20 noiembrie 2017

Specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi Direcţiei pentru Agricultură, antrenaţi în Programul „Alege oaia”,  
·        Acţiunile de promovare se vor organiza în pieţe agroalimentare, târguri, magazine, supermarketuri, precum şi cu prilejul expoziţiilor, manifestărilor din perioada sărbătorilor religioase sau a altor evenimente publice.
·        Carne de oaie, carnea preparată şi produsele care nu se încadrează în parametrii de calitate, prezentând modificări organoleptice anormale, vor fi declarate improprii consumului uman, retrase de pe piaţă şi distruse.

În scopul eliminării riscului toxiinfecţiilor alimentare, medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava şi specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava vor supraveghea, până pe 31 ianuarie 2018, locurile în care se va desfăşura Programul „Alege oaia”. Potrivit dr. Ioan Corduneanu, director executiv al DSVSA, acţiunile de mediatizare şi promovare a consumului de carne de oaie se organizează la nivelurile unităţilor, obiectivelor spaţiilor şi zonelor în care sunt respectate condiţiile de igienă, în prealabil acestea fiind înregistrate ori autorizate sanitar veterinar sau trebuind să fi obţinut avizul temporar de funcţionare de la DSVSA. Acţiunile amintite se vor desfăşura în pieţe agroalimentare, târguri, magazine, supremarketuri, precum şi cu prilejul expoziţiilor, manifestărilor din perioada sărbătorilor religioase sau a altor evenimente publice organizate de autorităţi locale, judeţene sau naţionale. În unităţile, obiectivele, spaţiile şi zonele precizate vor fi respectate obligatoriu condiţiile de funcţionare şi înregistrare sanitar veterinară, dar şi cele de întreţinere a utilajelor, ustensilelor şi echipamentelor. Carnea proaspătă de oaie va proveni numai din abatoare, centre de sacrificare sau puncte de tăiere autorizate, carcasele având aplicate mărci ovale de sănătate. Carnea şi produsele vor purta etichete cu marca de identificare şi numărul de autorizare al unităţii de origine. 
Carnea proaspătă şi produsele obţinute în unităţi de tipul carmangeriilor vor avea etichete pe care sunt inscripţionate câte un dreptunghi cu menţiunea „produs în unitate de tip carmangerie”, urmată de literele VA, „vânzare cu amănuntul”, indicativul judeţului şi numărul de înregistrare sanitară veterinară al unităţii. Produsele tradiţionale trebuie înregistrate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar expunerea la vedere a cărnii proaspete, cărnii preparate şi produselor din carne se va face în vitrine special amenajate, cu asigurarea temperaturii corespunzătoare. La manipularea produselor la locurile de vânzare vor fi respectate regulile de igienă, persoanele implicate având carnete de sănătate şi echipament de protecţie curate. Totodată, va fi asigurată trasabilitatea produselor, toate cantităţile de carne de oaie, carnea preparată şi produse din carne care nu se încadrează în parametrii de calitate, prezentând modificări organoleptice anormale, vor fi declarate improprii consumului uman, retrase de pe piaţă şi distruse la o unitate de incinerare, iar persoanele vinovate vor fi sancţionate.  Dacă în urma controalelor efectuate sunt identificate neconcordanţe între datele înscrise în documentele însoţitoare obligatorii şi produse, precum în cazul în care există suspiciune de risc pentru sănătatea consumatorilor, se va dispune reţinerea oficială a produselor, urmată de recoltarea de probe pentru analize de laborator.