01 noiembrie 2017

Din cauza unei avarii majore,
Cel puţin o săptămână fără căldură vor sta sucevenii din 37 de scări de bloc
·        „Se face o înlocuire totală a coloanei ce traversează Bulevardul  „Corneliu Coposu”, fără a se distruge carosabilul, cea veche fiind total compromisă”, spune Mugur Corlăţan, director general al Thermonet.
·        Coloana trece pe sub un teren privat, proprietarii nu au permis accesul, Primăria întârzie acordul pentru afectarea domeniului public, iar conducta nouă preizolată trebuie comandată şi adusă din ţară.
·         Nicu Frunzaru, director de „Termoficare”, a declarat că se analizează variante, printre care şi propunerea noastră de a împrumuta respectiva conductă de la Consix, firma bucureşteană care face în Obcini lucrări de reabilitare a reţelelor de transport şi distribuire a agentului termic.  
Sucevenii de pe Bulevardul „Gavril Tudoraş”,  riverani Punctului termic „Obcini 2”, au rămas pe durata zilei de luni fără apă caldă şi căldură. Locuitorii cu pricina nu s-au impacientat prea mult, fiind obişnuiţi cu întreruperile care au devenit rutină, parte a vieţii de orăşean. Presupunerile lor s-au adeverit, iar în zonă, în prejma Şcolii gimnaziale nr. 9, au apărut utilajele şi muncitorii de la intervenţii, iar în trotuare s-au căscat două gropi, iar pe fundul acestora, ţevile de rigoare. S-a lăsat seara, iar sucevenii în cauză au putut, în sfârşit, să facă o baie fierbinte, după ce în zilele anterioare apa caldă  a fost rece, dar şi fără pic de presiune. Însă, dezamăgitor, caloriferele au rămas reci toată noaptea. „Au plecat şi muncitorii acasă, că doar sunt oameni şi ei”, şi-au zis îngăduitori locuitorii cu pricina, auto covingându-se, plini de speranţă, că lucrurile se vor rezolva a doua zi, de dimineaţă. Dar, ce să vezi, nici la crăpatul zilei şi, stupoare!, nici  la amiază, măcar urmă de bocanc de thermonetist nu s-a văzut prin zonă. Afară este frig şi în case aproape la fel de rece, iar obcinenii au început să-şi pună întrebări. În consecinţă, am solicitat un punct de vedere, o explicaţie, directorului general al Thermonet, Mugur Corlăţan. 
Din păcate, domnia sa a confirmat temerile sucevenilor, recunoscând că problema este „groasă”. „Într-adevăr, avem o avarie majora la PT Obcini 2. Punctul este oprit în totalitate, iar afectate sunt 37 scări de bloc. Se face o înlocuire totală a coloanei ce traversează Bulevardul  „Corneliu Coposu”, fără a se distruge carosabilul, cea veche fiind total compromisă. Mai avem o problemă prin faptul ca ţeava din punctul termic trece pe o proprietate privată, aşa ca s-a luat hotărârea devierii pe un alt traseu, care să fie numai pe domeniul public. Lucrările sunt mai ample şi vor necesita o perioada de timp mai mare, din acest motiv estimăm că agentul termic pentru încălzire va reveni cel târziu pe data de 6 noiembrie. Sperăm, şi facem tot posibilul să reluăm furnizarea mai repede, dar acest aspect este condiţionat de către unii furnizori, cât şi de ceea ce găsim după săpături”, a spus directorul general Mugur Corlăţan, reliefând că, în acest moment apa caldă este asigurată, oprita căldura.
Pustiul de la faţa locului a fost justificat de către directorul de „Termoficare”, Nicu Frunzaru, prin aceea că nu se poate lucra, deoarece conducta de agent termic care a ”pocnit” trece pe sub un teren privat, iar proprietarii nu permit accesul. Soluţia: devierea traseului şi îngroparea noii conducte în afara suprafeţei particulare. „S-a spart şi sub trotuare, şi sub stradă şi în curtea respectivă. Asta însemnă că va dura 5 zile. Am anunţat proprietarul sistemului, respectiv Primăria, să ne permită accesul pe domeniul public, să rezolvăm problema. Am fost şi ieri (luni n.r.) la Primărie, dar nu am avut cu cine vorbi. Am fost şi dimineaţă (marţi n.r.), şi am stat oră pe la uşi”, ne-a spus şeful de la „Termoficare”, care nu s-a arătat prea optimist în legătură cu rezolvarea mai rapidă a avariei, întrucât conducta nouă preizolată nu există în stoc, trebuind a fi comandată şi primită de la un furnizor specializat. Nicu Frunzaru a menţionat, însă, că analizează variante, printre care şi propunerea noastră de a împrumuta respectiva conductă de la Consix, firma bucureşteană care face în Obcini lucrări de reabilitare a reţelelor de transport şi distribuire a agentului termic.