Judeţul Suceava, cea mai bună recoltă agricolă
din ultimii 6 ani
·
O creştere
spectaculoasă este la sfecla de zahăr, una de la 21.969 kg la hectar la 42.166
kg la hectar, la cartofi înregistrându-se un spor de la 13.648 kg la hectar la
20.190 kg la hectar.
·
Anul agricol
2015 a fost unul slab, la cartofi recolta media fiind de doar 8.685 kg la
hectar, porumbul a avut un minim de 2.271 kg la hectar, iar producţia de grâu, unul
de 2.405 kg la hectar.
·
Condiţiile
meteorologice ale anului agricol 2016-2017 au avut efecte negative asupra
speciilor legumicole şi pomicole, în mod deosebit în zona văii râului Moldova.
În 2017, judeţul Suceava se înscrie cu producţii
medii superioare celor obţinute în ultimii ani, este concluzia unei informări a
Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, prezentată ieri, în şedinţa Colegiului
prefectural. În opinia directorului executiv Haralampie Duţu, pe fondul unor
condiţii meteorologice specifice, în anul agricol car se încheie „rezultatele
obţinute au fost bune şi foarte bune”. Analiza are în vedere evoluţia producţiei
agricole vegetale din perioada 2012-2017, cu accent pe acest din urmă an. Şeful
DJA a remarcat că, aflaţi sub controlul direct al producătorilor agricoli,
factorii genetic şi tehnologic au fost sunt respectaţi în proporţie de 85-90%,
abateri apărând, inclusiv la marii producători, în ceea ce priveşte încadrarea
în epoca optimă de semănat, rotaţia culturilor, efectuarea la timp şi în condiţii
corespunzătoare a lucrărilor de întreţinere. De evidenţiat este, de asemenea,
faptul că şi micii producători au început să acorde atenţia cuvenită factorilor
amintiţi, utilizând sămânţă de calitate şi respectând tehnologiile. În ceea ce
priveşte factorul mediu, Haralampie Duţu a scos în relief precipitaţiile reduse
cantitativ şi neuniform repartizate, cu excepţia lunii octombrie, dar şi
temperaturile cu oscilaţii de la zi la zi şi de la noapte la zi, cu efecte
negative asupra creşterii şi dezvoltării plantelor. „Primăvara a pornit
promiţător, dar a avut oscilaţii mari ale temperaturilor, cu zăpadă şi
îngheţuri târzii, care au afectat culturile legumicole şi pomicole. Vara a fost
cu precipitaţii puţine, neuniform repartizate, pe fondul unor temperaturi mai
ridicate, având ca rezultat perioade mai scurte sau mai lungi de arşiţă şi
secetă”, a punctat Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană
Suceava.
·
În legumicultură,
producţiile medii înregistrate se constituie din realizări pe suprafeţe mici,
în gospodăriile populaţiei.
Astfel, la grâu, secară şi triticale, de la o
medie de 3.014 kg pe hectar, în 2012, s-a ajuns la una de 3.929 kg, în 2017. La
cartofi - altădată o cultură de bază pentru judeţul Suceava-, faţă de anul de
referinţă s-a înregistrat o creştere a mediei de la 13.648 kg la hectar la
20.190 kg la hectar, iar la porumb, sporul mediu a fost de la 3.851 kg la
hectar la 4.446 kg la hectar. În 2017, comparativ cu 2012, producţii crescute
s-au consemnate la rapiţă, de la 1.652 kg la hectar la 2.778 kg la hectar; la
floarea soarelui, de la 1.510 kg la hectar la 2.242 kg la hectar; la soia de la
1.323 kg la hectar la 2.043 kg la hectar; la mazăre, de la 1.755 kg la hectar
la 2.768 kg la hectar; la orz de la 2.474 kg la hectar la 3.402 kg la hectar şi
la ovăz, de la 2.124 kg la hectar la 2.499 kg la hectar. Însă, de departe, cea
mai spectaculoasă creştere este la sfecla de zahăr, una de la 21.969 kg la
hectar la 42.166 kg la hectar, însemnând o producţie aproape dublă. De
observat este că, potrivit analizei DAJ,
creşterile precizate nu au fost liniare, în 2015, spre exemplu, la cartofi
recolta medie fiind de doar 8.685 kg la
hectar. Acest an agricol a fost unul prost şi pentru porumb, cu minimul de
2.271 kg la hectar al intervalului 2012-2017, la fel ca şi cel al producţiei de
grâu, secară şi triticale, unul de 2.405 kg la hectar. Conform directorului
executiv al DJA, condiţiile meteorologice ale anului agricol 2016-2017 au avut
efecte negative asupra speciilor legumicole şi pomicole, în mod deosebit în zona
văii râului Moldova. „Având în vedere că nu suntem un judeţ cu specific
pentru legumicultură, producţiile medii înregistrate se constituie din
realizări pe suprafeţe mici, în gospodăriile populaţiei, excepţie făcând varza,
care ocupă suprafeţe mai mari. La speciile pomicole situaţia este asemănătoare,
cu perspective reale de îmbunătăţire, având în vedere suprafeţele cu livezi
înfiinţate în ultimii ani”, a explicat Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană
Suceava, subliniind că producţiile medii realizate la măr în Bazinul Rădășeni-Fălticeni-Vulturești
au fost, totuşi. bune şi foarte bune, unele cuprinse între 40 şi 60 de tone pe
hectar.