01 noiembrie 2017

Iluminatul modern cu LED, nefuncţional din cauza cablurile îmbătrânite  

·        „Vom interveni mai mult pe partea de reparaţii, cu societatea cu care municipiul are contract de mentenanţă”, spune viceprimarul Lucian Harşovschi.
·        Sucevenii reclamă că nu au lumină pe timp de noapte, însă firma care face modernizări cu finanţare elveţiană neagă că ar avea vreo vină.

  Primăria Suceava va scoate pe teren o echipă de noapte a cărei menire este să verifice modul în care funcţionează sistemul de iluminat public. Viceprimarul Lucian Harşovschi a făcut această afirmaţie ieri, cu prilejul şedinţei comandamentului de monitorizare a investiţiilor, pe fondul unor sesizări de la suceveni. Responsabilii firmei care lucrează la implementarea proiectului de modernizare cu LED au arătat că nefucţionalităţile din sistem nu li se pot imputa, de vină fiind inclusiv cablurile îmbătrânite. Harşovschi a precizat că, într-adevăr, constructorii din proiectul cu fonduri elveţiene înlocuiesc, în principal, lămpile de iluminat, iar defecţiunile care ţin de reţea vor fi remediate de către prestatorul care contract, în acest sens, cu autorităţile locale. „Vom interveni mai mult pe partea de reparaţii, cu societatea cu care municipiul are contract de mentenanţă. Fac un apel la suceveni să informeze în primul rând Primăria, când apar aceste probleme. Cu toţii suntem atenţi la facebook şi la alte platforme de socializare, dar important este să reclamaţia telefonică sau scrisă să primească un număr de înregistrare, astfel încât să se poată remedia acea defecţiune. Vom face un program de noapte, lucrătorii Primăriei urmând să circule prin oraş, pentru a vedea unde sunt probleme”, a pus în vedere Lucian Harşovschi, adjunctul şefului executivului local. 
Primăria municipiului Suceava implementează Proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public”, investiţie cu finanţare elveţiană nerambursabilă.  Câştigătorul licitaţiei este asocierea de firme Flash Lighting Services & Loial Impex Suceava, iar durata de realizare este de 14 luni, perioadă în care sunt executate lucrări de montare a 3.843 de corpuri de iluminat; înlocuire a 3.741 de cutii de conexiune de pe stâlpii de iluminat; schimbare a cablurilor, precum şi de amenajare a sistemului de telegestiune. Valoarea estimată a contractului  a fost de 20,36 de milioane de lei fără TVA, însă cea contractată este de 13,19 de milioane de  lei fără TVA, economiile rezultate după procedura de achiziţie publică urmând a lua calea unor activităţi suplimentare din cadrul proiectului.