24 noiembrie 2017

Judeţul Suceava, cea mai bună recoltă agricolă din ultimii 6 ani
·        O creştere spectaculoasă este la sfecla de zahăr, una de la 21.969 kg la hectar la 42.166 kg la hectar, la cartofi înregistrându-se un spor de la 13.648 kg la hectar la 20.190 kg la hectar.
·        Anul agricol 2015 a fost unul slab, la cartofi recolta media fiind de doar 8.685 kg la hectar, porumbul a avut un minim de 2.271 kg la hectar, iar producţia de grâu, unul de 2.405 kg la hectar.
·        Condiţiile meteorologice ale anului agricol 2016-2017 au avut efecte negative asupra speciilor legumicole şi pomicole, în mod deosebit în zona văii râului Moldova.
În 2017, judeţul Suceava se înscrie cu producţii medii superioare celor obţinute în ultimii ani, este concluzia unei informări a Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, prezentată ieri, în şedinţa Colegiului prefectural. În opinia directorului executiv Haralampie Duţu, pe fondul unor condiţii meteorologice specifice, în anul agricol car se încheie „rezultatele obţinute au fost bune şi foarte bune”. Analiza are în vedere evoluţia producţiei agricole vegetale din perioada 2012-2017, cu accent pe acest din urmă an. Şeful DJA a remarcat că, aflaţi sub controlul direct al producătorilor agricoli, factorii genetic şi tehnologic au fost sunt respectaţi în proporţie de 85-90%, abateri apărând, inclusiv la marii producători, în ceea ce priveşte încadrarea în epoca optimă de semănat, rotaţia culturilor, efectuarea la timp şi în condiţii corespunzătoare a lucrărilor de întreţinere. De evidenţiat este, de asemenea, faptul că şi micii producători au început să acorde atenţia cuvenită factorilor amintiţi, utilizând sămânţă de calitate şi respectând tehnologiile. În ceea ce priveşte factorul mediu, Haralampie Duţu a scos în relief precipitaţiile reduse cantitativ şi neuniform repartizate, cu excepţia lunii octombrie, dar şi temperaturile cu oscilaţii de la zi la zi şi de la noapte la zi, cu efecte negative asupra creşterii şi dezvoltării plantelor. „Primăvara a pornit promiţător, dar a avut oscilaţii mari ale temperaturilor, cu zăpadă şi îngheţuri târzii, care au afectat culturile legumicole şi pomicole. Vara a fost cu precipitaţii puţine, neuniform repartizate, pe fondul unor temperaturi mai ridicate, având ca rezultat perioade mai scurte sau mai lungi de arşiţă şi secetă”, a punctat Haralampie Duţu, şeful  Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.   
·        În legumicultură, producţiile medii înregistrate se constituie din realizări pe suprafeţe mici, în gospodăriile populaţiei.

Astfel, la grâu, secară şi triticale, de la o medie de 3.014 kg pe hectar, în 2012, s-a ajuns la una de 3.929 kg, în 2017. La cartofi - altădată o cultură de bază pentru judeţul Suceava-, faţă de anul de referinţă s-a înregistrat o creştere a mediei de la 13.648 kg la hectar la 20.190 kg la hectar, iar la porumb, sporul mediu a fost de la 3.851 kg la hectar la 4.446 kg la hectar. În 2017, comparativ cu 2012, producţii crescute s-au consemnate la rapiţă, de la 1.652 kg la hectar la 2.778 kg la hectar; la floarea soarelui, de la 1.510 kg la hectar la 2.242 kg la hectar; la soia de la 1.323 kg la hectar la 2.043 kg la hectar; la mazăre, de la 1.755 kg la hectar la 2.768 kg la hectar; la orz de la 2.474 kg la hectar la 3.402 kg la hectar şi la ovăz, de la 2.124 kg la hectar la 2.499 kg la hectar. Însă, de departe, cea mai spectaculoasă creştere este la sfecla de zahăr, una de la 21.969 kg la hectar la 42.166 kg la hectar, însemnând o producţie aproape dublă. De observat  este că, potrivit analizei DAJ, creşterile precizate nu au fost liniare, în 2015, spre exemplu, la cartofi recolta medie fiind  de doar 8.685 kg la hectar. Acest an agricol a fost unul prost şi pentru porumb, cu minimul de 2.271 kg la hectar al intervalului 2012-2017, la fel ca şi cel al producţiei de grâu, secară şi triticale, unul de 2.405 kg la hectar. Conform directorului executiv al DJA, condiţiile meteorologice ale anului agricol 2016-2017 au avut efecte negative asupra speciilor legumicole şi pomicole, în mod deosebit în zona văii râului Moldova. „Având în vedere că nu suntem un judeţ cu specific pentru legumicultură, producţiile medii înregistrate se constituie din realizări pe suprafeţe mici, în gospodăriile populaţiei, excepţie făcând varza, care ocupă suprafeţe mai mari. La speciile pomicole situaţia este asemănătoare, cu perspective reale de îmbunătăţire, având în vedere suprafeţele cu livezi înfiinţate în ultimii ani”, a explicat Haralampie Duţu, şeful  Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, subliniind că producţiile medii realizate la măr în Bazinul Rădășeni-Fălticeni-Vulturești au fost, totuşi. bune şi foarte bune, unele cuprinse între 40 şi 60 de tone pe hectar.