Specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi
Direcţiei pentru Agricultură, antrenaţi în Programul „Alege oaia”,
·
Acţiunile
de promovare se vor organiza în pieţe agroalimentare, târguri, magazine, supermarketuri,
precum şi cu prilejul expoziţiilor, manifestărilor din perioada sărbătorilor
religioase sau a altor evenimente publice.
·
Carne
de oaie, carnea preparată şi produsele care nu se încadrează în parametrii de
calitate, prezentând modificări organoleptice anormale, vor fi declarate
improprii consumului uman, retrase de pe piaţă şi distruse.
În scopul eliminării riscului
toxiinfecţiilor alimentare, medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare
Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava şi specialiştii Direcţiei pentru
Agricultură Judeţeană Suceava vor supraveghea, până pe 31 ianuarie 2018,
locurile în care se va desfăşura Programul „Alege oaia”. Potrivit dr. Ioan
Corduneanu, director executiv al DSVSA, acţiunile de mediatizare şi promovare a
consumului de carne de oaie se organizează la nivelurile unităţilor,
obiectivelor spaţiilor şi zonelor în care sunt respectate condiţiile de igienă,
în prealabil acestea fiind înregistrate ori autorizate sanitar veterinar sau trebuind
să fi obţinut avizul temporar de funcţionare de la DSVSA. Acţiunile amintite se
vor desfăşura în pieţe agroalimentare, târguri, magazine, supremarketuri,
precum şi cu prilejul expoziţiilor, manifestărilor din perioada sărbătorilor
religioase sau a altor evenimente publice organizate de autorităţi locale,
judeţene sau naţionale. În unităţile, obiectivele, spaţiile şi zonele precizate
vor fi respectate obligatoriu condiţiile de funcţionare şi înregistrare sanitar
veterinară, dar şi cele de întreţinere a utilajelor, ustensilelor şi echipamentelor.
Carnea proaspătă de oaie va proveni numai din abatoare, centre de sacrificare
sau puncte de tăiere autorizate, carcasele având aplicate mărci ovale de
sănătate. Carnea şi produsele vor purta etichete cu marca de identificare şi
numărul de autorizare al unităţii de origine.
Carnea proaspătă şi produsele obţinute
în unităţi de tipul carmangeriilor vor avea etichete pe care sunt
inscripţionate câte un dreptunghi cu menţiunea „produs în unitate de tip
carmangerie”, urmată de literele VA, „vânzare cu amănuntul”, indicativul
judeţului şi numărul de înregistrare sanitară veterinară al unităţii. Produsele
tradiţionale trebuie înregistrate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale, iar expunerea la vedere a cărnii proaspete, cărnii preparate şi
produselor din carne se va face în vitrine special amenajate, cu asigurarea
temperaturii corespunzătoare. La manipularea produselor la locurile de vânzare
vor fi respectate regulile de igienă, persoanele implicate având carnete de
sănătate şi echipament de protecţie curate. Totodată, va fi asigurată
trasabilitatea produselor, toate cantităţile de carne de oaie, carnea preparată
şi produse din carne care nu se încadrează în parametrii de calitate,
prezentând modificări organoleptice anormale, vor fi declarate improprii
consumului uman, retrase de pe piaţă şi distruse la o unitate de incinerare,
iar persoanele vinovate vor fi sancţionate.
Dacă în urma controalelor efectuate sunt identificate neconcordanţe între
datele înscrise în documentele însoţitoare obligatorii şi produse, precum în
cazul în care există suspiciune de risc pentru sănătatea consumatorilor, se va
dispune reţinerea oficială a produselor, urmată de recoltarea de probe pentru
analize de laborator.