în infrastructura spitalului. Este vorba, în primul rând, despre reabilitarea faţadei, în şedinţa Consiliului Judeţean fiind aprobate sume suplimentare pentru finalizarea acestei investiţii. Cred că acest efort financiar se va resimţi în reducerea costurilor, investiţia în reabilitare termică urmând a fi recuperată în 3-4 ani”, arată şeful executivului judeţean, Cptlin Nechifor. La această dată, lucrări de reabilitare şi modernizarea se fac la secţiile de medicină internă, nefrologie şi gastroenterologie, la secţia ORL intervenţii în acest sens fiind prevăzute înspre sfârşitul anului. Bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost majorat cu 4,1 milioane de lei, fonduri alocate de Ministerul Sănătăţii pentru finanţarea reparaţiilor capitale, la care se adaugă 7,25 milioane de lei reprezentând veniturile proprii realizate în baza contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică.   

23 septembrie 2012


Lipsă de procedură la modificarea titlurilor de proprietate
Circa 30 de documentaţii s-au aflat pe ordinea  de zi a ultimei şedinţe a Comisiei judeţene de fond funciar, condusă de Florin Sinescu prefectul judeţului Suceava, în calitate de preşedinte al acestei structuri. Membrii comisiei au avut mult de lucru, în cadrul întrunirii, prima de după alegerile locale din iunie,  au fost analizate dosarele depuse de comisiile locale de fond funciar din Cîmpulung Moldovenesc, Frasin, Breaza, Cîrlibaba, Dorna Arini, Frătăuţii Noi, Izvoarele Sucevei, Mitocu Dragomirnei, Panaci, Pojorîta, Şaru Dornei, Vama, Vultureşti, Fălticeni, Adîncata, Arbore, Bălăceana, Bosanci, Cornu Luncii, Dărmăneşti, Dumbrăveni, Frătăuţii Vechi, Iaslovăţ, Moldova Suliţa, Muşeniţa, Stroieşti, Şcheia, Udeşti, Voitinel şi Horodniceni. Astfel, în urma analizării documentaţiei înaintate, membrii comisiei au hotărât validarea unui a 25 de solicitări, pentru o suprafaţă totală de 180,65 de hectare, din care 10,25 de hectare de teren agricol şi 170,40 de hectare de pădure. Ordinea de zi a şedinţei a mai cuprins şi 15 cereri înregistrate din partea unor comisii locale de fond funciar, solicitările având ca obiect operarea de modificări asupra a 18 titluri de proprietate, în sensul schimbării denumirii amplasamentului sau corectării denumirii unor parcele. „Propunerile de modificare a 11 titluri de proprietate au fost amânate în vederea stabilirii unei proceduri comune cu de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi colectivul de lucru al comisiei judeţene pentru corectarea acestora şi realizarea aceleiaşi documentaţii de către comisiile care solicită acest lucru”, a precizat prefectul 


Judeţul Suceava, pe primul loc la infracţiuni silvice
·        Între cele 5 judeţe din raza  de competenţă a ITRSV, judeţul Suceava deţine poziţia a doua la volumul de tăieri ilegale de arbori.
  • Suceava este judeţul cu cea mai mare suprafaţă de păduri din ţară, reprezentând 6,8% din fondul împădurit naţional.
Suceava se situează pe a doua poziţie între judeţele de sub competenţa Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare în ceea ce priveşte volumul tăierilor ilegale de arbori. Aşa rezultă dintr-o informare a instituţiei sucevene, potrivit căreia, până la începutul lui iunie, inspectorii silvici au depistat  cazuri cu un total de 15.979 de metri cubi de masă lemnoasă doborâtă ilegal. Pe primul loc la tăieri abuzive se află judeţul Bacău, cu 6.208 de metri cubi de arbori puşi la pământ, urmat fiind de Suceava, cu 4.209 metri cubi, Neamţ-3.439 metri cubi, Iaşi-1.851 metri cubi şi Botoşani, cu 272 de metri cubi. Valoarea totală a pagubelor provocate  este de 2,39 milioane de lei, din acest punct de vedere Suceava fiind tot pe locul al doilea, cu stricăciuni de aproximativ 630.000 de lei. În judeţul Neamţ, contravaloarea tăierilor ilegale a fost de circa 812.000 de lei; în Bacău, de 618.000 de lei; în Iaşi de peste 230.000 de lei, iar în Botoşani de mai mul de 33.000 de lei. În perioada la care facem referire, ca urmare a  descinderilor făcute, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare au constatat, pe raza celor 5 judeţe din competenţă, 251 de infracţiuni silvice. De data aceasta, judeţul Suceava deţine supremaţia cu 85 de fapte penale în domeniu. Pe poziţiile următoare se plasează Neamţ-cu 59 de procese verbale de constare a infracţiunii; Bacău-cu 56: Iaşi-cu 35 şi Botoşani-cu 16. Potrivit informării ITRSV, până la începutul lunii iunie 2012, inspectorii silvici au aplicate 1.435 de amenzi pentru tăieri ilegale de arbori: 660 în judeţul Bacău; 292, în Suceava;  225, în Iaşi; 176, în Neamţ şi 82, în judeţul Botoşani. Suceava este judeţul cu cea mai mare suprafaţă de fond forestier din ţară. Aceasta se ridică la 435.353 de hectare, reprezentând 6,8% din fondul împădurit naţional şi 50,9% din întinderea judeţului. Statul administrează 286,872 de hectare(65,9%), unităţile administrativ-teritoriale-63.313 de hectare(14,5%), iar persoanele fizice şi persoanele juridice 85.168 de hectare(19,6%). 

Doina Oică, director de markenting:
Termica nu-şi propune sistarea serviciilor către populaţie.
·        14 asociaţii de proprietari din cele 110 esistente pe raza municipiului Suceava cumulează 30% din datoriile către Termica.
·        30 de asociaţii îşi achită cu regularitate facturile, acesta fiind din categoria celor mici şi a căror gestionare este mai facilă.
În ultimul timp, atât conducerea Primăriei, cât şi cea a Termica, au făcut numeroase apeluri pentru impulsionarea achitării datoriilor restante către operatorul de termoficare, în caz contrar existând varianta încetării furnizării utilităţilor. În plus, se apropie vertiginos şi sezonul rece, iar abonaţii sistemul centralizat ar putea să nu aibă parte nici de  agent termic pentru încălzirea locuinţelor. „Termica nu urmăreşte sistarea serviciilor, însă furnizarea trebuie să se facă în condiţii corespunzătoare, respectiv de încasare a contravalorii mărfii livrate”, reliefează Doina Oică, directorul de marketing al firmei sucevene de termificare.  Oică arată că asociaţiilor cu soldurile cele mai vechi li s-au trimis somaţii de plată, iar în funcţie de ritmicitatea cu care îşi vor achita restanţele, se va decide dacă se va trece la debranşare. La această dată, nu au parte de apă caldă în apartamente, familiile care fac parte din 6 asociaţii de proprietari, iar potrivit Doinei Oică, sistarea a fost cerută chiar de către unii dintre preşedinţii acestor structuri, aceştia fiind nemulţumiţi de modul în care consumatorii casnici înţeleg să-şi onoreze obligaţiile. Este vorba despre asociaţiile de proprietari nr. 75, nr. 55 MES, nr. 31 „Eroilor”, nr. 62, J 15 şi I 68. „Unii dintre asociaţiile preavizate au conştientizat care este situaţia şi au răspuns pozitiv solicitării de a încasa şi face plăţi într-un ritm mai bun. Din păcate, există şi asociaţii la care soldul restant provine încă din ianuarie 2011, acesta fiind, deci, anterior sezonului rece trecut. Aici se încadrează asociaţiile nr. 79, nr. 57, nr. 41, „Cămin Famos”,  nr. 38, nr. 49 „Castor” şi nr. 33”, subliniază directorul de marketing, adăugând că asociaţiile care nu beneficiază de apă caldă menajeră, împreună cu cele preavizate la plată, cumulează debite de 5 milioane de lei, adică  30% din totalul de 18 milioane de lei, sumă pe care o are de recuperat Termica. Pe de altă parte, Doina Oică ţine să remarce că 30 de asociaţii din cele aproape 110 din reşedinţa de judeţ îşi achită cu regularitate facturile. În cauză sunt cele care se încadrează în categoria asociaţiilor cu număr mai mic de familii, iar gestionarea acestora este mai facilă.