22 noiembrie 2017

Confiscări de lemn în valoare de 47.750 lei şi amenzi de 13.000 de lei pentru un operator cu puncte de lucru în Valea Moldovei şi în Botoşani
·        Acesta a primit şi a expediat materiale lemnoase fără documente legale, acestea provenind, cel mai probabil, din tăieri ilegale de arbori, a declarat Mhai Găşpărel, şeful Gării Forestiere.
·        Chiar dacă operatorilor economici, uneori, li se par rigide, normele de raportare SUMAL au fost emise pentru a nu permite punerea pe piaţă de lemn tăiat ilegal”, semnalează inspectorul şef Mihai Găşpărel.   
Garda Forestieră Suceava a verificat activitatea unui operator economic care deţine puncte de lucru cu materiale lemnoase atât pe raza comunei Valea Moldovei din judeţul Suceava, cât şi în municipiul Botoşani. Cu această ocazie s-a constatat că operatorul economic a primit şi a expediat, din ambele puncte de lucru, materiale lemnoase fără documente legale de provenienţă, lemnul provenind, cel mai probabil, din tăieri ilegale de arbori. Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere susţine că în conformitate cu verificărilor efectuate, din punctul de lucru din Valea Moldovei s-au expediat, fără provenienţă legală, sau în lipsa documentelor de însoţire, 20 de metri cubi de cherestea din răşinoase, cu o valoare calculată de 10.730 lei.  Cantitatea respectivă a fost confiscată valoric, gardienii forestieri aplicând şi o amendă de 5.000 de lei. În cele trei depozite prin care se comercializa cherestea pe raza municipiului Botoșani s-au identificat circa 17 metri cubi de cherestea din răşinoase fără documente legale de proveniență, măsurați în plus față de stocurile calculate în baza avizelor de însoțire existente.  
Pentru alți 76 de metri cubi de cherestea, emiterea avizelor de însoțire s-a făcut fără respectarea normelor de raportare în SUMAL, astfel încât stocul scriptic să acopere şi cheresteaua primită ilegal. Mihai Găşpărel precizează că a fost confiscat valoric un volum de aproximativ 69 de metri cubi de cherestea din răşinoase, cu o valoare de peste 37.000 de lei şi s-au aplicat amenzi totalizând 8.000 lei. În total, de la respectivul operator economic s-au confiscat circa 89 de metri cubi de cherestea din răşinoase, cu o valoare de 47.750 lei şi s-au dat amenzi de 13.000 de lei. De menţionat este că, în vara anului 2017, operatorului economic i s-au confiscat valoric încă 145 de metri cubi de cherestea din răşinoase. „Subliniem faptul că normele de raportare SUMAL, chiar dacă operatorilor economici uneori li se par rigide, au fost emise pentru a nu permite punerea pe piață de lemn tăiat ilegal. Nerespectarea lor, chiar raportarea din alt punct decât cel de plecare a materialului lemnos sau neverificarea codului unic la primirea lemnului, ridică semne de întrebare privind legalitatea transporturilor de masă lemnoasă și poate atrage sancțiuni care să afecteze stabilitatea firmei”, atenţionează Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava. 
V.I. ADOMNICĂI