09 noiembrie 2017

Din cauza reducerii impozitului pe venit,
Amputare de 7 milioane de euro a investiţiilor din municipiul Suceava  
·        „Vom fi nevoiţi  să asigurăm, salariile şi funcţionarea serviciilor de salubritate şi de iluminat, iar volumul de investiţii se va reduce la jumătate”, a precizat edilul-şef Ion Lungu.
·        „Nu trebuie să prezentăm totul atât de catastrofic, dacă am face o comparaţie cu cât a pierdut Primăria Suceava atunci când s-au tăiat salariile cu 25% la toate categoriile profesionale”, a evidenţiat Vasile Mocanu (PSD), fând referire la măsura Guvernului Boc.
·        Primarul Sucevei este de acord că o creştere a salariilor, inclusiv a celor din administraţia publică, ar putea să suplinească, într-o oarecare măsură, reducerea defalcărilor din impozitul pe venit.
Diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10% va duce la scăderea importantă a intrărilor la bugetul municipiului Suceava din alocări cu titlul de sume defalcate din impozitul pe venit, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, după de a participat la Adunarea Municipiilor din România(AMR), prilej cu care a fost abordată şi această măsură fiscală a Guvernului Tudose. „Într-o simulare pe care am făcut-o la Primăria Suceava, vom pierde între 5 şi 7 milioane de euro. În contrapondere, ni s-a promis mărirea cotei defalcate de la 41,75% la 43%, care, însă, nu rezolvă problema. Sigur, vor fi sume compensatorii pe care le va face Guvernul, însă noi avem experienţa descentralizărilor trecute şi sunt convins că, la anul, nu va mai avea nimeni grija acestora. Deci vom rămâne fără nişte bani în buget”,  a reliefat şeful executivului municipal, adăugând că sumele care se dădeau „pe bază de formulă de calcul (...) vor fi repartizate mai mult pe criterii politice”. Astfel, autorităţile locale vor trebui să stea cu mâna întinsă la Guvern, în loc ca banii să fie prinşi, în mod cert, în buget”. Lungu susţine că, în principal, afectate vor fi investiţiile, iar dacă până acum media anuală a acestora a fost de circa 15 milioane de euro - exceptând pe cele susţinute din finanţări europene -, diminuarea de după noile măsuri guvernamentale ar fi de aproximativ 50%. „Vom fi nevoiţi  să asigurăm, salariile şi funcţionarea serviciilor de salubritate şi de iluminat, iar volumul de investiţii se va reduce la jumătate”, a precizat edilul-şef. Primarul a recunoscut că, anul trecut, datorită creşterii salariilor la nivel naţional, la bugetul local sucevean au intrat mai mulţi bani din defalcările de impozit pe venit. La fel, Ion Lungu este de acord că o creştere a salariilor, conform Programului de guvernare, inclusiv a celor din administraţia publică, ar putea să suplinească, într-o oarecare măsură, reducerea defalcărilor din impozitul pe venit, pricinuită de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.  
„Este o situaţie destul de delicată pentru municipalităţi, acolo unde sunt proiecte mari. În comunităţile mici, în mod special în comune, nu o să fie pierderi atât de mari, însă, în perioada următoare, Asociaţia Municipiilor din România va insista la Guvern să vină cu măsuri concrete de compensare”, a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. În şedinţa de îndată a Consiliului Local, alesul social-democrat Vasile Mocanu şi-a exprimat dezacordul faţă de modul în care sunt prezentate respectivele diminuări, amintind că autorităţile locale nu s-au plâns atunci când Guvernul Boc  a tăiat toate salariile cu 25%, iar defalcările din cote pe venit au s-au diminuat drastic. „Noi trebuie să ne gândim cum să atragem mai mulţi investitori şi să vedem partea benefică a reducerii impozitului pe venit în buzunarul fiecărui cetăţean şi fiecărui investitor, care, la rându-i va putea face investiţii în oraş, iar totul va merge într-un circuit. Nu trebuie să prezentăm totul atât de catastrofic, dacă am face o comparaţie cu cât a pierdut Primăria Suceava atunci când s-au tăiat salariile cu 25% la toate categoriile profesionale”, a evidenţiat Vasile Mocanu (PSD).