08 noiembrie 2017

Primarul Lungu a mers cu ştampila la Bucureşti, să aducă banii pentru termoficare
·        Guvernul a tăiat la jumătate finanţarea aprobată în cadrul Programului „Termoficare 2006-2020. Căldură şi confort”, însă la 5 luni de la semnarea ordinului de alocare a banilor nici măcar suma diminuată nu a ajuns în Suceava.
·        ”În momentul de faţă, domnul primar este plecat la Bucureşti, are şi ştampila asupra sa, pentru cazul în care va fi semnat contractul”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.    
După 5 luni de când  a fost emis ordinul privind disponibilizarea sumei pentru lucrările de modernizare a unor reţele şi puncte termice din municipiul Suceava, în conturile reşedinţei de judeţ nu a intrat vreun ban. Întrucât  firma executantă nu a fost o  plătită la timp, lucrările au fost oprite şi trecute în conservare, cu toate că vremea permitea continuarea şi chiar încheierea execuţiei. Viceprimarul Lucian Harşovschi a declarat ieri, cu prilejul şedinţei comandamentului de monitorizarea investiţiilor, că primarul Ion Lungu se află în Capitală, unde, în sfârşit, ar urma să deblocheze jumătatea din finanţarea promisă de Guvern. „Pe 23 iunie apare ordinul prin care se spune clar că Guvernul ne dă 7 milioane de lei, iar în 9 octombrie ni se adresează o întrebare, să le spunem de câţi bani am avea nevoie. Pe 11 octombrie le răspundem că este în regulă suma de 3,5 milioane de lei pentru lucrările efectuate anul acesta, însă nu am mai primit vreun răspuns. Domnul primar este plecat la Bucureşti în momentul de faţă, are şi ştampila asupra sa, pentru cazul în care va fi semnat contractul. Sperăm ca până la sfârşitul săptămânii să avem o veste mai bună”, a spus adjunctul şefului executivului local. 
Pentru 2017, Primăria municipiului Suceava a avut aprobată, în cadrul  Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020. Căldură şi confort”, suma de 7 milioane de lei, câştigătorul licitaţiei fiind firma Consix Bucureşti. Până acum, intervenţiile au fost susţinute din vistieria municipală, cu banii reprezentând confinanţare proprie a municipiului Suceava. „Am făcut apel şi către cei de la PSD, care, până la urmă, sunt la guvernare, la nivel naţional, să ne ajute în folosul sucevenilor. Din nefericire nu am primit vreun răspuns, o reacţie, măcar să ni se explice că ceea ce facem noi nu este bine”, a mai arăt Lucian Harşovschi, vicermarul Sucevei. Încă de la finele primăverii, în modernizare au fost cuprinse Punctul termic Obcini IV, cu circa 2,7 km de conducte; Punctul termic "Zamca", cu aproximativ 2,1 km de reţele şi Punctul termic de pe strada "Ion Vodă Viteazu" cu 115 de metri de conducte.

În 2016, suma de 8,37 de milioane de lei, aprobată în cadrul Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020. Căldură şi confort”, s-a întors la bugetul de stat, deoarece procedurile de licitaţie şi de semnare a contractului de execuţie s-au întins până în luna decembrie, când, practic, nu s-a mai putut lucra.