16 noiembrie 2017

Lucrătorii din sistemul APIA protestează faţă de reducerea cu 30% a salariilor  

·        Anunţatele tăieri sunt unele mari, în condiţiile în care în teritoriu se lucrează ore suplimentare, iar din cauza epuizării unii dintre angajaţi s-au îmbolnăvit şi chiar au decedat declară Ionel Murariu, şeful Centrului Local Suceava.       
·        „Vom face plăţile în continuare, dar dacă aceste doleanţe ale noastre nu sunt îndeplinite, vom continua protestele şi chiar vom merge la Bucureşti”, semnalează Eugen Iordăchescu, şeful APIA Fălticeni.
·        Schemele de plată sunt gestionate prin intermediul agenţiilor judeţene şi agenţiilor locale din toată ţara, iar cei care duc greul muncii cu agricultorii se simt discriminaţi în raport cu colegii lor din Bucureşti.
Lucrătorii din sistemul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) au protestat ieri la sediul instituţiei judeţene din Suceava. Angajaţilor Centrului Judeţean, precum şi ai celor 9 centre judeţene din judeţul Suceava se raliază la mişcările organizate de Federaţia Sindicatelor din APIA la nivel naţional, aceştia fiind nemulţumiţi de o posibilă scădere a salariilor cu sume cuprinse între 780 de lei şi 2.800 de lei, în funcţie de postul ocupat şi gradaţia corespunzătoare. Eugen Iordăchescu, şeful Centrului Local Fălticeni al APIA, a declarat că personalul din sistem a primit, încă din vară, promisiuni că o diminuare a salariilor nu va avea loc. Mai mult, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, le-a cerut acestora „să-şi vadă de treabă şi să asigure derularea plăţilor”, lucru care s-a şi întâmplat, dovadă că achitarea respectivelor drepturi este în grafic.
   „Noi nu cerem mărire de salarii, ci să fim pe aceeaşi grilă de salarizare cu sunt şi colegii noşti de la APIA centrală. La ora actuală, avansul în sectorul vegetal este achitat în proporţie de 90%, diferenţa de 10% reprezentând beneficiari aflaţi sub controlul prin teledetecţie sau pe teren, care este pe finalizate. Ne pare rău că avansul la sprijinul destinat sectorului zootehnic a coincis cu acest protest, dar îi asigurăm pe fermieri că nu vor fi probleme”, a arătat Iordăchescu.  Şeful APIA Fălticeni susţine că, în condiţiile în care vocea protestatarilor nu va fi ascultată, începând cu 1 ianuarie 2018 salariile lucrătorilor specializaţi ar putea scădea, în medie, cu 30%.  Aceasta în condiţiile în care, salariaţii din sistemul naţional al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură  atrag şi derulează anual plăţi europene pentru agricultură în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro. Schemele de plată sunt gestionate prin intermediul agenţiilor judeţene şi agenţiilor locale din toată ţara, iar cei care duc greul muncii cu agricultorii se simt discriminaţi în raport cu colegii lor din Bucureşti. „Suntem discriminaţi, la ora actuală. Colegii noştri au o grilă la Bucureşti, iar noi cei din judeţe, în care află baza activităţii, o alta, care ne defavorizează în mod important. Marţi, când colegii noştri de la Federaţia Sindicală s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, domnul Petrea Daea a spus că nu ştie ce se întâmplă în APIA. Dumnealui ne cunoaşte foarte bine, iar noi îl asigurăm că vom face plăţile în continuare, dar dacă aceste doleanţe ale noastre nu sunt îndeplinite vom continua protestele, şi chiar vom merge la Bucureşti, la APIA centrală”, a punctat Eugen Iordăchescu, şeful Centrului Local Fălticeni al APIA.                    
·         „De câte ori este nevoie, stăm şi noaptea pentru a soluţiona cererile fermierilor”.

Ionel Murariu, director executiv al Centrului Local Suceava a ţinut să precizeze că, în cazul în care nu se iau măsurile solicitate, directorii executivi ar putea avea salarii diminuate cu 2.800 de lei, şefii de servicii cu 2.100 de lei, iar şefii de birouri şi şefii de centre locale cu câte 1.600 de lei. La fel, consilierii superior, care reprezintă masa mare de angajaţi ai APIA, respectiv 90% din total, ar avea neplăcerea unei reduceri salariale de câte 780 de lei.  Anunţatele tăieri  din salariile sunt unele mari, dacă iau în calcul orele suplimentare lucrate cu prilejul campaniilor APIA, din cauza epuizării fizice şi psihice, unii dintre angajaţi îmbolnăvindu-se, iar alţii chiar decedând. „Este o scădere drastică a veniturilor fiecărui angajat, neţinându-se cont că, în afară de faptul că gestionăm aceste fonduri europene şi că ne facem datoria în mod exemplar, avînd şi câte 3 norme, în loc de una. Ar trebui să gestionăm câte 250 de dosare fiecare, în condiţiile în care prelucrăm şi peste 700. Este cumplit ce se întâmplă, programul nostru nefiind de 8 ore, ci de 10, 12 sau de 13, iar de câte ori este nevoie, stăm şi noaptea pentru a soluţiona cererile fermierilor. Avem foarte mulţi colegi care sunt bolnavi cu ochii, nu mai pot să lucreze pe calculator, deci îşi pierd serviciul, iar în ţară, anul trecut 17 colegi au murit”, a reliefat şeful Centrului Local Suceava, menţionând că Ordonanţa de Guvern privind egalizarea grilelor trebuia dată până pe 15 septembrie. Potrivit lui Ionel Murariu, în Centrul Judeţean Suceava al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, precum şi la cele 9 centre locale din judeţ lucrează 140 de angajaţi, media salarială fiind una de 4.000 de lei net.